Fotografování v ZOO

Zveřejněno 6. 5. 2008 v rubrice PiNa Fotografuje

Fotografovani v ZOOV neděli 15. března zavítalo do Prahy na jedno odpoledne předčasné jaro. Modré obloze a hřejivému sluníčko nešlo odolat, a tak jsem vzal svého Nikona s ještě novotou vonícím sklem 70-200VR a vrazil do ZOO, objektiv poprvé otestovat.

Z Bohnic je to do ZOO kousek, stačí jenom seběhnout kopec. Auto jsem raději nechal doma a vyrazil na příjemnou procházku. Nalehko, jenom s foťákem v ruce. Jak se později ukázalo, dobře jsem udělal. Stejný nápad dostaly tisíce dalších pražanů a nejen, že nebylo kde zaparkovat, ale u pokladen stála na první pohled nekonečná fronta. Vstupenka vyšla na 150Kč a pro děti do 4 let „jenom“ 100Kč – chudáci rodiče.

Po průchodu turniketem u hlavního vchodu jsem se rázem ocitl v jiném světě, jehož návštěvníky bylo možné rozdělit do dvou skupin. Na rodinky s dětmi a na fotografy. Ono se vlastně ani není čemu divit, světlo bylo přímo luxusní a byla by velká škoda jej nevyužít.

Nakonec jsem v ZOO strávil přibližně 3 hodinky a za tu dobu jsem naplnil téměř celou 4GB kartu. Neměl jsem žádný umělecký záměr, jednalo se čistě o intuitivní focení za účelem testování objektivu. Když se mi něco líbilo … cvak … a měl jsem to na kartě. Výběr několika nejlepších fotografií najdete na konci článku.

Během svého potulování po ZOO a seznamování se s objektivem jsem zjistil následující postřehy:

  • Pořízení nového foto batohu je nutnost. 2kg váhy byla po pár hodinách hodně znát a dlouhé sklo se mi do starého SlingShotu bohužel nevejde.
  • Objektiv perfektně padne do ruky, ostření je tiché a v porovnání s 18-200VR neskutečně rychlé. Návrat k 18-200VR bolí.
  • Stabilizátor funguje dobře. Není problém pořídit relativně ostré fotografie s časy okolo 1/10s. Jenom si to chtělo přečíst manuál. Celou dobu jsem jej měl v režimu Active, který je určený například pro fotografování z rozhoupané lodi a pro focení z ruky je lepší režim Normal, který poskytuje mnohem ostřejší fotografie.
  • Objektiv s nasazenou sluneční clonou budí mezi laickou veřejností a majiteli mýdlových krabiček značnou pozornost.
  • Oproti 18-200VR vyšlo celkem hodně fotografií méně ostrých, což lze částečně přičíst špatně navolenému režimu VR a relativně dost jich bylo také zaostřeno jinam. Hold první focení. S největší pravděpodobností bude chyba na straně fotografa. Uvidíme příště.

Celkově mne objektiv velmi mile překvapil. Povedené fotografie jsou ostré jako žiletka a barevné podání i bokeh jsou výborné. Co více si od dobrého skla přát. Na druhou stranu ani ono není zárukou 100% úspěšnosti a určitě ještě chvíli potrvá, než se s ním zcela sžiju.

ZOOZOOZOOZOOZOOZOO

Signature

Přečteno 3 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.
Autor příspěvku: Martin Pilný

Nikonista, který fotí letadla a RC modely. "Modelář", který nestaví a už ani nelétá. Milovník kvalitního zvuku a pisálek, co občas píše na svůj blog www.PiNa.cz.

3 Komentáře u „Fotografování v ZOO

  1. Ivo Makový

    Martine,
    gratuluji. Nádhera.
    Není škoda takové techniky do ZOO ? Na letišti mu bude líp !!!

    PS – to bylo jen z hecu

    Exify by nebyly? Mail na mne máš…..

  2. PiNa

    Ivo, díky. EXIFy tam jsou. Stačí si obrázek otevřít v některém z prohlížečů (irfan, zoner, xnview…) a mrknout na něj :-)

    Pozítří jedeme s Daliborem na béčka do Medlánek, tak doufám, že po víkendu přidám nějaké fotografie z letiště.

    Martin

  3. Ivo Makový

    Jo,jo.Jsou tam.To jen pro zajímavost. Že bych do toho Brna dojel na čumendu ? Zjistím, když, tak se potkáme.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *