Video: Nikon D90 – nástupce D80

Zveřejněno 27. 8. 2008 v rubrice PiNa Fotografuje

D90Tak jsme se konečně dočkali. Nikon dnes oficiálně oznámil nástupce zrcadlovky D80, kterým se podle očekávání stal Nikon D90. Do vínku dostal CMOS snímač s rozlišením 12,3MPx a především možnost natáčet video ve vysokém rozlišení. Přední světový fotograf Chase Jarvis na následujícím videu seznamuje s možnostmi, které nový D90 nabízí.

Osobně zatím stále váhám, zda prodat D80 a pořídit D300, nebo zda si D80 ponechat a koupit si D90 jako druhé tělo. Možnost natáčet video ve vysokém rozlišení se skly od Nikonu vypadá na první pohled opravdu zajímavě. A konec neustálého přehazování skel 17-55/2.8 a 70-200/2.8 také nezní špatně. V USA se D90 (tělo) bude prodávat za 999USD. Vypadá to na těžké rozhodování :-)

Pár odkazů (postupně přidávám nové):

České info na Nikon.cz. Hands-on preview na dpreview.com. Přímé porovnání D90 s D80 na dpreview.com. USA Today informoval o D90 jako první.

KenRockwell uveřejnil článek o D90. Podle fotografií pasuje na D90ku battery grip od D80. To je pro mne velmi dobrá zpráva. Už si nějak neumím představit focení bez gripu. Velmi rychle se na něj zvykne.

První seznámení s D90 na polském Fotopolisu. Veskrze se jedná jenom o popis tlačítek a položek v menu.

Podrobná recenze D90 na The Imaging Resource!

Nikon D90 Preview Samples Gallery na dpreview.com – 39 ukázkových snímků z D90. Videa budou následovat brzy.

První snímky pořízené s D90 při ISO 1600 a ISO 3200. Vypadají až neskutečně dobře.

Rolling Shutter Issue – že nevíte, co to je? Zde je video, pořízené s D90, které tento efekt celkem pěkně demonstruje. Z následné diskuse na dpreview vyplynulo, že tímto neduhem trpí všechny digitální kamery využívající CMOS snímač.

Začínají se objevovat spekulace o tom, že Nikon uvede na trh levnější model D90x, který nebude mít možnost natáčet HD video. Vše je zatím pouze v rovině spekulací, necháme se překvapit.

neviditelny text

neviditelny text

Související články:
Nikon D90 – Nikon Reality TV reklama
Nikon D90 – názor Thoma Hogana

Přečteno 50 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.
Autor příspěvku: Martin Pilný

Nikonista, který fotí letadla a RC modely. "Modelář", který nestaví a už ani nelétá. Milovník kvalitního zvuku a pisálek, co občas píše na svůj blog www.PiNa.cz.

16 komentářů u „Video: Nikon D90 – nástupce D80

  1. Krok

    Myslel sem si ze video je domenou kompaktu. Ale po zhlidnuti tohohle filmecku uz si to nemyslim a mit prachy jdu do D90 hned.

  2. Karlik

    Kdyz se objevil LV vsichni nadavali a je to dobra funkce. Ted vsichni nadavaj na video a casem se urcite ukaze ze je to dobrá vychytávka. Vsadim boty ze Canon brzo prijde s videem taky. To je vyvoj a ten nejde zastavit. Uz zbyva jenom MP3 prehravac DVB-T tuner a GSM telefon … a bude to all-in-one 8-)

  3. PiNa

    Asi jsem už také konzerva, protože jsem se na LiveView díval stejně skrze prsty jako ostatní. V prosinci jsem kamarádovi kupoval D300 a když jsem si LV vyzkoušel, došlo mi, že je to ideální nástroj na focení makra, na focení nad hlavou, těsně u země atd. Puristům se líbit nemusí, ale otevírá další možnosti focení s DSLR.

    Je pravdou, že když dneska vidím někeho s DSLR fotit „na délku paže“, že mi to přijde spíš úsměvný, ale už to neodsuzuju. Ta možnost tu je a je jenom na fotografovi, zda ji využije, nebo nevyužije. A s videem u D90 je to to samé. Nikdo nikoho nenutí video s DSLR natáčet, ale v případě potřeby to půjde.

    5 min limit v HD rozlišení je spíš plus. Neumím si představit, že by DSLR nahradila zcela kameru a hlavně si neumím představit, co bych musel natáčet, aby mi pár minut nestačilo. Kdo se na to potom má dívat :-)

    Nikon s videem v D90 na sebe strhl pozornost a myslím, že Canon co nevidět tuto možnost do svých DSLR taky přidá.

  4. niky79

    Pro me je docela mrzute, ze Canon je ve spouste veci vepredu (oproti Nikonu) – liveview, vetsi iso (12400), vetsi fps, o neco lepsi cena atd (viz ten novy 50D). Jenze me proste Canony vubec nesedi – dve ovladaci kolecka a stavovy na displej rulezzzz (mam Nikon D70).

    Ale D90 vypada dobre. Fps je lepsi (3 fps mi nestaci), a video potesi. Cena vypada taky dobre, ovsem nechci videt „ceskou cenu.“

  5. PiNa

    niky79

    Česká cena bude vycházet z evropské ceny … za tělo cca 1000Euro. Bohužel :-(

    LiveView měl jako první Olympus E-330. Nikon jej poprvé představil u D300 koncem loňskýho roku (D3 i D700 ho má taky). Nemyslím, že by oproti Canonu měl nějaké velké zpoždění. Spíš je otázkou času, kdy jej budou mít všechny DSLR.

    VětšíISO – k čemu? Stejně většinu dobrých fotek vyfotíš maximálně na ISO3200. U D80 nejdu pod ISO400, pokud mi záleží na výsledný kvalitě.

    FPS: Už D200 měla 5fps a D300 s battery gripem zvládne 8fps (normálně 6fps).

    Nejen podle mého má Nikon lepší ergonomii, perfektně padne do ruky. U Canonu je to horší. Z hlediska funkcí a výsledku jsou na to téměř úplně stejně. Takže nakonec ať si koupíš Nikon nebo Canon, pokaždé budeš mít dobrý foťák a bude jenom na Tobě, jak jej využiješ. Já se kdysi dávno rozhodl shodou náhod pro Nikon (a to můj první kompakt byl Canon Ixus 2mpx) a dodnes nelituji. Nad poznámkami o tom, že Nikon víc šumí a všem flamewarům Nikon vs Canon už se jenom usmívám. Já jsem spokojený :-)

  6. niky79

    – LV: ma u nikonu zpozdenim, o tom zadna. V dobe, kdy prisla D80, IMHO jej uz fotaky od Canonu mely.
    – ISO: jenze je jaksi rozdil v kvalite fotek. Kdyz fotak konci u 3200, je to maximum, ceho je fotak schopen. Pokud je schopen dat max 12400, jeho nizsi 3200 bude nesrovnatelne. A ono u 50D opravdu je.
    – FPS: jiste, mely, ale to jaksi nejsou fotaky ve stejne cenove kategorii, o kterych zde mluvim.

  7. Vašek

    Na tyhle téma bylo napsáno desítky tisíc zpráv ve fórem kdo je lepší.
    Jeden člověk to na foru shrnul takhle: „pokud se bavíte o tom, jaká značka a jaký model je lepší a úvažují se pouze amatérské dslr, tak je to jako se hádat kdo dočůrá výš. Stejně v této kategorii se dostanou slušné fotky úplně ze všech, takže záleží jen na pocitech. A téměř všechny špatné fotky jsou zapříčiněny fotografem, že špatně nastavil parametry pro dané podmínky.“ :-)
    A bohužel u dslr se tempo vývoje tak zrychluje, že rok starý foťák je minimálně jednou překonán u své značky a konkurence má zase jiné další vychytávky.

  8. PiNa

    Vašku, on Niky79 nepropaguje ani Canon ani Nikon. Spíš si jako Nikonista posteskl, že Canon přichází s mnoha novinkami dřív, než jeho oblíbený Nikon. Alespoň tak na mne jeho komentář působí.

    Jeden můj známý kdysi pravil, že tělo DSLR je jenom a pouze držák na objektiv a současný raketový technologický vývoj v oblasti těl mu dává za pravdu. Zatímco těla jsou na tom velmi podobně jako PC komponenty (za pár měsíců vychází nový, nabušenější a cena starších padá), tak dobré objektivy si svou cenu stále drží. A je to právě sklo, které má hlavní vliv na technickou kvalitu fotky.

  9. Vzduchoplavec

    Jo to je pravda. Ten tvuj objektiv se snad vyrabi az na par modifikaci uz mnoho, mnoho let a stale je to spicka.

    Ja musim rict, ze u Nikonu D80 take nedavam ISO vetsi nez 400, protoze pak uz je to silene zasumele.

    Zajimalo by me, zda CMOS snimac u D90 bude v tomto smeru vyraznym prinosem.

  10. PiNa

    Vzduchoplavec: Mrkni na poslední link v tomto článku – je tam snímek z D90 při ISO 3200 a vypadá výborně. Foceno do JPG.

  11. Vzduchoplavec

    PiNa: Aha, koukam, koukam. No jako sum tam je (detska tvar, listecek), ale na to, ze to je takto vysoke ISO, tak hodne solidni.

  12. vasin

    Hm musím říct, že jsme si u videa teda dělal větší naděje. Neumím si představit, že by s tímhle efektem RSI bylo jen trochu použitelné.
    Chtělo by to nějaké komplexní video natočené D90 a nic reklamního.

    Začínám opět uvažovat o D80 jako o své první zrcadlovce, nevím zda ostatní inovace stojí za cca 8tis na těle.

  13. PiNa

    D80 je na začátek velmi dobrý stroj, můžu jenom doporučit. A nyní, po nástupu D90, půjde určitě s cenou ještě níž. Jenom nekupuj ten set se sklem do 135mm – při max zoomu neskutečně vinětuje. Kup jenom tělo a objektiv dodatečně podle svých potřeb … třeba ten 18-200VR.

    Jinak RSI není až takový problém, jak by se na prvni pohled mohlo zdat. Zkoušel jsem doma HD DV kameru 1080p s CMOS snímačem a dělá mi to to samé … možná ne tolik, ale ten efekt je tam také. Když ale něco natáčíš, tak švenkuješ pomalu, aby se na to taky dalo dívat. Neděláš s kamerou psí kusy, jako na tom videu :-)

  14. anonym

    Nechápu, jak nikdo může srovnávat D80 s 50D. To je jak srovnávat Škodu 130 s VW Pasatem.
    Já jsem měl od začátku na live view kladný názor, jen se mi nelíbí, když si nějakej namachrovanej blbeček koupí zrcadlovku a ani neví k čemu slouží hledáček…

  15. Petra

    Tak koukám, že tohle je hodně strá diskuse :(
    No třeba sem někdo nakoukne :) Naježila jsem si Nikona D90
    zatím nebylo moc času ne zkoumání návodu a následné vyzkoušení na foťáku. Co mě hodně vadí jsou ostré hluboké stíny :(
    Jak se jich vyvyrovat?? Prosím o radu na email: p.s.hradec@email.cz
    Předem moc děkuji Petra

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *