Transformers OST (Score) – To musíte slyšet!

Zveřejněno 4. 11. 2007 v rubrice Hudba & MP3

Transformers OST Score

Včera večer jsem ze skříně vytáhl notně uleželého kostlivce a s půlročním zpožděním se konečně podíval na letní filmový trhák Transformers. O dvě hodiny později, neschopen slova, jsem již žhavil torrenty a hledal jeho zcela výjimečný soundtrack.

Ano, až tak úžasný zážitek to byl. Neměl jsem žádná očekávání, ani náladu na nějaký těžší kousek z filmového klubu a navzdory mnohdy rozporuplným recenzím jsem si dvě hodiny poctivé popcornové zábavy náramně užil. Nepočítám-li pár minut nejprofláklejších klišé, potom mne film zcela pohltil. Michael Bay to rozjel v tak velkém stylu, že se nechce ani věřit, že celá tato podívaná přišla pouze na 150 milionů dolarů. Film Transformers je až po okraj napěchovaný dech beroucí akcí, neuvěřitelnými triky a to vše za hudebního doprovodu, při kterém mrazí v zádech a po těle naskakuje husí kůže.

https://www.youtube.com/watch?v=XnwmUZuF5OY
Již při sledování filmu jsem přemýšlel, kdo by mohl být jeho autorem. Použité nástroje, kombinace orchestru a syntezátorů, či melodické postupy dávaly tušit, že by to mohl být buď Hanz Zimmer, Trevor Rabin, nebo John Powell. Velký omyl. Soundtrack k filmu Transformers má na svědomí chlapík jménem Steve Jablonsky.A rozhodně to není žádný nováček. Na svém kontě má již soundtracky k mnoha filmům (The Texas Chainsaw Massacre (2003), The Island (2005), The Hitcher (2007), D-War (2007), The Amityville Horror (2005), The Texas Chainsaw Massacre: The Beginning (2006)) a dokonce i většinu hudby k seriálu Zoufalé manželky. Poslední kostičkou do skládačky je fakt, že pracuje ve firmě Remote Control Productions (původně Media Venture), jejíž majitelem je Hanz Zimmer. Kruh se uzavřel.

Transformers Score OST

Přestože byl film do kin uvedený v létě, oficiální soundtrack (score) vyšel až v polovině října letošního roku. Samozřejmě nepočítám Transformers: The Movie soundtrack nevalné kvality, na kterém stojí za poslech snad jen Linkin Park, nebo Smashing Pumpkins. Jako důvod odloženého vydání Jablonsky uvedl, že již od začátku se počítalo s tím, že jeho score bude bonusovou součástí DVD.

Hodně jsem přemýšlel o tom, jak je možné, že mne hudba Jablonskyho tak hluboce zasáhla. Nestává se mi příliš často, abych den po shlédnutí filmu poslouchal jeho soundtrack stále dokola, bez možnosti se ho zcela nasytit. Nabízí se dva důvody. Tím prvním je záludně jednoduchá, ale naprosto geniální úvodní skladba Autobots, při které až mrazí. Tím druhým je fakt, že Jablonsky hojně používá „pulzující“ zvukové kompozice. Neznám přesný hudební termín, ale jedná se o kombinaci plovoucího staccata, arpeggia a synchronizovaného zpoždění smyčců. Tato technika dodává všemu pocit absolutní naléhavosti, což je ideální pro akční filmy. Pomocí jemných změn v arpeggio notách lze dále snadno vytvořit harmonický podklad pro pomalejší témata hraná na popředí. Stejnou techniku Jablonsky využil i u soundtracku pro film Batman Begins. A já ji mám prostě rád ;-)

Máte-li náladu na dynamický, majestátní a precizně provedený hollywoodský soundtrack, který Vám nedá chvílemi vydechnout a chvílemi vás dojme až k slzám, potom je Transformers OST The Score jasná volba.

Signature

Přečteno 20 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.
Autor příspěvku: Martin Pilný

Nikonista, který fotí letadla a RC modely. "Modelář", který nestaví a už ani nelétá. Milovník kvalitního zvuku a pisálek, co občas píše na svůj blog www.PiNa.cz.

12 komentářů u „Transformers OST (Score) – To musíte slyšet!

  1. azi

    bože luxusní nádherné ta hudba mě dostává do kolen ale nikde na netu to nemužu najít bohužel :o(

  2. PiNa

    bože luxusní nádherné ta hudba mě dostává do kolen ale nikde na netu to nemužu najít bohužel :o(

  3. Esperanta

    Film,hudba i vtípky!!!Všechno úžasný!!!Já jsem na to musela do kina podruhý a chci k Vánocům originální DVD i s bonusovým DVD.Ty vtípky i Autoboti sami o sobě jsou božský a hudba přesně k tématu!!!!!Je to úžasnej film až jsem to musela vyřvávat na celou Prahu!!!!

  4. Dairon

    Zdar, zdravím všechny příznivce, prosim vás chtěl bych se zeptat jestli nevíte někdo kde by se tento soundtrack dal sehnat( jako originál koupit ), děkuji

  5. PiNa

    @Darion
    No to bude asi problém. Samostatně se to dá koupit jenom na Amazon.com a to ještě jenom jako MP3 download.

  6. Bumblebee*The -k33p3r_cz-

    Jsem docela hrdej na to ze jsem to videl jako prvni mezi vsema co znam a pak jsem jim rikal…pojd kouknem se. Behem tydne jsem to videl asi 15x a porad mi to bralo a bere dech. Ale musim varovat , ze dabing to pekne mrvi. S titulkama si ten zvuk opravdu uzijete. Vceskem dabinku tam chybi ty emoce a hlas Optima je uzasny v originale. Proto jedine title. Jo a Arrival to earth je nejlepsi ze Score, ale i v klasickym soundtracku je hodne good hudby. Treba Disturbet nebo Mike Shinoda. Uz od října mam ten film, a viděl koukam na nej snad alespon jednou mesicne. Znam ho nazpamet a je best

  7. Michal

    hele ja bych chtel stahnout score ne soundtrack….newite kde???protoze v soundtracku je jen jeddna pisnicka z filmu a to What I’ve done a tu si sezenu kdekoliv…a ja chci scorecka!!!!!!
    Kane LIVES!!!!

  8. ja

    no to nakonci transformers (1) kde sedia pod stromom ci na aute ci kde no tak to je od Linkin Park a pesen sa wola What´ve done,,,,ale odporucam pozriet si Transformers 2-The revenge of the fallen je to pecka :) :DDD

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *