Recenze: WASABI – IV. jdeme létat!

Zveřejněno 16. 6. 2009 v rubrice RC Modely

WasabiJirka Michálek přezbrojil na novou sezónu a do svého portfolia modelů zařadil svahový speciál Wasabi od firmy Flybiwo, respektive Baudis Model. Celý proces výběru modelu, od pořízení až po jeho samotný zálet, sepsal ve vyčerpávající recenzi. Zde je její poslední část věnovaná záletu.

Zálet proběhl počátkem dubna na Rané v silném větru 10-12 m/s. Ve vysílači jsem měl naprogramovány 4 různě nastavené letové fáze s různou velikostí výchylek, protože jsem očekával, že model bude jaksepatří divoký a seřizování za letu by se nemuselo stihnout. Díky silnému větru jsem byl na vrcholku Rané sám a to mám pro létání nejraději. Okamžitě po odhodu bylo jasné, že se nebudou konat žádné horory. Model hned letěl přímo bez snahy kamkoliv uhýbat.

Wasabi

Ve fázi „Normal“ jsem neměl žádné mixy, avšak při letu se ukázalo, že mám zbytečně velké výchylky na křidélkách. Díky tomu, že jsem si mohl bez obav poodlétnout do větší výšky, přeprogramoval jsem velikost výchylek a nastavení exponenciální křivky křidélek a výškovky za letu. V této fázi model létá „pouze“ VELMI DOBŘE.

Ve fázi „Thermal“ mám na páce plynu nastaveno zakřivování jinak symetrického profilu (to pro případ, že by málo foukalo a potřeboval bych více vztlaku). Měl jsem namixováno mírné potlačení výškovky k zakřivení profilu, ukázalo se ale, že není vůbec potřeba. V tomto režimu je vhodné létat pouze za slabších podmínek, kdy si napřed nastoupáte, pak dáte profil do nuly a lehce akrobatíte a tak stále dokola.

Ve fázi „Akro“ jsem měl nachystaný tzv. „flap snap“ mix do výškovky (při plném přitažení výškovky jdou křidélka asi o 10 mm dolů a naopak). Samozřejmostí je exponenciální průběh křivky křidélek a výškovky ve všech fázích! Tuto fázi jsem, zdá se, trefil hned napoprvé a dojem z letu při tomto nastavení je naprosto FANTASTICKÝ.

Model je skutečně schopný zalétnout veškeré obraty a to tlačené i tažené úplně stejně a to velmi svižně. Při letu na dobrém kopci za dobrého větru zažijete s Wasabi pocit jako v počítači na simulátoru, kde se modely občas chovají dosti nereálně a vy se pak divíte, že to ve skutečnosti nejde. S Wasabi to ale jde i ve skutečnosti!!!

Wasabi

Model letí dost rychle (rychleji, než jsem čekal) a má dost setrvačnosti, abyste po rozjetí mohli udělat několik výkrutů v kolmém stoupání. Naprosto přesně a okamžitě reaguje na sebemenší výchylku kteréhokoliv kormidla a je skutečně jen na vašem umění, co s modelem dokážete. Kubánskou osmu s překruty dolů i nahoru zvládá model naprosto suverénně a v tempu, které vám rozproudí krev.

Parádní jsou tažené i tlačené vývrtky (bez křidélek), model se snáší jako list se stromu. Výkruty jsou jako na drátě bez tradičních sudů, souvrat jde zcela bez problémů. Je to opravdová lahůdka a tento model dokonale prověří a ukáže vaše pilotní umění. Model nemá žádnou snahu o nějaké srovnávání křídel, nebo trupu do horizontu, nekompromisně zůstane v té poloze, ve které ho zanecháte. Proto není tento model vhodný pro začátečníky, chyby v pilotáži vám rozhodně neodpustí!

Ve fázi „Landing – přistání“ jsem měl nachystáno ovládání zakřivení profilu na páce plynu a to až do 30 stupňového zakřivení. Dle popisu v doporučeném nastavení od výrobce by mělo toto nastavení model zastavit proti větru a umožnit přistání Harrierem. No v mém případě a v tom vichru se model zpomalil jen málo (na vrcholku Rané se nedá nalétávat zezadu kvůli značnému spádu a musel jsem nalétávat šikmo zespodu) a první přistání po víc jak hodině letu byl velmi adrenalinový zážitek, který mě stál hned nakřápnutí trupu.

A to nejlepší nakonec!
Pro ty, kteří by o modelu uvažovali, ale rádi by si ho napřed vyzkoušeli, mám na závěr velkou lahůdku. Přes web jsem se seznámil s Ivo Kroutilem, který umí převést model do počítačové podoby pro létání v simulátoru. To se mu i v tomto případě povedlo naprosto dokonale včetně naší kamufláže. Během dokončení modelu do počítačové podoby jsme spolu konzultovali chování modelu, on mi vždy poslal zazipovaný vzorek, já jej nainstaloval do svého počítače, vyzkoušel v simulátoru a sdělil mu své poznatky v porovnání se skutečným modelem. Takto se podařilo počítačový model velmi dobře „odladit“ a dosti přiblížit chování skutečného modelu. Model do simulátoru Aerofly Pro DeLuxe je ke stažení na stránkách pana Kroutila.

Závěrečné zhodnocení
Jde o špičkový plně akrobatický model, nekompromisních letových vlastností, se kterým můžete ve vzduchu provést cokoliv, co vás napadne. Model přesně a okamžitě reaguje na povely pilota. Model je vhodný především pro zkušenější piloty do dobrých podmínek na dobrém svahu. Model není vhodný pro začátečníky a do slabých podmínek.

Klady:
+ Při doručení perfektně zabaleno
+ Slušná kvalita
+ Pevnost modelu
+ Letové vlastnosti !!!

Zápory:
– Vysoká cena
– Nezaslepené díry v trubičkách ve výškovce (hrozí zapadnutí náhonu)
– Tuhé závěsy křidélek
– Chybí tvarované krytky náhonů křidélek

PS: Mám v plánu natočit video s tímto modelem, jen mějte strpení, než se s ním dostanu do nějakého pěkného terénu.

LETU ZDAR !!!
Jirka Michálek

Související odkazy:
Recenze: WASABI – I. úvod
Recenze: WASABI – II. zástavba
Recenze: WASABI – III. povrchová úprava
Video: VOLCANO od Valenta Model v Alpách
Létání v termice – 1356m
S větroněm do ciziny, aneb kde se létá v Alpách I.
S větroněm do ciziny, aneb kde se létá v Alpách II.
S větroněm do ciziny, aneb kde se létá v Alpách III.

Přečteno 18 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *