Zálet F5B speciálu Surprise XIV

Zveřejněno 21. 2. 2008 v rubrice RC Modely

Surprise S14Navzdory celkem chladnému počasí (rtuť teploměru oscilovala okolo nuly) proběhl o uplynulém víkendu u Dalibora v Rakovníku zálet kompozitového F5B speciálu Surprise XIV z dílny Rudiho Freudenthalera a stálo to za to. Video a pár fotografií uvnitř.

V sobotu ráno to ještě vypadalo, že mrazivé počasí celou akci překazí. K polednímu se ale oblačnost vybrala a sluníčko dávalo tušit, že to nakonec s počasím nebude tak hrozné. Přiznám se, že na zálet jsem se opravdu těšil. Ono vidět kompozitový brus svištět při nízkém průletu rychlostí hodně přes 200km/h je zážitek, který se vám nepoštěstí každý den.

Surprise S14

Navíc to byla dobrá příležitost k tomu, cvaknout po delší přestávce zase nějaké fotografie. A protože rychle se pohybující letadlo vyžaduje rychlé časy závěrky, navštívil jsem již v pátek svého kamaráda Matěje a půjčil si pořádný objektiv 70-200 VR/2.8 (psal jsem o něm zde).

https://www.youtube.com/watch?v=rYVvvx2IQyk
Průběh vlastního záletu celkem věrohodně zachycuje pořízené video. Ke stažení ve verzi MOV i WMV zde. Dalibor nakonec zvládl dva starty. První přistání jenom s křidélky by příliš bodů za estetický dojem nezískalo. Druhé přistání na klapkách už bylo téměř k noze. Technické informace o modelu i shrnutí dojmů ze záletu naleznete na stránkách Electro-Teamu.

Surprise S14

Před návratem do Prahy jsem si stihl ještě chvilku zalétat s Ocelotem E, který mi téměř půl roku odpočíval doma na skříni. Oproti Surprise je to sice pěkný šnek, ale nabízí příjemné relaxační polétání. Nicméně stále víc a víc jsem přesvědčený o tom, že až bude hotový Velký Céres, Ocelot E půjde od světa.

Přestože jsem měl chvílemi pocit, že mi fotoaparát i s objektivem přimrzne k rukám, podařilo se mi nakonec udělat pár desítek fotografií. Bylo to moje druhé focení s tímto objektivem a ukázalo se, že praxi nelze ničím nahradit. Většina fotografií modelu byla i navzdory velmi rychlým časům (1/2000s) a aktivnímu stabilizátoru trochu mázlá. Škoda.

Surprise S14

Na druhou stranu fotografie, které se povedly, mi udělaly velkou radost a ujistily mne v tom, že koupě tohoto skla je rozhodně dobrý nápad ;-). A tak každé ráno poctivě kontroluji web BHPhoto a trpělivě čekám, až zmizí hláška „Out of stock“.

EDIT 21-02-08: Krátce po uveřejnění tohoto článku se sklo objevilo skladem a již je objednáno.

Signature

Přečteno 18 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.
Autor příspěvku: Martin Pilný

Nikonista, který fotí letadla a RC modely. "Modelář", který nestaví a už ani nelétá. Milovník kvalitního zvuku a pisálek, co občas píše na svůj blog www.PiNa.cz.

1 Komentář u „Zálet F5B speciálu Surprise XIV

  1. Honzík

    Jo tak ta fotka s lunou je luxusní.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *