Jeti Duplex 2.4 GHz – MULI6, MRPM a MVARIO

Zveřejněno 20. 10. 2009 v rubrice RC Modely

Jeti Duplex 2.4GHzZvolna začínám likvidovat frontu pověstných kostlivců ze skříně, a tak tu pro vás dnes mám článek od Petra Perutha, který mi v mailu ležel od začátku srpna a bohužel na něj došlo až nyní. V něm vás Petr seznámí s měřícími moduly MULI6, MRPR a MVARIO určenými pro systém Jeti Duplex 2.4GHz.

Rok se sešel s rokem a já nacházím pár chvil, abych vám přinesl další poznatky z používání měřících modulů systému JETI Duplex. V dnešním článku vás seznámím s moduly MULI6, MRPM, MVARIO, které již svým názvem jasně naznačují, k čemu jsou určené.

Začnu s modulem MULI6, který v době psaní článku ještě není ani v oficiální nabídce na stránkách společnosti JETI.

MULI6

MULI6 – neboli Li-xx voltage sensor. Jedná se o velmi malý modul pro monitorování napětí jednotlivých článků v Li-xx packu. Tak jak bývá zvykem u všech těchto zařízení, je i tento připojen na balanční konektor packu. Kromě on-line sledování napětí celého packu a jednotlivých článků, zaznamenává modul dále min. a max. napětí zaregistrované během provozu.

MULI6 Alarm

Dále jak je u těchto modulů pravidlem, je možné nastavit i Alarm pro sledování nízkého napětí a tím předejít „nebezpečnému podvybití“ nejslabšího článku. Osobně používám MULI6 hlavně při testování nových packů a nových sestav s vysokým proudovým odběrem, abych co nejvíce ochránil ne vždy zrovna levné baterie.

MRPM

MRPM – modul pro měření otáček pomocí optického čidla. Co k tomuto čidlu více napsat, než jen to, že je to malé a funguje to. Nastavit se může počet listů a Alarm pro překročení nastavených otáček.

MRPM Min Max

Dále zaznamenává min. a max. otáčky pro pozdější vyhodnocení.

MVARIO

MVARIO – a to nejlepší na závěr. Tedy alespoň pro mé odlaďování pohonů pro modely kategorie F5B/7 (2S1P) a trénování s těmito modely – čidlo pro měření výšky a stoupání.

Když jsem poprvé v ruce držel toto čidlo velikosti 20×10 mm, nechtělo se mi ani věřit, že toto malé NIC je schopno dostatečně přesně měřit. Proto jsem ho hned umístil do modelu zároveň s modulem eagleeTree Altimeter Microsensor V3, který jsem testoval už několik měsíců. Při porovnání se naměřené hodnoty vzájemně lišily v řádech metrů, což mě potěšilo. Rozdíl v měření výšky mezi startem a přistáním je také v řádech metrů. A co mě nejvíce překvapilo, to byla velmi krátká doba „aklimatizace“ = čidlo je připraveno pro měření okamžitě po připojení napájení.

MVARIO

Čidlo zaznamenává naměřenou výšku, kterou můžete sledovat na displayi JETIBOXU, rychlost stoupaní a klesání, tlak vzduchu a teplotu. A k tomu všemu min. a max. hodnoty všech těchto veličin. Oproti ostatním čidlům má toto čidlo navíc jeden vstup, který se připojuje na volný kanál přijímače – díky tomuto vstupu je možné kdykoliv vynulovat zaznamenanou maximální hodnotu a zapnout zvukovou signalizaci.

MVARIO

Během letu je možné na úvodním displeji sledovat na prvním řádku aktuální výšku. Na druhém řádku se nachází indikátor a hodnota varia – indikátor je tvořen osmi pozicemi a počet zaplněných pozic signalizuje velikost varia. Dále je možné samozřejmě zapnout zvukovou signalizaci a to samostatně pro klesání a stoupaní a také alarm pro Indikaci dosažené výšky. Aby toho pípání nakonec nebylo hodně, osobně si zapínám jenom akustickou indikaci stoupání a alarm výšky mám nastavený na 150 m.

EXPANDER4

Při testování používám více čidel najednou a tak díky zařízení Expander 4 mohu na displeji sledovat hodnoty ze všech připojených čidel a dle potřeby přepínat mezi nimi.

Petr Peruth
Petr.Peruth(zavináč)interoute.com

Související články:
Problém s Duplexem? Vyjádření firmy JETI Model
Jeti Duplex 2.4 GHz – nový firmware
Jeti Duplex 2.4 GHz – instalace TU modulu
Jeti Duplex 2.4 GHz – Duplex TF a Duplex TG
Jeti Duplex 2.4 GHz – praktické zkušenosti I.
Jeti Duplex 2.4 GHz – praktické zkušenosti II.
Jeti Duplex 2.4 GHz – praktické zkušenosti III.
Jeti Duplex 2.4 GHz – praktické zkušenosti IV.
Jeti Duplex 2.4GHz – recenze (FMT 07/2009)
Video: Test 2.4 GHz RC systémů
XPS: Skočí, nebo neskočí?
2.4 GHz Futaba Fasst systém v tvrdém testu
2.4GHz modulární řešení ano či ne?

Přečteno 47 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.

4 Komentáře u „Jeti Duplex 2.4 GHz – MULI6, MRPM a MVARIO

  1. m.v.

    Vario k Duplexu mam a je super :-) Byl jsem prekvapen, jak mala zmena v opadani modelu (z -0,7 na -0,3m/s) se da pouhym okem poznat. Jen jedna vec ted chybi Duplexu k dokonalosti….. Zaznamenavani pro pozdejsi rozbor…..

  2. PiNa

    Já mám PESovo (VLKovo) vário a to sice umožňuje logování, ale data jsou posunutá v čase. Takže například 10 min let má 13 minutový záznam. Pro orientaci dobré, ale pro podrobnější vyhodnocování už ne. Jde to naštěstí řešit připojením ALTIho, který loguje výšku i čas velmi přesně, ale už je to složitější a nákladnější řešení.

    Kdybych dnes kupoval Vário, bez váhání by to byl SkyAssistant. Cena je na první pohled „šílená“, ale je to all-in-one řešení.

  3. Dalibor

    Tak já jsem šel radši do ověřeného systemu a jak píše Martin..vše v jednom..SkyAssistanta.Nějak pořád nemůžu najít k Duplexu důvěru .
    Nejvíc se mi líbí, že nemusím jako pako čumět na displey..ono až budeš v půl km tak i letmé juknutí na tu ošklivou krabku , může být osudné. Sice se pokocháš displejíčkem, ale model už nenajdeš..hihihi.
    U SkyPředraženosti se po dlouhé době dostavil ..WOW efekt. A nejvíc když se najednou ozval hlas Jirky Michálka…(vole pozor napětí přijímačových baterií 5,1V) … nebo (pozor dosáhl jsi 520m)…a pod.
    Prostě bomba a už těch 7300kč, co to stálo, nelituji.

  4. m.v.

    2 Dalibor: Kdyz sleduju tu masaz v „Elektronice“ na MH, tak bych Duplexe taky nejradeji zahodil :-)))))
    SkyAssist je hodne zajimava krabicka, hlavne ten obsluzny SW na PC vypada suprove!
    Me se na Duplexu libi hlavne ta „modularita“: kdyz budu „ladit“ pohon, tak muzu vozit vario, MUI, RPM, temp sondy a pak nechat v modelu jen to vario. Jeho cena je celkem snesitelna, tak si umim predstavit, ze treba v Ascotovi bude nastalo. Vzhlem k „velikosti“ (jen o malo vice nez servokonektor) problem s umistenim asi nebude ;-). V f3a-cku muze zustavat nastalo treba MUI a merit odebrany naboj z pohonych baterii. Jete by to chtelo novy Jetibox se zaznamem…. ;-)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *