GGS LCD Screen Protector pro Panasonic LX3

Zveřejněno 23. 6. 2009 v rubrice PiNa Fotografuje

GGS LX3Přestože je kompakt DMC-LX3 po všech stránkách nadmíru povedený, jednu mušku přeci jenom má a tou je jeho velký LCD displej, který je velmi náchylný na poškrábání. Existuje sice celá řada ochranných fólií a krytek, ale jenom jedna nabízí definitivní ochranu.

Plast použitý jako krytka LCD displeje bohužel není příliš tvrdý a jeho poškrábání je tedy pouze otázkou času. Po necelých čtrnácti dnech intenzívního používání se na něm navzdory mé maximální opatrnosti začaly objevovat vlasové škrábance způsobené pouhým otěrem o pouzdro fotoaparátu. Netřeba mít příliš bujnou fantazii, aby se člověk dovtípil, jak by kryt LCD displeje dopadl v případě opravdového poškrábání, ke kterému zákonitě jednou musí dojít.

Nejlevnějším řešením jsou samozřejmě různé nalepovací fólie známé z PDA a „chytrých telefonů“. Jejich výhodou je především nízká cena. Kryt LCD však není u LX3 „utopený“ pod úrovní těla fotoaparátu, ale naopak nad něj vyčnívá, tudíž sloupnutí ochranné fólie například při zasouvání přístroje do pouzdra na sebe zaručeně nenechá dlouho čekat. Další jejich nevýhodou je obtížnější aplikace, kdy i při maximální pečlivosti pod fólií zůstanou drobné bublinky, které při pohledu na LCD působí značně rušivě.

GGS LX3

Dodnes si velmi dobře pamatuju, jak jsem bojoval s fólií u svého Palma T3. I proto jsem se rozhodl nevymýšlet kruh, podíval se na internet a dal na radu zkušenějších. Ukázalo se, že maximální spokojenost panuje s krytkou LCD od firmy GGS. Zapátral jsem tedy na eBayi, zaplatil přibližně 250Kč a za necelý týden obdržel obálku z Hong Kongu.

GGS LX3

Krytka GGS byla na trh uvedena v dubnu 2006 a nabízí mnohem vyšší úroveň ochrany, než nabízejí běžné plastové krytky. Při tvrdosti 8H (tvrdost křemene) snese bez problému zatížení až 4kg/cm2 a její poškrábání je věc téměř nemožná. Skládá se z šesti vrstev tvrzeného skla a ochranných/barvy zvýrazňujících potahů. Její tloušťka je přibližně půl milimetru a po nalepení na ní snadno zapomenete.

GGS LX3

Před její aplikací je nezbytné zbavit LCD všech mastnot a nečistot. U GGS krytky sloupnout papírový obal z oboustranné lepící 3M pásky a opatrně ji přiložit souběžně s okraji displeje. Domáčknout a hotovo. Nepatřím mezi nejšikovnější a i tak se mi podařilo bezchybně nalepit krytku hned na první pokus. Sedla dokonale, žádné bublinky se nekonaly a od té doby se poškození displeje nebojím.

Firma GGS samozřejmě nabízí krytky i na jiné přístroje (většinou fotoaparáty). U nás je můžete pořídit přibližně za dvojnásobnou cenu oproti eBayi (cca 450-480Kč) v maloobchodní síti (Oehling, Foto Škoda). Mají krytku i na Nikon D300, ale tovární plastový kryt mi vůbec nevadí, takže zůstalo pouze u krytky pro LX3, jejíž pořízení vřele doporučuji. Těch pár stokorun za pocit klidu rozhodně stojí.

Signature
Související odkazy:
Panasonic LX3 – servisní menu
Nikon P6000, Canon G10, nebo Panasonic LX3?
Video: Panasonic LX3 vs Canon G10

Přečteno 10 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.

6 komentářů u „GGS LCD Screen Protector pro Panasonic LX3

  1. mkoutska

    Dobrý den,
    nedaří se mi nikde kryt od ggs sehnat, můžete mi prosím poradit konkrétní prodejnu?
    Děkuji.

  2. PiNa

    Dobry den, ten svuj jsem kupoval na eBayi. Staci dat vyhledat GGS LX3 do vyhledavani v aukcich a muzete si vybrat. V CZ GGS krytky nabizi napriklad Oehling, ale na LX3 v nabidce nemaji a uctuji si za ne dvojnasobek.

  3. mkoutska

    Děkuji, už je koupeno:) Jen ještě jedna maličkost – lze kryt opětovně sundat, nebo je nalepený napořád?? (V případě reklamace fotoaparátu atp…)

  4. PiNa

    Není zač :-) Myslím, že kryt není potřeba sundávat ani v případě reklamace. Jedině snad v případě výměny fotoaparátu – kus za kus. Každopadně sundat lze – s pomocí horkého vzduchu (např. fén) – ale jestli půjde znovu nalepit, o tom bych pochyboval.

  5. pdolik

    Ahoj, s ebay nemám moc zkušenost, proto jsem hledal nějaký český shop, kde by GGS protektory nabízeli. Našel jsem jich několik. Až doteď jsem používal ochranné fólie a už toho mám dost :) Takže si to pro svůj Canon 550D koupím a pak poreferuju :-)

  6. pdolik

    Ahoj,
    tak ty LCD protektory GGS jsou fakt bezva. Žádné bublinky a vypadá to dost pevně. Můžu jedině doporučit ;-)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *