MicroTemp MT100 – šikovný infra teploměr

Zveřejněno 11. 12. 2007 v rubrice RC Modely

MT100Ve výbavě správného elektroletce by neměl chybět teploměr pro měření teploty motoru, regulátoru, či baterií. V případě baterií se dokonce jedná o měření životně důležité veličiny, od níž se následně odvíjí životnost celého packu. Jednou z možností je použití infra teploměru MT100, který nejen že maximálně usnadní měření, ale navíc nezruinuje vaši peněženku.

Teploměr Micro Temp MT100 vyrábí společnost Spark Industries a v jejich nabídce s doporučenou prodejní cenou 29.90USD patří mezi ty nejlevnější. Umožňuje měření jak ve stupních Fahrenheita, tak i Celsia s rozsahem od -33 do 110C stupňů. Výrobce udává přesnost měření +/- 2,5%. Přepínání rozsahu je možné pomocí tlačítka na spodní straně teploměru. Vlastní měření je zcela triviální. Přiblížíte teploměr k měřené ploše ve vzdálenosti jeden až dva centimetry, chvíli (cca 1sec) podržíte tlačítko pro měření a na displeji zjistíte naměřenou teplotu. Podržíte-li tlačítko delší dobu, můžete na displeji sledovat měření v reálném čase.

MT-100 Infra Teploměr

S rostoucí vzdáleností od měřené plochy citelně klesá přesnost měření. Zde platí: čím blíže, tím lépe. Do dvou centimetrů měří teploměr celkem přesně. S kamarádem Daliborem jsme teploměr kromě jiného otestovali i na packu A123 baterek dovybaveném nalepovacím teploměrem, který jsem dovezl od firmy FMA. Naměřené hodnoty se lišily maximálně o jeden stupeň. Pro orientační modelářské měření je to zcela vyhovující. Navíc jej snadno využijete kdekoliv jinde, kde je potřeba měřit teplotu, včetně obtížně přístupných míst. V případě infra teploměru se při měření fantazii meze opravdu nekladou.

A na závěr to nejdůležitější, kde tento teploměr můžete koupit. Za akční cenu 18.99USD jej seženete u Directronu a za 23.74USD u Horizon Hobby. K uvedeným cenám nutno připočíst dopravné a balné, které obvykle nepřesáhne 5-10USD.

Signature

Přečteno 11 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.
Autor příspěvku: Martin Pilný

Nikonista, který fotí letadla a RC modely. "Modelář", který nestaví a už ani nelétá. Milovník kvalitního zvuku a pisálek, co občas píše na svůj blog www.PiNa.cz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *