Watt-Fest 2009 – jen pro ostré hochy

Zveřejněno 6. 9. 2009 v rubrice RC Modely

Watt Fest 2009Tuto sobotu se na letišti firmy Hořejší a klubu Plzeň-Jižní sekce měl konat již třetí ročník neformálního setkání příznivců elektroletů. Navzdory nepříznivému počasí dorazily na plochu letiště přibližně dvě desítky nezlomných jedinců, z nichž někteří se dokonce odvážili se svými modely do vzduchu.

S Daliborem jsme do Radobyčic dorazili lehce před desátou hodinou. Pesimistickým předpovědím počasí jsme nevěnovali pozornost a s tím, že se to třeba ještě vybere, jsme do auta naložili Beache, MiniCorado a Airona, jehož zálet si Dalibor šetřil právě na Watt-Fest. Již při cestě z Rakovníka bylo jasné, že počasí uštědří letošnímu ročníku pořádnou podpásovku a stěží se podaří navázat na velmi povedený loňský ročník.

Watt-Fest 2009

Toto se potvrdilo hned po našem příjezdu, kdy organizátor oznámil, že po ranním letmém pohledu z okna obratem zrušil stánek s občerstvením a plánovaný stan, a že vůbec nečekal, že někdo na letiště dorazí. 13 stupňů a vítr 10m/s v nárazech až 15m/s pohodovému poletování rozhodně nepřály. I tak se ale našlo několik ostrých hochů, kteří šli se svými modely do vzduchu i v těchto „nelidských“ podmínkách, kdy zima zalézala za nehty a ani několik vrstev oblečení od ní neuchránilo.

Excite F5DExcite F5D

Prvním byl Tomáš Ciniburk se svým F5D speciálem Excite. Vidět jej na živo je opravdový zážitek. Toto již není raketa, ale pouze chvílemi řízený projektil, ze kterého jde až strach. Když Tomáš točil zatáčky přímo proti mně, byť ve vzdálenosti nějakých 15-20 metrů, dobrý pocit jsem z toho rozhodně neměl.

Watt-Fest 2009Watt-Fest 2009

Větru se nebál ani Dalibor, který s hotlinerem Beach od Jirky Bačinského dal postupně dva starty. Kromě několika okamžiků intenzívního páčkování při přistání bylo vidět, že ani silný vítr ani poryvy tomuto stroji téměř vůbec nevadí.

Watt-Fest 2009Watt-Fest 2009

Pastvou pro oči byl let Tomáše Ciniburka s jeho ef-tři-áčkem Elexant. Vítr, nevítr, létalo mu to skvěle včetně bezchybného přistání. Hold kdo umí, ten umí.

Watt-Fest 2009Watt-Fest 2009

Což ostatně Tomáš potvrdil i ve chvíli, kdy do větrného běsnění poslal svůj hydroplán (nejspíš) z Elaporu. Nejprve mu náležitě domluvil, poté předvedl téměř bezchybný souboj s protivětrem včetně několika chtěných i nechtěných akrobatických prvků a nakonec jej dostal na zem bez jediného škrábnutí.

Watt-Fest 2009Watt-Fest 2009

Do vzduchu se se svým modelem odvážil i majitel RC vrtulníku (smekám) a létala i slušně omotorovaná Optima. Na zálet Airona od Valenty s rozpětím 3.6m bohužel nedošlo. Model byl nejen lehký, ale Dalibor nedokázal dopředu odhadnout, jak se při přistání bude chovat, a tak dal na svou intuici a zálet odložil. Proběhla alespoň motorová zkouška, která potvrdila, že 4.8kg tah na model o hmotnosti cca 2.8kg bude to pravé ;-)

O co méně se létalo, o to více se v hloučcích promrzlých příznivců elektroletů debatovalo. Takže i když letos počasí nevyšlo, ostří hoši se nedali a akce přeci jenom, byť ve velmi skromném rozsahu, proběhla. Nezbývá, než věřit, že příští rok bude počasí k pořadatelům milosrdnější.

Signature
Související odkazy:
Watt-Fest 2008 – fotogalerie

Přečteno 99 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *