Hangár: Big Ceres E – úvod

Zveřejněno 2. 1. 2008 v rubrice RC Modely

Big Ceres EUž jako malého kluka mne fascinovaly větroně. Svůj velký sen z dětství, mít vlastního větroně na vysílačku, jsem si splnil již několikrát. Vyzkoušel jsem Ocelota, Ocelota E, IONa i Optimu, ale stále to nebylo úplně to pravé. Mlsně jsem pokukoval po kompozitových F3B/F brusech, a když se naskytla možnost velmi výhodně koupit omotorovanou F3X stíhačku s rozpětím
3.53m, neváhal jsem ani chvilku.

Samotné koupi však předcházelo téměř roční laborování, hledání informací, mnoho konzultací a v neposlední řadě nelehké rozhodování. V kategorii elektrovětroňů s rozpětím 3m a více sice není nabídka příliš bohatá, ale vybrat ten správný stroj dá rozhodně zabrat. Po počátečním váhání jsem nakonec zavrhl všechny modely potažené fólií (Absolution od VH Modelu, Big Excell od Simpropu, Lagunu od Kostky) a zaměřil se výhradně na kompozitové modely. Jsou sice citelně dražší, ale jejich provedení je nekompromisní a letové vlastnosti neporovnatelně lepší.

Big Ceres E

Nehrají-li peníze ani čekací doba roli, potom klasický F3B/F3F/F3J větroň seženete celkem bez problémů a rozhodně je z čeho vybírat. Ale sháníte-li ten samý model v provedení elektro, potom to tak snadné bohužel není (stranou nyní ponechávám elektrifikaci svépomocí , která v mém případě nepřipadala v úvahu). Buď je vyrábí firma, která nemá ve světě příliš dobrou reputaci (např. Valenta Model), nebo se s vámi výrobce odmítne bavit, protože celou svoji produkci valí za hranice (např. Zdenek Ješina). A tak se po bezpočtu mailů a telefonátů výběr zúžil na finální trojici ve složení: Pike Brio E, Trinity E F3FEagle E. O každém z vybraných modelů najdete na internetu spoustu informací, fotografií, videí i zkušeností uživatelů. Pro rekreační létaní v termice, divočení s průlety na rychlosti se hodí dozajista všechny a konečný výběr by rozhodně nebyl jednoduchý, nebýt náhody, která vše změnila.

Big Ceres E

Při letním brouzdání internetem mne u Boba ze Soaring USA mezi horkými novinkami zaujal Big Ceres E. Stačilo si přečíst popis modelu, prohlédnout pár fotografií a bylo rozhodnuto. Rozpětí 3.53m, velmi rychlý profil, letová hmotnost cca 3,6kg. Nebylo dál co řešit, nefalšovaná láska na první pohled. Příjemným překvapením byla navíc skutečnost, že se jedná o tuzemský model, který vyrábí Jirka Baudis. Dodnes o něm však na svých stránkách nemá žádnou zmínku.

Big Ceres E

Na loňském MČR F3B v Brně mi Jirka Baudis oznámil, že by jednoho Velkého Cerese E měl téměř okamžitě k dodání a navíc za cenu, na kterou jednoduše nešlo říct ne. Slovo dalo slovo a o několik týdnů později dorazila z Jeseníků obrovská krabice. Přestože se to na první pohled nezdá, krabice má na délku téměř dva metry a složený model působí velmi majestátně.

Big Ceres E

Pořízením modelu sice úspěšně skončila fáze jeho výběru, ale vzápětí následoval neméně jednoduchý výběr vhodného vybavení a pohonu. A protože se jedná o  výjimečný kousek, rozhodl jsem se jít nekompromisní cestou, na jejímž konci bude omotorovaná F3X stíhačka s rozpětím 3.53m stoupající kolmo alespoň 25m/s. Ale o tom až příště.

Signature
Související odkazy:
Hangár: Big Ceres E – výbava
Hangár: Big Ceres E – motor
Hangár: Big Ceres E – vrtule
Hangár: Big Ceres E – změřený pohon
Hangár: Big Ceres E – baterie
Hangár: Big Ceres E – Nekrolog

Přečteno 202 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.
Autor příspěvku: Martin Pilný

Nikonista, který fotí letadla a RC modely. "Modelář", který nestaví a už ani nelétá. Milovník kvalitního zvuku a pisálek, co občas píše na svůj blog www.PiNa.cz.

9 komentářů u „Hangár: Big Ceres E – úvod

  1. Standa Hloh

    Nadhernej kousek, tesim se na dalsi povidani. Nebylo by nejake video?

  2. PiNa

    V dalším povídání o Ceresovi (cca do týdne) už bude video z Yuriho záletu. Sice má 55MB, ale rozhodně stojí za shlédnutí.

  3. Symbian

    Krásný éro, jen co je pravda. Na kolik přišlo, jestli to není tajný?

  4. PiNa

    Přišlo na 10K včetně poštovnýho. Jednoduše cena, které nešlo v žádném případě odolat :-)

  5. Anonym

    proč nemám nic kupovat u Valenta model?díky

  6. Aeskulap

    Ahoj, tak mi to nedalo… přes zimu se mi to nějak rozleželo…dnes jsem volal JB a  je objednáno :-)
    …těším se na pokračování reportáže…zástavbu…zálet…a doufám, že bude někde šance se podívat jak ti poletí.

  7. PiNa

    Ahoj, dobrá volba, gratuluju :-)
    Snad o víkendu nahodím článek o výbavě i se slibovaným videem.
    Bohužel stále není motor, takže čekám a bez něho se nehnu.

  8. Linbergh

    Moc děkuji za tento článek. Je to zhmotnění mých myšlenek, úvah a snů za poslední rok. Ani jsem nevěřil, že něco takového existuje a dá se koupit. Moc dík.Jirka-Plzeň

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *