Nástupce OiNK.CD možná již brzy…

Zveřejněno 30. 10. 2007 v rubrice Hudba & MP3

Dnes uplynul přesně týden od chvíle, kdy nám zabili prasátko. A rozhodně se nejednalo o poklidný týden, jak ukáže souhrn podstatných událostí. Piráti jsou na koni a nástupce nejlepšího (nejen) hudebního trackeru, který by uspokojil přes 180.000 hudby chtivých ex-OiNKů, může být spuštěn již zítra.

Po zatčení strávil Alan ‘OiNK’ Ellis ve vazbě téměř celý den, během kterého absolvoval několik výslechů. Odpoledne jej policie propustila na svobodu. V rozhovoru, který po svém propuštění poskytl Telegraphu, kromě jiného uvedl, že počítačové znalosti policie byly velmi slabé. Po technické stránce mu policisté příliš nerozuměli a nebyla nouze o veselé okamžiky. Domnívali se, že na serverech jsou uložené nahrávky a lidé za možnost jejich stažení platí.

Oink-911-banner

Na původní doménu OiNK.CD byl umístěn vzkaz, že získané informace ze zabavených serverů policie prověřuje a chystá se obvinit jeho uživatele. Současně se objevila fáma, že z bezpečnostních důvodů byla databáze OiNKu nejen zakódována , ale byla také vybavena sebedestruktivním mechanismem. Tudíž by se policisté k citlivým datům vůbec neměli dostat.

Tuto fámu vyvrátil Alan ‘OiNK’ Ellis po svém propuštění v krátkém rozhovoru, kde uvedl, že zátah byl naprosto neočekávaný a moment překvapení sehrál svou roli. Navíc databáze ve skutečnosti nebyly šifrovány ani vybaveny sebedestruktivním mechanismem. Všechny bývalé uživatele OiNKu uklidnil prohlášením, že do databází se ukládala pouze vybraná data, která nestačí pro jakékoliv obvinění. Pamatuji si, jak po zavření populárního trackeru TorrentBits proběhla na prasátku anketa týkající logování dat. Nakonec bylo rozhodnuto, že se bude logovat pouze minimum dat, která v případě jejich zveřejnění v žádném případě neohrozí uživatele. S odstupem času lze pouze konstatovat, že to bylo velmi moudré rozhodnutí.

Alan ‘OiNK’ Ellis byl s okamžitou platností propuštěn ze zaměstnání. Zastával pozici IT konzultanta ve firmě Virgin Media. Konkrétní důvod rozvázání pracovního poměru nebyl zveřejněn.

Na internetu se objevilo mnoho stránek, které žádaly o finanční dary na podporu OiNKu. Ve všech případech se samozřejmě jednalo o podvod a získané peníze skončily v kapsách podvodníků.

Nástupcem OiNKu se začali zabývat chlapíci z nejpovolanějších – Piráti z The Pirates Bay, kteří s největší pravděpodobností vlastní i původní OiNK domény. Pod názvem BOiNK chystají uvézt do provozu veřejný tracker zaměřený pouze na hudbu. Přestože to může znít jako super nápad, slovíčko „veřejný“ dává již předem tušit, jak to celé dopadne. Bohužel.

Pokud má hudební tracker dosáhnout kvalit OiNKu, potom musí být zákonitě privátní, s jasnými pravidly, za jejichž opakované porušování následuje nekompromisní ban. A právě tuto cestu nastoupily projekty Waffles.FM a What.CD.

Druhý jmenovaný, Waffles.FM,  by se měl stát plnohodnotným nástupcem OiNKu. Alespoň to jeho autoři tvrdí na svých stránkách, kde také běží odpočet času do spuštění, které je naplánováno na půlnoc 31.10.2007. Od svého spuštění bude tracker pouze na pozvánky a před jeho rozjezdem stačí zaslat na zveřejněný mail důkaz o členství v OiNK klubu (torrent, screenshot, atd.) a až nadejde ta pravá chvíle, obdržíte pozvánku mailem.

What.CD na rozdíl od Waffles.FM již běží a během pár dní získal 5400 členů. V tuto chvíli nové nepřijímá ani přes pozvánky. A na první pohled používá podobný systém, který běžel na OiNKu. Admini sice avízovali, že je možné nahrát původní torrenty z OiNKu, ale zatím se mi to nedaří.

Co dodat závěrem? OiNK byl první, jedinečný, perfektní – nezapomeneme. Dnes bohužel již neexistuje, ale přes 180.000 lidí nejde jednoduše zastavit a pouze čas ukáže, který tracker jej nahradí. Potenciální kandidáti tu naštěstí jsou. A to mnohem dříve, než jsme čekali :-)

Signature

Přečteno 8 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.
Autor příspěvku: Martin Pilný

Nikonista, který fotí letadla a RC modely. "Modelář", který nestaví a už ani nelétá. Milovník kvalitního zvuku a pisálek, co občas píše na svůj blog www.PiNa.cz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *