Recenze: WASABI – III. povrchová úprava

Zveřejněno 4. 6. 2009 v rubrice RC Modely

WasabiJirka Michálek přezbrojil na novou sezónu a do svého portfolia modelů zařadil svahový speciál Wasabi od firmy Flybiwo, respektive Baudis Model. Celý proces výběru modelu, od pořízení až po jeho samotný zálet, sepsal ve vyčerpávající recenzi. Zde je její třetí část věnovaná povrchové úpravě.

Můj model byl celý bílý, chtěl jsem si udělat nějakou zajímavou povrchovou úpravu. Zvažoval jsem nějaké ozdobné pásky samolepící folií, ale po zhlédnutí dokumentu ze života tygrů bylo jasno. Po nedávné repríze filmu Základní instinkt bylo jasné i druhé jméno pro Wasabi – Sharon.

WasabiWasabi

Byl to můj první pokus o něco takového, po konzultaci s Lomcovákem jsem model odmastil a lehce obrousil papírem pod vodu zrnitostí 800. Nástřik oranžovou a přechod okrajů do lehce červené jsem prováděl akrylovými spreji. Černými pruhy jsem začal na výškovce z ruky. Ukázalo se, že to není úplně ono (je to na fotce vidět) a výsledek by nebyl dobrý. Proto jsem na pruhy udělal šablonu z tuhého papíru, do které jsem vyříznul vlnícího hada šířky asi 2 cm, syn mi držel křídlo a já jsem šablonu přidržel asi 5 cm nad stříkaným povrchem a stříkal přibližně z 30 cm. Hned první pokus ukázal, že to je ta správná technologie. Pouhé jiné umístění jedné a též šablony a chvějící se ruce mi pomohly k docílení různorodých pruhů, takže nakonec to vypadá, myslím, docela věrohodně.

Byl jsem sám překvapen rychlostí, jakou byla celá kamufláž provedena. Celkem mi to zabralo asi 2 hodiny. Protože se ukázalo, že i přes přípravu podkladu kamufláž moc nedrží, provedl jsem finální nástřik celého modelu bezbarvým lakem. Myslím, že díky kamufláži mi vyšla hmotnost o 90 gr, vyšší, než jakou udává výrobce. Moje letová hmotnost je 1190 gr.

Jirka Michálek

Související odkazy:
Recenze: WASABI – I. úvod
Recenze: WASABI – II. zástavba
Video: VOLCANO od Valenta Model v Alpách
Létání v termice – 1356m
S větroněm do ciziny, aneb kde se létá v Alpách I.
S větroněm do ciziny, aneb kde se létá v Alpách II.
S větroněm do ciziny, aneb kde se létá v Alpách III.

Přečteno 54 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.

2 Komentáře u „Recenze: WASABI – III. povrchová úprava

  1. Dzordzik

    Jirko, jaké zbarvení si použil na spodní straně? Předpokládám nějaké kontrastní, takže bílý podklad a černé pruhy?

  2. Jirka

    Modrá je dobrá. A byla tak již od výrobce.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *