Nikon P6000, Canon G10, nebo Panasonic LX3?

Zveřejněno 16. 4. 2009 v rubrice PiNa Fotografuje

Jaky kompaktJiž několikrát jsem zde psal o tom, že se pozvolna začínám poohlížet po nadupaném kompaktu, který by při každodenním focení nahradil můj osmikilový batoh s foto výbavou. Výběr to rozhodně nebyl jednoduchý, ale nakonec jsem po dlouhém váhání vybral a zatím jsem nadmíru spokojený.

Chcete-li si, stejně jako já, pořídit nadupaný kompakt do kapsy, s možností focení do RAWu, s dobrým objektivem a nadprůměrnou obrazovou kvalitou, máte dnes prakticky na výběr pouze ze tří modelů, které jsem již zmínil v nadpisu tohoto článku. Každý z nich představuje vlajkovou loď výrobce v kategorii kompaktů v cenové hladině 400-500USD.

Nikon Coolpix P6000

Přestože jsem stále věrný Nikonu, při výběru kompaktu jsem musel jeho Coolpix P6000 vyškrtnout již v prvním kole. Stačilo si přečíst srovnávací recenzi u Thoma Hogana, abych pochopil, že P6000 opravdu nepotřebuji. Vestavěný GPS modul nevyužiju, únavně pomalé ukládání RAWů na paměťovou kartu by mne jenom vytáčelo a jeho proprietární formát RAWu taktéž. O tom, že ze všech tří jmenovaných nabízí nejhorší obrazovou kvalitu pořízených fotografií, raději ani nemluvím. Zatímco digitální zrcadlovky Nikon opravdu umí, v kompaktech je to bohužel pěkná bída.

Výběr se mi tedy zúžil na Canon G10Panasonic LX3. Následovalo předlouhé váhání doprovázené pročítáním recenzí na předních zahraničních serverech (v objektivitu tuzemských webů stále nevěřím) a sledováním zkušeností uživatelů na diskusních fórech.

S rostoucím objemem „nasátých“ informací o obou modelech jsem si stále častěji připadal jako na houpačce. Jeden den vítězil Canon a o pár dní později Panasonic, a tak stále dokola. Každý měl své silné, ale také i slabé stránky a byly dokonce i okamžiky, kdy jsem zcela vážně přemýšlel o tom, že si počkám na další generaci kompaktů, neboť ta stávající nenabízí model, který by jednoznačně vyhověl mým potřebám.

Canon G10

Zvyklý na zrcadlovku, jsem jako velké plus u Canonu vnímal jeho optický hledáček (k Panasonicu jej lze sice dokoupit, ale originál stojí přes 4000Kč a pokrývá pouze 82 procent snímané plochy), ale pouze do té doby, než jsem měl možnost si jej v obchodě vyzkoušet na vlastní oči. Optický hledáček je pro ten kousek skla až příliš honosné označení. Spíše jsem měl pocit, že se dívám skrze lupu a velmi rád jsem se vrátil k LCD, i když vůči fotografům fotografujícím kompakty na délku paže, mám své výhrady. Výhoda Canonu vzala velmi rychle za své a vrátil jsem se na začátek. G10 nebo LX3?

Každý z nich nabízí rozdílný přístup. Canon vsadil na více megapixelů (i za cenu citelného nárůstu šumu) a pětinásobný zoom. Panasonic pojal LX3 konzervativně a minimálnímu šumu obětoval počet megapixelů a místo velkého zoomu (má pouze 2,5x) přidal na kompakt neobvykle rychlý (s clonou 2.0) a širokoúhlý (od 24mm) objektiv. Zatímco G10 umožňuje pouze pevný poměr snímků 4:3, LX3 kromě 4:3 nabízí i poměry 3:2 a 16:9.

Z hlediska obrazové kvality jsou na tom velmi podobně. G10 nabízí výborné výsledky při dobrém světle se základním ISO, LX3 vítězí u fotografií pořízených za horších světelných podmínek s vyšším ISO. G10 je také o něco málo rychlejší než LX3, ale ve chvíli, kdy kromě kompaktu vlastníte také digitální zrcadlovku, není tento parametr sám o sobě až tak důležitý. Navíc rozdíly nejsou nikterak velké. Oba kompakty navíc umožňují natáčení videa. G10 natáčí klasické video ve VGA rozlišení, LX3 video v HD rozlišení 720p.

Velmi důležitým parametrem u kompaktu je jeho velikost a váha. Zde jednoznačně vítězí LX3, který je nejen znatelně lehčí (227g) ale také o poznání menší (60 x 109 x 27mm). G10 je sice vyrobený jako tank, ale vzhledem k jeho velikosti (78 x 109 x 46mm) a váze (350g) jej jen tak do ledajaké kapsy nedáte a při každodenním nošení se dozajista pronese.

DMC-LX3

Podtrženo, sečteno: pro mé potřeby (časté focení v interiéru; reportážní fotografie s možností příležitostného natáčení videa; malé rozměry pro snadné nošení v kapse) jsem nakonec vybral Panasonic Lumix LX3 v elegantním černém provedení. Po necelých dvou týdnech focení jsem velmi spokojený. V mnoha ohledech předčil má očekávání a je vidět, že Panasonic tímto modelem trefil hřebíček na hlavičku. Není divu, že jej nestačí vyrábět a po oblíbeném černém provedení se okamžitě zapráší. Mého Nikona D300 sice nenahradí, ale na takové to každodenní focení je to ideální mašinka.

Signature
Související odkazy:
Nikon P6000 – zmrzačený high-end kompakt
Video: Panasonic LX3 vs Canon G10
GGS LCD Screen Protector pro Panasonic LX3
Panasonic LX3 – servisní menu

Přečteno 9 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.

7 komentářů u „Nikon P6000, Canon G10, nebo Panasonic LX3?

  1. awe_cz

    Gratuluju k dobre volbe, osobne jsem LX3 koupil hned jako ji slo po uvedeni sehnat. A doted nelituju.

  2. Roman

    Dóóóbrýýý Martine,
    opravdu správná volba. Ta clona 2.0 a širočina je k nezaplacení! Taky jsem ho koupil hned v první várce. Již mi několikrát spadnul i do sněhu, ale pořád funguje. Občas (hlavně v rukavicích při -10C a ve větru) mě vytáčela za krytka objektivu, ale je to daň za provedení jinak dokonalé optiky Leica. Těším se na dokonalé fotky.

  3. PiNa

    Měl jsi pravdu Romane, clona 2.0, širočina a hlavně „kapesní“ rozměry jsou k nezaplacení. Brácha nakonec pořídil G10ku. Není špatná, ale pokud už doma jedna plnokrevná zrcadlovka je, potom je LX3 ideální „obrazový záznamník“. Ještě jednou díky za telefonickou konzultaci, rozhodla. Dokonalé fotky? Ty jedině z Nikonu, s LX3 se zatím nechytám ;-)

  4. Jíra

    Jako kdybych se v tom článku viděl. Naprosto stejné rozhodování, váhání, čtení recenzí a názorů. Takže moc díky za postrčení. Zítra jdu pro LX3.

  5. PiNa

    Jíro, určitě nebudeš litovat. Základem je, nečekat od něho stejný výkon jako od zrcadlovky, potom velmi mile překvapí. Už mám přes 500 výcvaků a doslova si chrochtám spokojeností ;-)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *