Johnny Cash – Hurt

Zveřejněno 2. 12. 2007 v rubrice Hudba & MP3

CASHCelý život poslouchám převážně elektronickou hudbu a posledních pár let i jazz a vážnou hudbu, ale country se mi do hledáčku nikdy nedostalo. Proto mne velmi překvapilo, když mi kolega z práce přinesl CD s lakonickým názvem CASH. V tu chvíli jsem ještě netušil, že obsahuje skladbu Hurt, která se vzápětí stane jednou z mých nejoblíbenějších.

Jmenovitě se jednalo o CD American IV: The Man Comes Around od Johnnyho Cashe a hlavním důvodem, proč mi ho kolega přinesl, byla Cashova cover verze „Personal Jesus“ od mých oblíbených Depeche Mode. V dobrém rozmaru jsem si CD pustil v autě cestou z práce a čekal, čím mne country legenda překvapí . Upřímně, příliš šancí jsem mu nedával.

Úvodní „The Man Comes Around“ nezaujala – klasické country, které opravdu nemusím. Už jsem se chystal CD nahradit nějakým údernějším kouskem, když tu začal Johnny Cash velmi procítěně recitovat slova následující skladby „Hurt“. Určitě ten pocit také znáte – zásah – potopený. Ke trojce jsem se ten den už nedostal. Zlomený hlas muže na smrtelné posteli, který bilancuje svůj život, mne naprosto odrovnal.

Po pár desítkách poslechnutí jsem už nečekal, že mne Johnny Cash může s „Hurt“ něčím překvapit. Velký omyl. Čirou náhodou jsem na Trubce našel videoklip od Marka Romanka. Cash po mrtvici u piána a na pozadí záběry z jeho života. Slova stěží dokáží popsat, jak hluboce na mne zapůsobil.

Teprve na Trubce jsem zjistil, že originál má na svědomí Trent Reznor z Nine Inch Nails, který jej pojal jako výpověď člověka závislého na drogách. Když se jej při rozhovoru zeptali, co říká na to, že jeho skladbu „Hurt“ nazpíval Johnny Cash. Reznor odpověděl:

Tuto skladbu jsem napsal přímo z duše a bylo velmi zvláštní slyšet, jak ji zpívá snadno rozpoznatelný hlas Johnnyho Cashe. Byla to dobrá verze a určitě jsem necítil žádnou zášť nebo odpor. Měl jsem pocit, jako bych sledoval svou přítelkyni, jak si to rozdává s někým jiným. Když jsem o pár týdnů později měl možnost shlédnout videoklip od Marka Romanka … wow, tekly mi slzy, měl jsem husí kůži a nebyl jsem schopen slova. Právě jsem ztratil svou přítelkyni, protože ta písnička už není moje.

Signature

Přečteno 330 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.
Autor příspěvku: Martin Pilný

Nikonista, který fotí letadla a RC modely. "Modelář", který nestaví a už ani nelétá. Milovník kvalitního zvuku a pisálek, co občas píše na svůj blog www.PiNa.cz.

7 komentářů u „Johnny Cash – Hurt

  1. Sixteen

    Cash zabodoval, mam slzy v ocich. Fakt sila.

  2. Matty

    Nemate ji někdo v mp3? Mohl by mi ji, prosim, někdo poslat? Předem diky

  3. PiNa

    Napiš mi do mailu (viz kontaktní info v hlavičce) a domluvíme se :)

  4. cronos

    NEMAM SLOV…TA SKLADBA JE UžASNA A TO DO SEBA HUSTIM KORN!

  5. Mirka

    Tak to radím ještě kouknout na film Walk The Line.

  6. dafson

    reznor na to rekl tohle… nikde tam nevidim nic o “Měl jsem pocit, jako bych sledoval svou přítelkyni, jak si to rozdává s někým jiným.“ I pop the video in, and wow… Tears welling, silence, goose-bumps… Wow. [I felt like] I just lost my girlfriend, because that song isn’t mine anymore… It really made me think about how powerful music is as a medium and art form. I wrote some words and music in my bedroom as a way of staying sane, about a bleak and desperate place I was in, totally isolated and alone. [Somehow] that winds up reinterpreted by a music legend from a radically different era/genre and still retains sincerity and meaning — different, but every bit as pure.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *