Recenze: WASABI – I. úvod

Zveřejněno 21. 5. 2009 v rubrice RC Modely

WasabiJirka Michálek přezbrojil na novou sezónu a do svého portfolia modelů zařadil svahový speciál Wasabi od firmy Flybiwo, respektive Baudis Model. Celý proces výběru modelu, od pořízení až po jeho samotný zálet, sepsal ve vyčerpávající recenzi, jejíž první část dnes uveřejňuji.

Pořízení každého modelu je u mě dlouhodobá záležitost. Nejprve zvážím, co a jak chci vlastně létat, prolezu na webu nabídku modelů vyhovujících mému zadání, pak sbírám informace od těch, co už model mají a když sám sebe přesvědčím, že je to přesně to, co jsem chtěl, jdu do toho.

V tomto případě jsem chtěl pořídit model na svah schopný plnohodnotné akrobacie, menší velikosti s děleným křídlem, aby se dal vzít i na rodinné výlety po horách. V úvahu přicházely modely Multifun z EPP od tuzemské firmy Telink, Voltij od Aeromod, nebo zde popsaný Wasabi.

Wasabi

Tento model jsem si vyhlédl na stránkách belgické firmy Flybiwo. Jedná se o svahový akrobatický speciál. Jeho design, profil a vše ostatní je podřízeno jedinému cíli a to neutrálně se chovajícímu větroni, který je schopný zalétnout cokoliv, co si pilot umane a co dokáže.

Koncepce větroně má poměrně blízko k halovým modelům F3P. Model má placatý trup tvaru rybího těla (předpokládám proto název Wasabi = japonská ryba) s průřezem protáhlé elipsy, který má napomáhat stabilitě větroně v nožovém letu. Křídla mají nenosný symetrický profil s křidélky po celém rozpětí křídla a hloubkou cca 1/3 hloubky křídla. Vzepětí křídel je nulové. Výškovka je plovoucí a velikost pohyblivé části směrového kormidla napovídá, že kormidlo tam nebude jen pro jemné korekce směru letu.

Po asi ročním zvažování jsem oslovil firmu Flybiwo, odkud mi po delší době odpověděli, že modely jsou vyráběny v České republice!, a že mám kontaktovat přímo firmu Baudis Model, která tyto modely vyrábí. Zprvu jsem se zaradoval, protože jsem se naivně domníval, že cena pro tuzemce by mohla být příznivější, než ta inzerovaná na webu Flybiwo. Ve firmě Baudis Model ale k tomuto moc nepřihlížejí, už jsme zkrátka plnohodnotní členové EU. Prodejní cena za model na skladě byla 6.100,- Kč. Po dalším zvažování jsem nakonec model objednal, i když cena byla o hodně vyšší, než by se mi zdálo pro model této velikosti a náročnosti přiměřené.

Je třeba říci, že je možné objednat i tzv. Eco verzi, kdy dostanete pouze trup, který je ovšem z hlediska pevnosti modelu to hlavní a křídla, výškovku a pohyblivou část směrovky musíte postavit sami dle plánu, který je ke stažení přímo na stránkách Flybiwo. Pár modelů měli u Baudisů skladem, takže zanedlouho po objednání dorazila krabice s modelem.

WasabiWasabi

Model byl perfektně zabalený a chráněný i proti drsnému zacházení poštovních zřízenců, což u některých jiných výrobců není ani zdaleka samozřejmé. Vše bylo pečlivě zabaleno v bublinkách a s rozmyslem naskládáno v krabici, stěny krabice navíc vyloženy polystyrenem.

WasabiWasabi

Součástí balení jsou páky křidélek, směrovky, spojovací trubky, výztuha směrovky a lože serv. Další potřebnou bižuterii si každý musí dokoupit dle svých zvyklostí. Asi jako každý jsem si model doma hned zkusmo sestavil. Je to krasavec.

Jirka Michálek

Související odkazy:
Recenze: WASABI – II. zástavba
Recenze: WASABI – III. povrchová úprava
Video: VOLCANO od Valenta Model v Alpách
Létání v termice – 1356m
S větroněm do ciziny, aneb kde se létá v Alpách I.
S větroněm do ciziny, aneb kde se létá v Alpách II.
S větroněm do ciziny, aneb kde se létá v Alpách III.

Přečteno 66 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.

4 Komentáře u „Recenze: WASABI – I. úvod

  1. OuvejAchich

    Jen maličkost k názvu Wasabi. Není to ryba, ale velmi ostrý japonský zelený křen. Jinak se těším na pokračování recenze, toto éro je na mé listině přání.

  2. Petr Šinágl

    Mám připomínku: „nenosný“ profil? Jak potom to letadlo zůstane nahoře? Nebo padá k zemi jako kámen?
    Pokud ne, tak ten profil možná nosný je, ne?

  3. Jirka

    Ten profil je opravdu symetrický, tzn nenosný. Vydrž na další díly, vše bude vysvětleno.

  4. Dalibor

    6100kč….hmmm
    Na kopec do silného vychru super…jinak se ten model asi moc neužije.
    Jedině, že by se podpořil malinkatým elektromotůrkem..stačil by tak 1kW :-))))

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *