Dell XPS M1530 – můj nový mazlík

Zveřejněno 4. 6. 2008 v rubrice Ze života

XPS 1530O koupi notebooku jsem přemýšlel dlouho a stále ji odkládal. Až před měsícem nastala situace, že se jeho pořízení stalo nutností. Nezbylo mi nic jiného, než se ponořit do extrémně široké nabídky a vybrat jeden model. Rozhodoval jsem se dlouho a zatím to vypadá, že jsem nakonec vybral dobře.

Proces výběru notebooku je zdlouhavá záležitost a upřímně se přiznám, že nezávidím nikomu, kdo jej musí podstoupit. Vyznáte-li se trochu v počítačích, máte výhodu. Nevyznáte-li se v počítačích, budete to mít těžké. Buď necháte výběr na obchodníkovi, nebo si nový notebook vyberete podle vzhledu. U obou možností existuje velká pravděpodobnost, že to nedopadne dobře.

V počítačích se trochu vyznám, proto jsem zabrousil do online obchodů mých oblíbených prodejců výpočetní techniky a zahájil proces výběru. Po shlédnutí několika desítek reklamních fotek a pročtení stejného počtu technických specifikací od bezpočtu výrobců, jsem pochopil, že tudy cesta rozhodně nevede.

Vzal jsem to tedy z druhé strany a nejprve si zkusil představit, na co vše nový notebook budu používat: internet; psaní textů; přehrávání DVD, MP3 a DivX; úpravy fotografií v RAWu; příležitostně nějaká ta hra a RC simulátor. Tím jsem získal celkem jasnou představu o tom, jaké železo budu potřebovat.

Samozřejmostí by měl být procesor Core2Duo, alespoň 2GB paměti, grafická karta Nvidia (kvůli RC simulátoru AFPD), hard disk minimálně 120GB, 15“ LCD, DVD vypalovačka a nízká hmotnost se slušnou výdrží baterie.

Aplikací těchto požadavků se z extra široké nabídky stala „pouze“ nabídka široká a už to vypadalo, že se budu muset začít rozhodovat podle toho, jak notebook vypadá. Mám ale to štěstí, že znám kamaráda, který notebooky prodává a ten mi hned na začátku z mého seznamu potenciálních kandidátů vyškrtal značky ASUS a ACER a naopak doporučil v následujícím pořadí Sony, Dell, Lenovo, IBM, Toshibu a Fujitsu-Siemens, s tím, že pokud mi může poradit, bral by na mém místě Dell. Jako důvod uvedl kvalitní provedení a bezkonkurenční NBD záruční servis.

Dell XPS 1530

Na Sony jsem bohužel neměl v prasátku dost zlaťáků. Notebooky od Dellu vypadaly na první pohled celkem zajímavě a jejich velkým plusem byla grafika od Nvidie. Jenom ta cena. Sice nebyla tak šílená jako u Sony, ale stále to bylo trochu jinde, než kolik jsem plánoval zainventovat. Nicméně červíček hlodal a kamarád mne průběžně a poměrně úspěšně zpracovával.

Dell XPS 1530

Nakonec jsem se přistihl, jak si v online konfigurátoru u Dellu sestavuji pod jeho dohledem stroj mých snů – notebook XPS M1530. Jeho výsledná cena by porazila mnohem robustnější jedince, než jsem já, ale to prý nemám řešit, neboť to jsou „koncovky“ a s těmi se dá ještě hodně čarovat. Když mi za pár dní oznámil konečnou cenu, chvíli jsem si myslel, že si ze mne dělá legraci. Až tak dobrá cena to byla a odolat jí, to jednoduše nebylo možné. Objednal jsem. Měsíc si počkal a minulý pátek notebook konečně dorazil. Precizně zabalený, s bohatým příslušenstvím včetně DVB-T tuneru.

Dell XPS 1530

Bylo to poprvé, co jsem kupoval notebook téměř naslepo bez jeho vyzkoušení v reálu a byl jsem velmi mile překvapený. Povedený design, příjemná klávesnice, kvalitní LCD, slušná výdrž baterií a pohodový výkon pro většinu aplikací, včetně posledních her. Co více si přát? Snad jen lepší operační systém, neboť nic jiného než Windows Vista konfigurátor Dellu nenabídl. Nezbývá mi tedy, než se s nimi naučit, nebo se pokusit nainstalovat osvědčená Windows XP. Uvidíme, volného času bohužel není vůbec nazbyt.

Závěrem ještě poděkování: Jiříku, díky. Měl jsi pravdu ;-)

Signature
Související články:
Dell XPS M1530 a vadné Nvidia GPU

Přečteno 75 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.
Autor příspěvku: Martin Pilný

Nikonista, který fotí letadla a RC modely. "Modelář", který nestaví a už ani nelétá. Milovník kvalitního zvuku a pisálek, co občas píše na svůj blog www.PiNa.cz.

17 komentářů u „Dell XPS M1530 – můj nový mazlík

  1. PiNa

    Do článku se nevešla specifikace. Tak, jak jsem ji získal z konfigurátoru Dellu, je níže. Škoda jen, že v době, kdy jsem si notebook vybíral, nebyly v nabídce ani Vista Ultimate ani větší disky.

    XPS M1530 CORE 2 DUO T7250 2.00GHz,800MHz,2M

    Display 15.4″ WXGA+ Widescreen (1440×900) TFT with Truelife

    Fingerprint Reader Biometric with BLACK accent

    CCFL backcover black & 2.0mp camera

    Documentation Czech XPS M1530

    Resource DVD XPS M1530 – (Diagnostics & Drivers)

    Ship Accessories Euro XPS M1530 – Power Cord 3 PIN

    2048MB 667MHz DDR2 SDRAM (2×1024)

    Hard Drive 120GB Free Fall Sensor (7200RPM)

    8xDVD+/-RW Slim Slot-Load Drive, including SW

    AC Adapter 90W – 3 Pin

    Battery XPS Primary 6-cell 56WHr Li-Ion

    Graphics Card 256MB NVIDIA GeForce Go 8600M GT

    For Vista only: Integrated Sound Blaster Audigy ADVANCED HD Audio

    TV Tuner- AVerMedia AVerTV Hybrid NanoExpress DVB-T

    Dell Travel Remote control

    European – Dell TrueMobile 355 internal Bluetooth Module

    Wireless Dell 1395 (802.b/g) Mini Card For Europea

    Internal Keyboard Czech (QWERTY)

    Czech – Vista Home Prem 32 (OS Media)

    2 Year Hardware Support – Next Business Day

  2. Dalibor

    Když si z toho vyndáš i tu Vistozní úděsnost,tak si na 8600Gt i ty hry zahraješ….až přijedeš tak dáme test co to zvládne:-))))mám tu plno originálek,tak to bude bench test jako řemen…Fraps není problém ,ten si nainstaluješ..
    Samozřejmně výmluvy stylu….snížíme detaily textur,AA a AF vypneme,stínování taky,HDR taky,neberu….hezky na plné kule….:-)))))
    Jinak je to slušný dělo..gratuluji

  3. Jirka

    Ať slouží a ať ti dělá samou radost. Jsem rád že se líbí :)

  4. Jekkyl

    Mám dotaz za kolik si ho teda koupil???
    A taky by mě případně zajímalo jak se ti podařilo snížit tu cenu.

  5. PiNa

    Pro Jekkyl: V dubnu jsem za něj zaplatil 29,600,- Dnes by byl určitě levnější. Ceny nabízené v konfigurátoru Dellu na webu jsou určeny pro koncové zákazníky, obvykle je možné z nich získat slevu až 30%. Vše je o domluvě s obchodníkem. V dubnu, kdy jsem notebook objednával, ještě nebylo možné jej koupit nikde jinde. Dnes třeba Dell notebooky prodává Czech Computer a jejich cena odpovídá ceně na webu snížené o oněch 30%.

  6. lukas

    KOLKO TA STAL KACEK????

    lebo ja idem kupit z anglicka len 4GB ram + 320HDD 5400,
    900 – 950 libier , teda 37000 SK … na ceske este o cosi menej????

  7. lukas

    aha sory som si nevsimol ze 29 600 :D , pocuj ale do kelu ako si mohol skresat tu cenu tak…
    ja som si ho poskladal na dell.sk a 50 000,- BEZ DPD !!!!!!!!!!!!
    a na dell VB 38 000,- s DPD !!!!!

    nechapem

  8. PiNa

    Lukas: Nebyl to úplně standardní obchodní případ :-)

  9. Johny_G

    Až budu mít někdy prachy, tak taky 100% beru Della, ale zarazila mě jedna věc – to je nějaká moje iluze, nebo má opravdu ten příšerný hladký touchpad?

  10. PiNa

    Hladký touchpad má, ale jestli je příšerný, to jsem si zatím nevšiml. Funguje tak, jak má :-)

  11. Johny_G

    Tak já ti budu věřit – hladký touchpad jsem zatím viděl jen u jedné řady Asusů, a na tom se dalo ledacos, ale ne pohnout kurzorem :-). Na druhou stranu – jedna starší řada od téhož výrobce má navzdory pochybným parametrům celých notebooků lepší touchpad, než jsem kdy viděl u drahých výrobců :-).

  12. PiNa

    Praktické zkušeosti po pár měsících provozu:

    Výdrž baterie je velmi slušná. Klasické browsení v internetové kavárně se zapnutým Wi-Fi zvládne v úsporném režimu téměř čtyři hodiny.

    Touchpad občas ztrácí citlivost a je potřeba do něho silně ťukat, jinak nereaguje. Matně si pamatuji, že se to v nějakém fóru řešilo. Pokud touchpad nereaguje, použiju tlačítko těsně pod ním.

    Procesor topí relativně hodně i při méně náročných aplikacích. Větrák fouká dolů do stolu a ohřívá šasi notebooku. Hlučnost minimální, vliv na stabilitu žádný. Za celou dobu mi Visty ani jednou nespladly. A to jsem nainstaloval všechny mnou používané aplikace a celkem je potrápil. Hry jsem zatím nezkoušel. Ale i na ně časem dojde. Alespoň z toho důvodu abych ještě v záruce otestoval grafiku, ve které prý odcházejí čipy.

    Na Visty se dá zvyknout. Instalace XP místo nich není žádná legrace, neboť oficiální instalační CD neobsahuje ovladače pro SATA disk, který je v notebooku. Ovladač jde nahrát z floppy disku, nebo injektovat do instalačního CD. Na instalaci XP se chystám, ale zatím není čas.

    DVB-T tuner funguje výborně. Citlivost WiFi je vynikající. Klávesnice velmi příjemná. A ani s kamerkou a mikrofonem pro Skype nejsou žádné starosti. Fungují dobře. CD mechanika je hlučnější, ale dá se zvyknout. LCD displej má velmi dobrý kontrast i podání barev. Černá je opravdu černá a jeho lesklý povrch ničemu nevadí. Při zvýšeném kontrastu jde snadno pracovat i venku na sluníčku.

    Výbornou vychytávkou je vestavěná čtečka paměťových karet. Používám téměř denně. Zabudované reproduktory hrají slušně. Velkým bednám konkurovat nemohou, ale oproti jiným notebookům, které jsem měl možnost vyzkoušet, hrají o třídu líp.

    Zatím jsem nenašel nic, co by mi vyloženě vadilo. Stále mohu XPS jen a jen doporučit.

  13. lolek

    Ahoj, ještě mi to nedá:

    „Touchpad občas ztrácí citlivost a je potřeba do něho silně ťukat, jinak nereaguje.“ …to je trochu drzá vada, vzhledem k ceně NB, ne?

    „Procesor topí relativně hodně i při méně náročných aplikacích.“ …mohl by si mi zjistit tvé teploty při běžné práci?

    a ještě k tomu hluku: opravdu je teď tichounký? …nedávno jsem mluvil ještě s jedním vlastníkem a ten tvrdí opak – prý, že je v klidu dost slyšitelný(až celkem hluný) a nezlepšil to ani nový bios :(

    díky

  14. PiNa

    „Problém“ s Touchpadem vyřešila instalace nového ovladače a i v tom původním se dala nastavit citlivost (což jsem tenkrát nevěděl). S novým ovladačem všechny problémy zmizely.

    V úsporném režimu jsou teploty při kancelářských aplikacích (word, excell, browser, přehrávání MP3) násldující: CPU 54 stupňů, GPU 64 stupňů, HDD 39 stupňů. Vše dle CPUID Hardware Monitoru – freeware prográmek.

    Ten můj kousek je opravdu tichý, v úsporném režimu o něm vůbec nevím, to je víc slyšet jeho HDD, než větrák CPU. Při hraní na maximální výkon jede větráček naplno, ale určitě to nění žádná pekárna. Hlučnější samozřejmě je, ale to je daň za notebook.

    Kdybych si měl dneska vybrat notebook, nejspíš bych si XPS koupil zas. Pokud se mi podaří nainstalovat XPčka (podle diskusních fór to jde), tak budu maximálně spokojený.

  15. lolek

    Ta teplota grafiky se mi zdá na usporný(respektive na klidový režim) celkem dost horká…obávám se, aby při 10 hodinách provozu každý den, v blízké době neodešla(sice tu je záruka, ale víc jak za rok připlácet nechci)
    Jinak podle teplot, se asi na nohách udržet moc dlouho nedá, že?(zvlášť, když prý vzduch vyfukuje zespodu) :)

  16. PiNa

    Přijde mi, že to moc řešíš. Mrkni na notebookreview.com, najdi si tam, jakých teplot běžně grafika v XPS M1530 dosahuje a uvidíš, že tyto moje teploty jsou zcela v limitu. Grafiky u XPS neodcházely z důvodu dlouhodobě zvýšené teploty, ale kvůli tomu, že se GPU přehřívalo, idlováním zchladlo, na plný výkon se zase přehřálo a tak stále dokola, až GPU odešlo. Navíc pokud si XPS koupíš dneska, tak už budeš mít novou grafiku, se kterou problémy nejsou.

    Běžně ho mám na nohou a nepozoruju žádný problém. Jasně, zespoda fouká teplý vzduch, ale že bych měl pocit, že s tím mám nějaký problém, to vůbec ne. Měl jsem již pár notebooků a tento „topí“ úplně stejně jako ostatní.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *