Konec modelářů na Rané u Loun?

Zveřejněno 18. 5. 2009 v rubrice RC Modely

RanáMinulý týden rozvířila poklidnou hladinu modelářské diskuse věnované bezmotorovému létání informace o potenciálním zákazu provozu modelů na nejoblíbenější svahové lokalitě v Čechách. Jak to tedy je a co se vlastně na Rané stalo? Zde je vyjádření Tomáše Adamce, správce leteckého areálu Raná.

Poplatky a létání na Rané

V posledních dnech jsem velmi často, především modeláři žádán o vysvětlení, co se vlastně přihodilo na Rané. Proto zde přináším pár řádek.

Celý problém vznikl u jednoho z modelářů, který nabyl dojmu, že poplatky na Rané se začaly vybírat letos. Poplatky se zde vybírají mnoho let. Nejdříve své udavačské aktivity směroval na obec Raná, kde mu starosta sdělil, že je vše v pořádku a že poplatky vybírat je legální, a že jsou na základě vyhlášky obce. To mu zřejmě nestačilo, proto kontaktoval ochranáře, kde mu opět sdělili, že je vše v naprostém pořádku. Rád bych připomněl dobré vztahy s ochranáři. Díky nim se můžeme všichni pohybovat v rezervaci a věnovat se veškerému létání. To mu také nestačilo. Na ČOI poslal udavačský dopis, že vybírat poplatky je nelegální. Po kontrole se opět zjistilo, že vše je v pořádku. Opravdu perličkou byla věta, že jsem jako správce leteckého areálu zodpovědný za radioprovoz. Jediný nedostatek, který ČOI zjistila byla neplatná cedule se starými cenami. Za to jsem dostal pokutu ve výši 3000,- Kč. Chtěli dokonce doplnit „Letový řád“!!! Po několika telefonech s vedoucím ČOI jsme došli k závěru, že Letový řád opravdu měnit, ani doplňovat nemohou.

Co tedy tento udavač způsobil na Rané?

Především díky více nákladům na provoz modelářů zdražení poplatků. Jsem podnikatel, a tudíž jaké jsou náklady na „kopec“, takové musí být poplatky. To je myslím logické a pochopitelné. Pokud by někoho zajímalo, kolik provoz stojí, rád mu to ve Skleníku vysvětlím. V současné době žádám zastupitelstvo obce o úpravu poplatků v areálu. Pro modeláře to znamená, že budou místo dosavadních 20,- Kč platit 30,- Kč. Pro srovnání v zahraničí se taxa za denní létání pohybuje od 3 do 6 Euro. Můžeme být všichni rádi, že pravděpodobně nedojde k úpravě letového řádu a že se modelářům nezakáže létání z bezpečnostních důvodů.

Rád bych také připomněl, že se podařilo zlegalizovat přístup do rezervace „malá boule“ a na Oblík. Malá boule je v současné době díky obci a ochranářům vysekaná od náletů, což je jistě pro nás všechny lítače bez rozdílu velké plus. Veškeré předpisy, vyhlášky, poplatky a další jsou k nahlédnutí ve Skleníku. Pokud budou jakékoliv dotazy, nebo připomínky, rád vám odpovím po telefonu, nebo osobně. Věřím, že pochopíte, že nemám čas sledovat diskuze na internetu a odpovídat na desítky otázek. Nabývám dojmu, že mnoho diskuzí na internetu, kde se spousta lidí schovává za jakousi přezdívku je zavádějící a mnoho záležitostem může spíše uškodit. Proto preferuji osobní rozhovor.

Přeji všem bezproblémový provoz jakékoliv zábavy a méně lidí, kteří nám z koníčka dělají pakárnu…

Tomáš Adamec, správce leteckého areálu Raná
www.rana-paragliding.cz
tel. 603 184 113

Přečteno 58 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.

1 Komentář u „Konec modelářů na Rané u Loun?

  1. Pavel Marek

    Díky Martine za tento prispevek a objasnení od Tomase……vzdy kdyz slysim o takovych pacientech, co byl ten dotycny, tak proste nemuzu. Kazdopadne na Rany je blaze a o to se nemení!
    Letu zdarec, F3X je mazec!
    Pavel

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *