S větroněm do ciziny, aneb kde se létá v Alpách III.

Zveřejněno 7. 12. 2008 v rubrice RC Modely

AlpyS dvouměsíčním odstupem je zde další a prozatím poslední díl povídání o svahovém létání v Alpách od Jirky Michálka. Tentokrát se vypravíme do lokality Neukirchen am Großvenediger v Rakousku, kde bylo natočeno video zachycující svahařské orgie s Volcanem od Valenta Modelu.

V zatím posledním dílu o létání v Alpách napíšu něco o lokalitě Neukirchen am Großvenediger v Rakousku. Toto místo je doporučováno na některých modelářských webech a rovněž se zde každoročně pořádá mezinárodní mistrovství Rakouska v paraglidingu.

Na webech paraglidistů jsem našel fotografie z Wildkogelu, který leží nad Neukirchenem, kdy ve vzduchu točí termiku najednou několik desítek padáků. Zde si také můžete ověřit, zda termín vaší modelářské dovolené nekoliduje s jejich soutěžemi. Po prohlédnutí terénů v Google Earth už jsem vůbec neváhal, že to bude to správné místo pro létání s větroni.

Google MapsGoogle Maps

Přeprava na místo je z větší části opět po dálnici, cesta je totožná jako do Seiser Almu. Z Prahy jedeme přes Rozvadov, Regensburg, Mnichov, na Innsbruck, ale z dálnice uhneme už v Kufsteinu na Kitzbuhel, pokračujete na Mittersill a pak už je to kousek. Z Prahy je to asi 520 km. Ubytování lze předem vyhledat a dohodnout v Neukirchenu, nebo Brambergu na těchto stránkách. My jsme platili 70,- Euro na den za 6ti lůžkový apartmán. Na místě jsme pak zjistili, že dost apartmánů je po celém městečku neobsazených, dalo by se tedy asi přijet i bez předchozí rezervace a o termínu se rozhodnout až dle momentálního počasí, které se dá on-line sledovat tady.

Neukirchen

Neukirchen leží v gigantickém, asi 75 km dlouhém údolí v nadmořské výšce 850 m. Po celé délce údolí jsou z obou stran vysoké hory s výškou přes 2000 m. Je jasné, že na svazích orientovaných k jihu bude mnoho míst s ideálními podmínkami pro termické létání a že Neukirchen je pouze jedno z mnoha. Neukirchen má ale výhodu výborného přesunu na kopec. Přímo z městečka jede kabinková lanovka Wildkogelbahn, která vás na jeden zátah vyveze do výšky 2100 m/mořem. Pokud chcete létat, nebo chodit po horách celý týden, doporučuji zakoupit 7mi denní permanentku Hiking Pass za 28,- Euro. Za přepravu modelů jsme nic neplatili a jsou zde na to evidentně zvyklí. Startoviště paraglidistů je ze sjezdovky pod stanicí lanovky Wildkogelbahn a další také o kousek dál pod horskou chatou Wildkogelhaus.

Alpy

Letošní počasí nám jasně ukázalo, že slunečné letní počasí nemusí být zrovna vhodné pro létání s modely. Přesto (spíše ale právě proto), že v době našeho pobytu panovalo krásné slunečné počasí, na létání to vůbec nebylo. Převýšení mezi údolím a místem startu je asi 1200 m. Dole bylo 20 stupňů, nahoře bylo 20 stupňů, vzduch neměl nejmenší důvod se pohnout.

VolcanoVolcano

Na videu s Volcanem, které jsme natočili během tohoto pobytu, můžete vidět, jak to v Alpách létá, když to nenosí a nejsou termické podmínky. Samozřejmě, je to pořád zážitek, před sebou máte nádherné panorama vzdálených ledovců, ale co se týká létání, nebylo to zkrátka letos to, kvůli čemu do Alp s modely jezdíme. Za celou dobu pobytu jsem dal s Volcanem pouze dva přibližně třičtvrtěhodinové lety, kde jsem lovil ojedinělé bubliny, které se vždy po pár desítkách vteřin rozpadly. Provětrali jsme i lehoučkého Ocelota, který ale většinou přistál po jedné otočce, pouze jednou jsme vytočili trochu větší výšku a delší let. I přesto nepochybuji o tom, že toto místo je skvělé, když je počasí vhodné pro vznik termiky, nebo když fouká proti kopci.

AlpyAlpy

Je třeba se zmínit i o nevýhodách, které jsem zde zaregistroval. Především lanovka Wildkogelbahn jede dolů dle jízdního řádu naposledy v 16,30 hodin. To je v případě, že termika funguje, příliš brzo. Termika začíná nosit kolem poledne a 4,5 hodiny na létání a přesuny po kopci jsou docela málo. Můžete samozřejmě létat i po odjezdu lanovky, ale pak vás čeká pěší sestup z prudkého kopce, který odhaduji minimálně na 2 až 3 hodiny. Dále je to nedostatek míst vhodných na přistání s velkými modely. Jediná místa, která jsme objevili, byly sjezdovky, odkud startovali i paraglidisté. Jen díky tomu, že kvůli špatným podmínkám jich bylo málo, slétli brzo do údolí a ve vzduchu bylo volno, jsem si troufl zde startovat a přistávat.

Mimochodem toto místo je v záběru on-line web kamery zde, je to kamera AUSSICHTS-BERGRESTAURANT. Všude jinde je spousta vyčnívajících kamenů a najít zde větší plošinku vhodnou pro přistání velkého modelu je problém. Pokud ale létáte s modely do 2 m rozpětí, nebo F3F a F3B brusy s butterfly, a umíte přistát k noze, nějaký ten dostačující plácek i zde najdete. V den našeho příjezdu jsem zezdola z údolí viděl létat modely asi 1 km stranou od lanovky (doleva při pohledu zespodu), asi je tam někde loučka na přistání, ale my jsme ji nenašli, i když jsme i do těch míst zašli.

VodopadVodopad

Kromě chození po horách v horních partiích s nádhernými výhledy na ledovce doporučuji výlet do nedalekého Krimmlu na konci údolí, kde jsou obrovské vodopády v několika kaskádách nad sebou až do výšky asi 1400 n/mořem, takže je to pěkný výšlap.

Prehrada

Pěkný byl také výlet k nedaleké přehradě Speicher Durlasboden. Hráz přehrady (strana odvrácená od vody) je pokrytá trávou, je dlouhá asi 400 m se sklonem 45 stupňů a vysoká asi 50 m. V době našeho výletu byla trvale nafukovaná stálým větříkem o síle cca 5m/s ideálním pro samokřídlo, nebo něco takového. Bohužel jsme s sebou nic neměli. Majitele větroňů vybavených pro aerovlek bude možná také zajímat, že je zde také modelářské letiště, kde se aerovleky provozují. Během našeho pobytu jsem tam v pozdním odpoledni viděl několikrát létat velké modely větroňů.

Po rozhovorech s několika podobně postiženými jedinci jsem došel k závěru, že nejvhodnější doba pro termické létání v Alpách jsou jarní měsíce (květen až červen) Termika je dle zkušeností jiných v tomto období nejsilnější a nejstálejší. Musíte však počítat s rizikem (letos to tak například na Gerlitzenu v červnu zrovna bylo), že může celou dobu padat sníh a nebude to ani na ty výlety. Letní měsíce jsou na létání nejisté, vzduch může být přehřátý, ale v případě neletového počasí můžete chodit po horách.

Pro příští roky mám vyhlédnuto několik dalších lokalit, kde se létá a časem doufám, že s partou pohodových lidí navštívím také evropskou mekku bezmotorového létání – švýcarský Hahnenmoos.

Souřadnice Neukirchen am Grossvenediger: 47° 15’11,66“ S, 12° 16’48,78“ V
Souřadnice místa startu na Wildkogel: 47° 16’49,52“ S, 12° 16’46,13“ V
Souřadnice modelářského letiště (aerovleky): 47° 14’35,49“ S, 12° 15’53,56“ V
Místo startu pro instalaci do Google Earth.
Modelářské letiště pro instalaci do Google Earth: viz příloha

LETU ZDAR !!!
Jirka Michálek

Související odkazy:
Video: Svahování s maketovými větroni v Lofotech
Video: Nový světový rekord v DýSingu 571,2km/h
Video: TOOL F3B – Dynamic Soaring na Rané
Video: VOLCANO od Valenta Model v Alpách
S větroněm do ciziny, aneb kde se létá v Alpách I.
S větroněm do ciziny, aneb kde se létá v Alpách II.
S větroněm do ciziny, aneb kde se létá v Alpách IV
Video: F3F NYX na Rané
Video: Torrey Pines – plachtařský ráj
Video: Banánová extáze ve Wöllaner Nocku
Video: 4m Fox On The Run
Video: F3F Sting na svahu The Crest
Video: F3F NYX v Alpách v průsmyku Passo Pordoi
Video: FOKA 4 v Alpách v průsmyku Passo Pordoi

Přečteno 77 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.

4 Komentáře u „S větroněm do ciziny, aneb kde se létá v Alpách III.

  1. Marty84

    Díky za perfektní článek. Člověk má hnedka pocit, že by potřeboval stroj času aby už bylo jaro a mohl vyrazit :-)

  2. lz

    Skvely clanek. Tak tak, uz aby bylo jaro. Dekuji.

  3. Pako

    Krásné místo, letos jsem ho shodou okolností taky navštívil, ale bez éra…
    V údolí je takových svahů několik, koupit se dá i SalzburgerLand Card, která nás stála cca 40€ a platila snad na všechno v okolí po celý týden (lanovky, muzea, bazény, termály…) :-)

  4. zeby

    Dobry den,pokud by nevadilo radi se pridame k parte pohodovych lidi…

    Dva Prerovaci

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *