Hangár: MiniCorado E od MV Model – úvod

Zveřejněno 29. 12. 2008 v rubrice RC Modely

MiniCorado ENikdy neříkej nikdy. Poté, co jsem prodal Ocelota E, jsem se zařekl, že „malá“ letadla mi domů už nesmí. Když jsem měl ale možnost u Dalibora vidět MiniCorado E od MV Modelu na vlastní oči, neodolal jsem a hned jsem si jeden kousek u Michala Vágnera objednal. Leží mi doma už téměř měsíc, ale dostal jsem se k němu až nyní.

Ocelota E jsem prodal ze dvou důvodů. Tím prvním byl nedostatek volného času na létání, který si vynutil lehkou čistku v hangáru a Ocelot E, přestože je to výborné letadlo, šel z domu jako první. Druhým důvodem byla jeho pevnost. Nízká hmotnost křídla je vykoupena jeho velmi špatnou odolností proti mechanickému poškození. S mírnou nadsázkou se dá říct, že se stačilo na křídlo špatně podívat a už v něm byl otlačený dolík.

MiniCorado E

Daliborovo MiniCorado bylo v maximalistickém celouhlíkovém provedení, kdy jenom ve výškovce bylo nejspíš více uhlíku než v celém mém Ocelotovi. Trup byl vyrobený ze stejného materiálu (uhlík-kevlar) jako trup mého závodního Cerese E a celé letadlo bylo sice o poznání těžší, ale na druhou stranu zase maximálně pevné. Když potom Dalibor jenom tak mezi řečí prohodil, že do něho plánuje 600-800W pohon, a že celková hmotnost by neměla přesáhnout 900-1000g, bylo rozhodnuto. Rychlá letadla já rád a malá letadla mají navíc tu výhodu, že se s nimi dá létat téměř všude, což jsem si uvědomil až po několika startech s Big Ceresem E.

Barevné provedení jsem zvolil více méně klasické, jenom s tím rozdílem, že jsem si na spodku křídla a motýla nechal místo pruhů udělat stejné bílé obdélníky, které mám u Cerese E. Jak je vidět na přiložených fotografiích, dopadlo to velmi dobře a uhlíkem se rozhodně nešetřilo. Spolu s modelem dorazily krytky serv (dokonce provedené tak, aby barevně ladily), něco málo bižuterie a A4 letáček s mírami MiniCorada. Provedení modelu je perfektní a ani při podrobné prohlídce jsem nenašel žádnou vadu ani kaz. Mile překvapila kabinka, které není převlékací, ale je zacvakávací na pružinku.

MiniCorado EMiniCorado EMiniCorado EMiniCorado EMiniCorado EMiniCorado E

Podobně jako u Ocelota je vlastní stavba modelu otázkou kompletace výškovky, zabudování motoru (včetně přepážky) a RC výbavy. Na klapky a na motýla přijdou serva HS65HB; na křidýlka malé digitály DS385 od JR; motor SNEU 1107 s převodvkou 6.7/1 a vrtulí RFM 15×15 nebo 14×14 (podle měření, až dorazí motor); regulátor Castle Creations 45A; baterie 3S LiPol 2200mAh a přijímač RS77S 35MHz.

MiniCorado EMiniCorado EMiniCorado EMiniCorado EMiniCorado EMiniCorado E

Pro představu o tom, jak s tímto modelem zacvičí až 800W příkonu, se můžete podívat na toto testovací video, na kterém je zachycený přibližně stejně těžký model s příkonem pouhých 200W. Někdo může namítnout, že je to extrém, vrazit téměř kilowatu do takto malého modelu a samozřejmě bude mít pravdu, ale po zkušenostech s odlehčeným Ocelotem s příkonem 250W, který sice výborně létal v termice, ale při průletu po první zatáčce ztratil veškerou dynamiku, jsem se rozhodl pro opačné řešení, kterým je těžší, ale náležitě omotorovaný, model. Ostatně ubrat se dá vždycky ;-)

Že to jde i opačně, dokázal Tomáš Hrubý, který si u Michala Vágnera objednal maximálně odlehčený model, s nímž se hodlá příští rok zúčastnit soutěží RCEJ. Podle prvních testovacích letů to vypadá docela dobře.

Signature
Související články:
Video: MiniCorado E od MV Model
Video: Ocelot E od DS Model
Hangár: MiniCorado E od MV Model – stavba I.
Video: MiniCorado E od MV Model v HD

Přečteno 129 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.
Autor příspěvku: Martin Pilný

Nikonista, který fotí letadla a RC modely. "Modelář", který nestaví a už ani nelétá. Milovník kvalitního zvuku a pisálek, co občas píše na svůj blog www.PiNa.cz.

6 komentářů u „Hangár: MiniCorado E od MV Model – úvod

  1. gray69

    Ahoj,
    létám jej krátce,pohnutky k pořízení identické, také v celouhlíku a s motorem Scorpion 3008/32 a vrtulí 12/8 -396W- při hmotnosti 805g-řekl bych pro mě optimum…
    Do motýla jsem nakonec dal serva X31 lépe se vejdou a na svou velikost jsou přesná s dost.výkonem.
    Jinak je to velmi létavé a s parádním skluzem,byl jsem konfrontován s názorem,že klapky na tak tak malém eru jsou zbytečné…nejsou!Po odladění není nad to si přivztlakovat nebo urychlit a ve finále přibrzdit.
    Tak ať Ti vše lítá k radosti a do 2009 Ti přeji vše nejlepší! Radek

  2. Marty84

    Hezký fotky a ještě hezčí model. Na lítání kdykoliv/kdekoliv úplně ideální. Chci, chci, chci … :-)

  3. Dalibor

    Obě Corada se budou zalétávat najednou, ale na tom mým vymejšlím co a jak …
    PS: Už mi tvrdne centrální konektor pro křídlo … fotky brzo (dalo mi to vymejšlení jak to udělat … uf).

  4. PiNa

    Ahoj Radku,

    díky za přání, také přeju vše nej a kdo ví, možná to příští rok už konečně vyjde a společně si zalítáme třeba právě s MiniCoradama. Na ten svůj kousek už se moc těším. M.

  5. Vašek

    Tak jsem s tím viděl včera lítat Dalibora, pěknej mazec. Jsme přemýšleli jako diváci kdo na Nový rok umře jako první :-)

  6. PiNa

    Vašku, to byl určitě ESCAPE. MiniCorado má ještě do záletu docela daleko.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *