XPS: Skočí, nebo neskočí?

Zveřejněno 23. 7. 2008 v rubrice RC Modely

XPSDnes se na MojeHobby rozpoutala celkem vášnivá diskuse o tom, zda XPS/IFS moduly při rušení přeskakují na jinou frekvenci tak, jak tvrdí jejich výrobce i firma Graupner, která tyto moduly dodává do Evropské Unie. Díky odkazu od Tomáše Hrubého jsem narazil na článek shrnující situaci okolo XPS. Je to zajímavé čtení. Zde je jeho překlad.

Zmiňovanou diskusi na MojeHobby si můžete přečíst zde. Uvařte si kávu, nebo čaj. Je to dlouhé a místy velmi úsměvné i poučné čtení. Odkaz na původní článek je zde. Tento se objevil na serveru RC Model Reviews 20. března letošního roku. Jméno autora se mi bohužel nepodařilo zjistit.

Proč někteří uživatelé XPS blázní – skočí, nebo neskočí?

Po ohlášení 2.4GHz systému využívajícího moduly XPS zavládlo mezi modeláři velké vzrušení.

Ve skutečnosti byla tvrzení o tomto systému až příliš dobrá na to, aby mohla být pravdou. Nejenom že XPS moduly byly kompatibilní téměř se všemi dostupnými vysílači na trhu, ale nabízely výhody všech konkurenčních systémů a dokonce i něco navíc.

Telemetrie, dosah 8 kilometrů, možnost mít spuštěno tisíce modulů současně bez vzájemného rušení – toto byla pouze některá z  odvážných prohlášení doprovázejících ohlášení XPS systému.

Dnes (březen 2008), téměř po osmnácti měsících, stále čekáme na některé z dlouho slibovaných funkcí, ale mezitím mnoho leteckých modelářů používalo XPS systém bez jakýchkoliv problémů.

Bohužel vzrůstající počet původně spokojených uživatelů se setkal s nevysvětlenými haváriemi, během kterých jejich model přestal reagovat na povely vysílače. Výrobce XPS modulů poukázal na množství možných příčin těchto havárií a v mnoha případech byly zjištěno, že příčinou byla nevhodná instalace, špatné baterie a další faktory, které výrobce nemohl nikterak ovlivnit.

Ale poslední dobou se několik lidí (včetně mne) rozhodlo otestovat jedno z důležitějších tvrzení o XPS – jeho zmiňovanou schopnost vyhnout se rušení automatickou změnou frekvence.

Navzdory našemu maximálnímu úsilí se nepodařilo získat důkaz o tom, že XPS 2.4GHz systém je po zapnutí schopen změnit frekvenci a toto zjištění děsí víc než jen několik lidí.

Na toto zjištění reagoval výrobce XPS modulů prohlášením, že jeho systém změní frekvenci pouze za velmi specifických podmínek – což pro uživatele musí být ještě více děsivé, protože tyto podmínky představují pouze velmi úzký rozsah ze všech možných typů rušení.

Zatímco systém FASST od Futaby mění frekvenci neustále a tudíž na něj zarušení až poloviny pásma 2.4GHz nemá téměř žádný vliv a Spektrum/JR využívá dva širokopásmové kanály, aby mělo nějakou zálohu v případě, že jeden z těchto kanálů je rušený, XPS žádnou záchrannou síť nenabízí.

Může být, že alespoň několik z nevysvětlených havárií přisuzovaných XPS, bylo způsobeno absencí této záchranné sítě. Pokud se na kanálu, který používá XPS modul, objeví krátká dávka silného rušení, systém se zdá být neschopný, toto rušení obejít způsobem, kterým toto rušení obchází JR/Spektrum a Futaba.

Tato situace přirozeně způsobila, že někteří z uživatelů systému XPS začali bláznit.

Když si pořizovali své XPS moduly, kupovali si je v dobré víře, že by se mohli vyhnout potenciálnímu rušení automatickou změnou frekvence a nyní zjistili, že dokonce ani výrobce XPS nemůže poskytnout důkaz o tom, že se toto v případě rušení děje.

Podle mého názoru každému, kdo zvažuje přechod na 2.4GHz, by mělo být doporučeno, aby se držel jednoho ze dvou velkých výrobců. Učiněná prohlášení o vlastnostech těchto systémů jsou již dobře prokázaná a zdá se, že oba nabízejí vyšší úroveň odolnosti proti rušení, než nabízí XPS.

Nejlepší přirovnání, které mne napadá, je, že XPS je jako velmi rychlé auto bez bezpečnostních pásů a airbagů.

Dokud nepotkáte na silnici neočekávanou překážku, nebudou vám tyto bezpečnostní prvky chybět, ale dříve nebo později lidé přijdou na to, že jim pásy a airbagy mohou zachránit život.

A stejné je to se systémy pro dálkové ovládání modelů v pásmu 2.4GHz. Pokud se nikdy nesetkáte s významným rušením, potom váš XPS systém bude fungovat stejně dobře, jako systémy od Spektrum/JR a od Futaby. Pokud se ale rušení objeví, systémy velkých výrobců mají významnou schopnost vyhnout se tomu, čemu se XPS vyhnout neumí.

Je to vaše volba.

Převzato ze serveru RC Model Reviews. Překlad: Martin Pilný

Související články:
2.4 GHz Futaba Fasst systém v tvrdém testu
Video: Test 2.4 GHz RC systémů

Přečteno 32 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.
Autor příspěvku: Martin Pilný

Nikonista, který fotí letadla a RC modely. "Modelář", který nestaví a už ani nelétá. Milovník kvalitního zvuku a pisálek, co občas píše na svůj blog www.PiNa.cz.

32 komentářů u „XPS: Skočí, nebo neskočí?

  1. McKvak

    Diky za preklad. O XPS jsem uvazoval, uz neuvazuju :-)

  2. Jara

    Po návštěvě veletrhu na jaře v Norimberku a shlédnutí expozice šikmookých mám obavu, že bude zcela jedno jestli skočí , nebo ne, protože myslím, že nebude časem kam. Dnes je 2.4GHz ve všem včetně vrtulníčků /jako Pico Z/ a myslím, že bude ještě hůř.

  3. petka

    Hosi,ja letam na IFS a naprosto bez problemu….napr.maketa ASW 19 4m.v tomhle eru to slouzi naprosto v poho.Nejake diskuse a uplne zbytecne dohady co tady vedete nemaji vubec vysku.100% neni zadny system !!!

  4. Boban

    Jestli se můžu zeptat,tak jaký systém by jste doporučily do soupravy JR 9XII?
    Díky za odpověď
    Boban

  5. petka

    Doporucuji IFS s naladenim na USA.Dostacujici dosah (na zemi az 2km)a odpada ti ptani se na kanaly-obrovska vyhoda ! Dalsi vec je v cem to budes pouzivat.Naprosto nevhodne jsou F3J,F3B,F3F a pod.Prilis uzke a uhlikove trupy systemu vubec nevyhovuji(mam vlastni zkusenost)prijimac je nutne! umistit tak,aby antena mela dostatek mista okolo sebe.V zadnem pripade se nesmi anteny dotykat kabely,serva,bat a jina el.

  6. PiNa

    Petko,

    to, že zatím létáš bez problémů, ještě neznamená, že IFS funguje jak má. Spíš bych řekl, že jsi měl zatím štěstí a to pravé rušení jsi ještě nepotkal.

    Stačí se podívat na video testu IFS a uvidíš, že IFS při zarušení (o šíři jednoho WiFi kanálu, které dnes můžeš potkat všude) opravdu nepřeskakuje. FASST i Spektrum podle těch videí problém nemají.

  7. PiNa

    Bobane,

    donedávna bych Ti doporučil XPS/IFS, nebo ještě počkat, než se situace úplně vystříbří. Dneska, po oněch video testech, Ti doporučím ještě počkat. Pokud na 35MHz nemáš problém, tak není zatím důvod přecházet.

    Mně osobně se zatím jako nejlepší jeví FASST. Ale přechod neplánuju. Létám SPCM a zatím ťuk, ťuk, ťuk bez problémů.

  8. PiNa

    Petko,

    IFS s výkonem pro USA není v EU legální. Dneska už se vyrábi F3B, F3J, F3F brusy, které jsou uzpůsobené pro 2.4 (minimum uhlíku v čumáku). A na poslední F3B soutěži jsem už viděl několik lidí s krátkou anténkou :)

  9. Boban

    Pánové děkuji za info.Je pravda,že zatím na 35MHz(ťuk,ťuk,ťuk),jsem neměl s přijímači SEXTA a JR 10 problém.Já jen,co bych do budoucna použil.
    Přeji krásný den všem.
    Boban

  10. petka

    Prectete odkaz a jsem chlapci zvedav jak se vyjadrite :-) porovnani asi takove jako kdyz ma nekdo zazity naftovy nebo benzinovy motor v aute.Proste jedu si to sve…letal jsem 9let na 35 mhz,zpet uz fakt nejdu :-)

  11. PiNa

    Petko,

    já tento odkaz znám a osobně proti XPS/IFS nic nemám. Taky jsem o něm přemýšlel, ale pokud je to tak, že když funguje je OK, a když je zarušený, tak nefunguje … což to video zcela jasne prokazuje, potom mne už nezajímá. A je na každém z nás, pro jaký systém se svobodně rozhodne. Pokud s IFS nemáš problém, potom je to jenom dobře a přeji příjemné polétání … o to jde v první řadě, ne? :-)

  12. petka

    presne.10 lidi,10 nazoru.prijed nekdy zalitat do N.S. Dnes poslu nejakou fotku daliborovi ze vcerejsiho poletani.Da ji na web electroteamu

  13. mirek

    protoze s XPS take letam, nedalo mi to a vyzkousel jsem take jaky je skokan. jednoduchy test – 1.spustim analyzator pasma, 2. spustim XPS a vidim ze je hlavni signal na kanalu 5 a okoli, zapnu FASST, dalsi XPS a jeste JETI 2.4 v bezprostredni blizkosti, na analyzatoru pasma 2,4 GHz pekny chaos, 3.vse vypnu az na puvodni XPS, na zacatku byl hlavni signal na „kanale“ 5, nyni je na 15, 4. nejakym zpusobem je nyni puvodni XPS jinde nez na zacatku testu = musel skocit. 6. pokud neobsadim „rusenim“ dost velkou cast pasma tak neskoci, asi to nepotrebuje. podle me ma v puvodnim clanku prsty nekdo od FASSTU, takhle jednoduse si to preci muze overit kazdy….

  14. petka

    Mate zkusenost s dosahem (IFS) ja mam vypadky nad 500m

  15. PiNa

    500m je málo. Znám lidi, kteří s ním zcela bez problémů lítají na hranici viditelnosti velkých 3m modelů, což může být cca 700m a víc.

  16. Antek

    zdravím,mám taky ifs a měl jsem již dvakrát výpadek asi ve 300 metrech,ale zřejmě špatnou instalací přijímače (kabel serna šel asi centimetr kolem přijímače) Po rozpárování byla stráta signálu asi tři sekundy pak opět naskočil. Provedl jsem reinstalaci kabelu a již jsem nezaznamenal žádny problém.Takže je otázka jestli příčina byla skutečně zde

  17. PiNa

    Pokud jsi IFS koupil u nás, tak si ho nechej vyměnit za nový přijímač s firmwarem 3, který už přeskakuje spolehlivě a měl by být někdy teď k dispozici. Zastoupení Graupnera u nás (HobbyTeam) sbírá přijímače a odesílá je do Německa na upgrade.

  18. Antek

    čauky mám to z německa,takže to budu muset nějak pořešit,ale nevím jestli nebude lepší se toho zbavit, sice přeinstalovaním se zatím výpadek neprojevil ale důvěra je již velmi labilní

  19. Anonym

    ještě jsem se chtěl zeptat mirka na ten analyzér pásma….co to měl za přístroj a kde se dá sehnat nebo půjčit k testům ,dík

  20. mato

    http://www.modelgliderklub.xf.cz/Akce%202008/242/24.htm > firma Esotop v suvislosti s JETI Duplex propagovala taketo riesenie, ale nie je toto proti legislative ? v zakone sa pise, ze akokolvek upravovat schvalene zariadenie vysielajuce na 27/35/40MHz je zakazane, pretoze po uprave znacku „CE“ straca.

    nevyryvam, len sa pytam, je toto legalne ?

  21. Antek

    Mirku měl jsem dotaz na zařízení kterým sis ověřoval přeskoky ,ale neodpověděl jsi….takže můžem ti věřit ?

  22. PiNa

    Vzhledem k tomu, ze jiz brzy bude k dispozici FW 3, ktery prokazatelne skace, tak uz na tom jestli to Mirkovi skocilo, ci neskocilo, nebude vubec zalezet ;-)

  23. sakal

    hosi to ste me nepotesily mam XPS a nekolik prijmacu z cehoz jeden je IFS. jak ted poznam jakou verzi softu mam? neni nejaka forma mereni?dekuju za pomoc

  24. Petr

    Ahoj dokaze nekdo vysvetlit k cemu je XZ-R1 IFS Zusatzempfänger für IFS.Diky

  25. PiNa

    XZ-R1 je externí přijímač pro velmi velké modely, nebo pro modely s uhlíkovými trupy. V případě, že hlavní přijímač nemá platná data (například z důvodu stínění), použije data z eterního přijímače, kterých může být připojeno až 64. Cena se pohybuje kolem 99 Euro a zatím v prodeji ještě nejsou.

  26. Petr

    Diky martas za vysvetleni.Neco takoveho jsem si myslel,jen jsem to potreboval potvrdit.Mas predstavu jak se pripojuje? Jeste jednu radu.Chtel bych koupit nejake vario + vyskomer aby to na me mluvilo cesky.Mas s tim nake zkusenosti ? Dik

  27. PiNa

    Zkus Sky Assistant – bližší info najdeš tady. Určitě mluví a mám pocit, že mi Jirka Michálek říkal, že mu posílal české samply. Je dražší, ale umí toho opravdu hodně. Já lítám s váriem od Petra Sysaly k plné spokojenosti, ale bohužel je už nevyrábí.

  28. Petr

    Jeste k tomu externimu prijimaci.Ten se pripojuje k hlavnimu prijimaci? a pouze napajeni ? Diky

  29. Petr

    jsem koukal na toho assistenta,mluvi cesky,jen jsem nesehnal zadneho ceskeho prodejce.To se musi objednat primo z polska ?

  30. PiNa

    Ohledně připojení přijímače Ti neporadím, neb to bohužel nevím, ale co se týka Sky Assistenta, tak ano, musíš si ho objednat přímo z Polska. Vzhledem k tomu, že je to v rámci EU, neměl by to být (po zaplacení) problém.

  31. Petr

    Ahoj,dnes mi kamarad telefonoval,at si dam pozor na system IFS,ktery letam (verze 3!) ze dvoum lipeneckym modelarum system proste zlobi.Nemate s tim nekdo nejake zkusenosti.Ja jsem zatim letal se starym SW a bez problemu.Nynni cekam,az prijimace dorazi z USA s novym SW. :-( tak ani nevim jestly se mam nac tesit.Ze bych presel na duplex ? Zatim jsem byl verny graupnerovi

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *