F3B Eurotour Brno 2008 – fotogalerie

Zveřejněno 11. 9. 2008 v rubrice PiNa Fotografuje

F3BMinulý víkend proběhla na letišti v Medlánkách F3B soutěž ze seriálu Eurotour s mezinárodní účastí. Předpověď počasí slibovala modré nebe s tropickými teplotami. Povinnosti jsem neměl žádné, nebylo tedy co řešit a již v pátek jsem sbalil svého Nikona a okolo půl čtvrté vyrazil po D1 směrem Brno Medlánky.

Až na drobné zdržení těsně před Brnem proběhla cesta bez zaznamenání hodných událostí. Na letiště, kde již panoval čilý ruch, jsem dorazil před půl sedmou večer. Závody sice začínaly až v sobotu ráno, ale někteří piloti již nyní měli natažené navijáky a zatímco ostatní stavěli stany, nebo čile debatovali s kamarády a známými, oni si na poslední chvíli ještě užívali brněnského vzduchu se svými závodními brusy.

F3B Eurotour

Noc jsem bez problémů přečkal v autě a ráno jsem tak mohl být svědkem předstartovního hemžení kolem navijáků. Což pro mne osobně byla nová zkušenost, neboť na všechny předchozí F3B soutěže jsem dorazil až před polednem, kdy byly navijáky nataženy a letadla ve vzduchu. Ranní opar příjemně dokresloval celou scenérii. Vytáhl jsem tedy Nikona, začal fotografovat a s malými přestávkami to vydržel až do půl osmé večer, kdy byl první soutěžní den oficiálně ukončen.

F3B EurotourF3B Eurotour

Z pohledu fotografa mi nepřísluší hodnotit průběh soutěže, ale snad mohu napsat, že pod vedením Honzy Stonavského vše svižně ubíhalo bez zbytečných prostojů a v sobotu se stihlo odlétat celé jedno kolo včetně rychlosti a průletů kola druhého. Při počtu 60 pilotů to byl celkem slušný výsledek.

F3B EurotourF3B Eurotour

Jak je již na F3B soutěžích dobrým zvykem, adrenalin tekl proudem a rozhodně nebyla nouze o vypjaté situace i kolize závodních brusů. Poprvé jsem zažil, že spadla báze a start se musel opakovat. Poprvé jsem byl svědkem kolize na průletech, kdy Martin „Šedá Eminence“ Ráliš citelně pochroumal svého Preclíka (když jsem večer odjížděl, už ho měl skoro opraveného). Poprvé jsem měl také možnost být přímo vedle pilota při průletech, a to, co z dálky vypadalo jako velká nuda, získalo okamžitě neskutečný náboj. Dokonce jsem chvilku přemýšlel o tom, zda se do tohoto kolotoče také nezapojím, ale naštěstí jsem cestou na chalupu vystřízlivěl. Alespoň prozatím.

F3B EurotourF3B Eurotour

Pokud bych měl za sebe něco pořadatelům vytknout, tak by to bylo občerstvení. Teplé pivo a teplá kofola se v tropickém vedru, které na letišti panovalo, nedaly téměř pít. Na druhou stranu klobásky a steaky z grilu jednoduše neměly chybu.

Během dne jsem nafotil téměř 1000 fotek. Letadýlka ve vzduchu jsem úplně vynechal a zaměřil se především na lidi a na jejich emoce. Většinu jsem pořídil se zoomem 70-200/2.8 a zbytek širokáčem 17-55/2.8 od Nikonu. Po čtyřech dlouhých večerech strávených ve společnosti MP3 přehrávače a softwaru pro úpravu fotografií Capture NX jsem vybral cca 190 fotografií do fotogalerie. Mohl bych vybírat dále, ale další večer u počítače bych už asi nezvládl. Možná se k nim časem ještě vrátím a třeba bude i druhý díl. Slíbit to však nemůžu.

Fotografie hodnotit raději nebudu. Po technické stránce jsou OK téměř všechny a některé jsou i povedené, ale momentálně si potřebuji od fotografování a fotografií odpočinout. A to na mne ještě čeká další tisícovka RAWů z dovolené. Už vím, co budu dělat o dlouhých podzimních večerech :-)

Všechny vybrané fotografie (185 kousků) naleznete ve fotogalerii. Pro maximální kvalitu klikněte na plnou velikost obrázků – link vpravo dole u každé fotografie.

F3B Eurotour Brno 2008 – fotogalerie

Jedná se ale pouze o dočasný link. Proto jej prosím nelinkujte přímo, ale odkazujte se na tuto stránku. Je velmi pravděpodobné, že brzy album přesunu na nové FTP.

 

Přečteno 21 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.

8 komentářů u „F3B Eurotour Brno 2008 – fotogalerie

  1. Jakub

    Úžasný fotky a ty emoce jsi opravdu chytil!!!

  2. Dalibor

    Ještě jedny Bečka a znechutíš si focení na hodně dlouho:-)))
    Umíš fotit atmosferu(to je dar který každý nemá) a tak je na čase to i zpeněžit..co zkusit fotit pro nějaký např fotbalový klub(to byl jen příklad)..

  3. Mihaeuel

    Martin uz je oficialni fotograf F3B! Ale stejne to nema cenu, Martin pristi sezonu zacina litat zavody, tak na to nebude mit cas :-)

  4. Aviator

    Moc pěkné až nádherné fotky. Jen se nemohu zbavit pocitu, že fotit na příští soutěži již nebude mít valný význam. Při pohledu do galerií z předchozích akcí bych řekl, že téma je definitivně vyčerpáno – z různých soutěží vyznikají velice podobné fotky.

  5. Jesina jun

    Supr fotky, tesim se na dalsi :)

    Jeste bych reagoval na Aviatora: neřekl bych, ze na dalsich soutezich nebude nic k foceni a urcite neni vsemu dnum konec – nic neni vycerpano. Vzdy se neco najde!Ale to pochopi jen zasvěcení f3béčkaři.

  6. PiNa

    Téma je z hlediska obsahu nejspíš opravdu vyčerpáno. Každá další fotografie bude obsahovat opět jenom modely, navijaky, lidi atd. Z hlediska formy, ale určitě vyčerpané není. Když porovnám svoje F3B fotky před dvěma lety a nyní, tak je znát rozdíl a ten není daný jenom lepší foto výbavou. Umím se lépe dívat a to, co mne zaujme, dokážu lépe zachytit.

    F3B, na rozdíl od ostatních soutěží, je nejen hodně adrenalinová záležitost, ale také velmi různorodá. Tudíž se nabízí mnohem více příležitostí k tomu, pořídit zajímavou fotku. A myslím, že na tu svou životní fotografii stále čekám :-)

    Letos naštěstí už žádná další F3B soutěž není a příští rok pojedu nejspíš zas … zatím stále „jenom“ jako fotograf, ale červíček opět hlodá :-) Hodně napoví to, jak mne osloví F3B Ceres E.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *