Konec Rapidshare na obzoru?

Zveřejněno 3. 2. 2008 v rubrice P2P & Bittorrent

Hudební průmysl v Německu si zajistil právní vítězství nad nejpopulárnějším poskytovatelem úložného prostoru na internetu, Rapidshare. Podle držitelů autorských práv musí Rapidshare zabránit svým uživatelům ve stahování nelegálních nahrávek, nebo se připravit na ukončení své činnosti.

Rapidshare totiž prohrál soudní při s Německým svazem autorů a vydavatelů GEMA. Tento svaz zaujal velmi nesmířlivý postoj a požaduje, aby byl Rapidshare zodpovědný za soubory, které uživatelé jeho služby na servery nahrávají.

Rapidshare se od počátku hájil tím, že nemůže být zodpovědný za počínání svých uživatelů, kteří nelegální soubory (v tomto případě hudbu) na servery nahrávají a tyto soubory si následně stahují ostatní uživatelé.

23. ledna 2008 se svazu GEMA podařilo přesvědčit Městský soud v Dusseldorfu, že by Rapidshare měl nést plnou zodpovědnost za porušování autorských práv v rámci jeho služeb a soud obhajobu Rapidsharu zamítl.

Svaz GEMA se snažil z tohoto rozhodnutí vyvodit, že Rapidshare bude nucen zavést preventivní kroky, které zamezí nelegálnímu šíření autorských děl, a to tak, že zamezí jejich nahrávání na své servery. Doposud bylo obvyklé, že nelegální soubory byly mazány po jejich oznámení. GEMA říká, že pokud Rapidshare bude donucen filtrovat nahrávané soubory, s největší pravděpodobností jejich služba nebude stát za to, aby byla nadále provozována, a proto se možná rozhodne skončit úplně.

Zajímavé je, že tisková zpráva svazu GEMA byla publikována ještě před vynesením soudního rozhodnutí. A jako taková by měla být brána s rezervou. Navíc je zde kromě rozhodnutí Městského soudu v Dusseldorfu zmíněno i rozhodnutí Městského soudu v Kolíně.

Právník Christian Solmecke Torrentfreaku prozradil, jaký obvykle bývá postup v těchto kauzách. Normální průběh je následující: GEMA zažaluje Rapidshare z důvodu porušení autorských práv u tří až čtyř skladeb. Pokud GEMA vyhraje, Rapidshare musí zajistit, aby tyto skladby nebyly k dispozici prostřednictvím jeho služeb.

Z hlediska právního pohledu na věc je velmi zajímavé, že Městský soud v Dussledorfu rozhodl, že Rapidshare musí zajistit preventivní ochranu před nahráváním zmíněných skladeb na jeho servery (samozřejmě jenom pokud je tisková zprava GEMY v tomto bodě přesná). To by potom mohlo znamenat, že Rapidshare musí kontrolovat všechny nahrané soubory, zda neobsahují ilegální nahrávky, což je v praxi téměř nemožné.

Rozhodnutí Městského soudu v Dusseldorfu je odlišné od rozhodnutí Vyššího městského a odvolacího soudu v 30km vzdáleném Kolíně v podobné kauze, který rozhodl, že Rapidshare musí pouze odstranit inkriminované soubory. O preventivních krocích zde nepadlo ani slovo. Teprve budoucnost nám ukáže, který výklad zákona je správný. Pravděpodobně do roka nebo dvou budeme mít k dispozici rozhodnutí Federálního soudu v této kauze.

Na otázku, zda bude muset Rapidshare ukončit svou činnost, Christian odpovídá: Možná ano, Možná ne. A dokončuje: Věřím, že se Rapidshare proti rozhodnutí Městského soudu v Dusseldorfu odvolá k Vyššímu soudu a budeme si muset počkat, jak tento Vyšší soud rozhodne.

Do té doby bude nejspíš Rapidshare.com i Rapidshare.de fungovat zcela normálně.

Zdroj: Torrentfreak

Signature

Přečteno 23 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.
Autor příspěvku: Martin Pilný

Nikonista, který fotí letadla a RC modely. "Modelář", který nestaví a už ani nelétá. Milovník kvalitního zvuku a pisálek, co občas píše na svůj blog www.PiNa.cz.

2 Komentáře u „Konec Rapidshare na obzoru?

  1. Jano

    Drzim Vam palce a nedajte sa.Ste najlepsi server aky moze byta som vasim predplatitelom a hlavne fanusikom,ste jednotkovy.Drzte sa a nedajte sa zlomit. S pozdravom fanusik Jano

  2. Jarek

    doufám že vyhrajete, kde bych pak stahoval hry :)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *