Hangár: FunJET – adrenalinová božárna

Zveřejněno 4. 8. 2008 v rubrice RC Modely

Funjet MultiplexKdyž jsem si před rokem poletoval s Ocelotem E v termice, došlo mi, že pro ukojení mé neutuchající touhy po rychlosti potřebuji pořádnou stíhačku. Na pyloňáka jsem si ještě netroufl, proto jsem na začátek pořídil vychvalovaného FunJETa od Multiplexu. Přestože je z ELAPORu, létá překvapivě dobře a rozsah rychlostí má neskutečný.

S „kuličkami“ jsem létal naposledy v době mých úplných začátků, kdy jsem po obloze proháněl TORO od Telinku. Tenkrát jsem sice ocenil jeho praktickou nerozbitnost, ale také jsem se zařekl, že „kuličky“ už opravdu ne. Toto předsevzetí mi sice vydrželo dlouho, ale když jsem si na RCGroups pročetl vlákno věnované FunJETu, které čítá přes 400 stránek příspěvků, své tehdejší rozhodnutí jsem „musel“ přehodnotit a hned druhý den si tuto raketu objednal u Aldy z Holomóce.

Multiplex FunjetMultiplex Funjet

Za pár dní dorazila středně velká krabice s několika výlisky z ELAPORu, příslušenstvím, archem samolepek a návodem. Po jeho pročtení bylo jasné, že stavba v tom pravém slova smyslu se konat nebude. Je to v podstatě takové ELAPORové Lego, k jehož sestavení potřebujete jenom vteřinové lepidlo s aktivátorem, pájku a RC příslušenství. Zručnější modelář bude se „stavbou“ hotový za dva večery.

Pro bližší představu, co vše sestavení obnáší, mrkněte na recenzi FunJETa na RCGroups, kde jsou jednotlivé kroky hezky zdokumentovány.

Při rozhodování, jakou výbavou jej osadit, jsem musel vzít v potaz své téměř nulové zkušenosti s takto rychlým modelem a raději jsem se držel při zemi. Z několika ověřených kombinací jsem nakonec vybral motor HET 3W s vrtulí APCE 5.5 x 4.5, tříčlánkem LiPol 2200mAh/25C a 40A regulátorem. Křidélka ovládají dvě serva HS65HB. Přijímač jsem použil osvědčenou FM Futabu F139.

Svou roli tenkrát sehrála i snaha o udržení nízké hmotnosti z důvodu snadného házení z ruky a snadného přistávání. Kdybych jen tušil, jak lehce se s FunJETem startuje i přistává a jak rychle mi tento, na první pohled hodně rychlý, pohon zevšední, vzal bych hned na začátku motor pro čtyřčlánek a silnější regulátor.

Multiplex FunjetMultiplex Funjet

Mnou zvolený pohon s novými bateriemi (nabíjím pomocí CellPro4S proudem 3A) vydrží přibližně 5 minut plného plynu a FunJET s ním létá velmi, ale opravdu velmi svižně. Stoupavost odhaduji na dobrých 30m/s kolmo po vertikále až do nevidím a při průletu na rychlosti může mít okolo 130-150km/h. Umí i velmi pomalu s výborným kluzem a minimálním opadáním. Navzdory malému rozpětí (90cm) jsem s ním pár minut točil i silný stoupák spolu s desítkou čápů. Nevšední zážitek.

Pro zajímavost musím ještě zmínit, že FunJET létá i 240km/h, ale to se již nejedná o krabicovou, ale o notně olaminovanou a zesílenou verzi.

Prvních pár letů bylo napěchovaných adrenalinem až po okraj. Na plný plyn jsem létal pouze kolmo nahoru a jenom pár vteřin, abych to během následujícího kluzu rozdýchal a uklidnil své rozklepané ruce i nohy. Toto opojení však velmi rychle pominulo a nyní mi přijde, že se FunJET i na plný plyn po obloze tak nějak jenom plouží.

Pro diváky je to však i nadále velmi vděčný model. Řvoucí vrtulka z mixéru budí zaslouženou pozornost a rozhovor po zodpovězení základních otázek typu „Kolik to stojí?“ a „Jak rychle to létá?“ obvykle končí odhodlaným prohlášením „To chci taky!“.

Multiplex FunjetMultiplex Funjet

Jak je patrné z fotografií, barevnou úpravu jsem nikterak nepřeháněl. Červené konce křídel a červené směrovky zcela stačí pro snadné rozlišení polohy modelu i při nejvyšších rychlostech. Bílo-červená kombinace navíc na modrém nebi vypadá opravdu hezky. Fantazii se však meze nekladou a v případě zájmu se můžete inspirovat třeba zde, kde naleznete nepřeberné množství barevných provedení FunJETa.

Závěrem bych moc rád poděkoval Daliborovi, který mi tento model sestavil. Nebýt jeho, ještě dnes by mi ležel v krabici na skříni. Díky Dalibore! A také mohu prozradit, že již brzy dojde i na mého pyloňáka ESCAPE, a že to bude zcela jiná káva. První propočty zvoleného pohonu vycházejí okolo 280-300km/h. Při rozpětí pouhý 1m to bude opravdový masakr …

Signature
Související odkazy:
Video: Multiplex FunJet – 240km/h
Video: Multiplex FunJET Xtreme

Přečteno 51 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.
Autor příspěvku: Martin Pilný

Nikonista, který fotí letadla a RC modely. "Modelář", který nestaví a už ani nelétá. Milovník kvalitního zvuku a pisálek, co občas píše na svůj blog www.PiNa.cz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *