JR PROPO PCM9XII a stopky na páce plynu

Zveřejněno 24. 4. 2010 v rubrice RC Modely

PCM9XII a stopkyVysílač PCM9XII (X9303 v USA) od firmy JR PROPO navzdory svému morálnímu stáří stále patří mezi špičková rádia, která svými funkcemi vyhoví i náročnějším modelářům. Jednu výraznou vadu však má a tou je chybějící možnost přiřadit stopky na páku plynu. Naštěstí existuje levné a plně funkční řešení, které tento nedostatek za pár korun odstraní.

Tímto řešením je přídavný modul, jenž po nainstalování do vysílače umožňuje nastavit na dráze plynu pozice pro automatické zapnutí a vypnutí stopek tak, jako je to běžné u ostatních rádií, která jsou touto užitečnou funkcí vybavená již od výrobce.

Stopky na Plynu

Podmínkou správného fungování modulu je, aby vysílač umožňoval ve vybraném režimu (acro, heli, glider) spouštět a zastavovat stopky spínačem TRAINER. Z této skutečnosti při použití modulu vyplývá několik omezení, která jsou podrobně popsána v návodu, ale žádné z nich však nemá zásadní vliv na funkčnost rádia v běžných situacích.

PCM9XII stopky

Instalace modulu, není sice zcela plug-n-play, protože obnáší přiletování 4 vodičů na desku se součástkami vysílače, ale měl by ji celkem hravě zvládnout každý, kdo již někdy držel pájku s kalafunou v ruce.

Na tištěném spoji modulu se nacházejí dva jumpery (na fotografii zde je ještě starší verze pouze s jedním jumperem). První z nich slouží k výběru ze dvou dostupných způsobů aktivace časovače. Při častém používání stopek na páce plynu je doporučeno použít režim A (s nasazeným jumperem). Po standardním zapnutí vysílače jsou stopky automaticky aktivovány. Pro vypnutí stopek stačí zapnout vysílač se stisknutým přepínačem TRAINER.

V režimu B (bez nasazeného jumperu) je to opačně a je doporučen v případě, že stopky na páce plynu jsou používány pouze občas. Při nasazeném druhém jumperu modul v případě běžících stopek generuje pípnutí přibližně každou minutu jako potvrzení, že stopky běží. Minutová pípnutí nejsou synchronizována s hodinami vysílače a jejich přesnost je závislá především na teplotě okolí.

Autorem tohoto řešení je Jaro Macko (Yogi na RCManii) a původně bylo určené pouze pro vysílač Spektrum DX6i. Postupem času jej upravil i pro Spektrum DX7 a v neposlední řadě také pro PCM9XII.  Za modul zaplatíte 10 Euro a v ceně je již zahrnutá kabeláž i poštovné do CZ.

Signature
Související články:
JRPA310 – PC Data Transfer Interface
JR 9303 – modifikace pro větroňáře
Programování JR PCM9XII nejen pro začátečníky
Praktický stojánek pro palcová rádia
Úprava zdroje k JR PCM9XII

Přečteno 65 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.
Autor příspěvku: Martin Pilný

Nikonista, který fotí letadla a RC modely. "Modelář", který nestaví a už ani nelétá. Milovník kvalitního zvuku a pisálek, co občas píše na svůj blog www.PiNa.cz.

4 Komentáře u „JR PROPO PCM9XII a stopky na páce plynu

  1. Novák Ladislav

    Dobrý den, chtěl bych koupit JR PROPO PCM 9X II a úprava časovače motorového chodu je pro mě nutná. Potřebuji podrobnosti, kde se přídavný modul dá koupit a ještě podrobný návod instalace. Předem děkuji za informace a omlouvám se že obtěžuji. Novák Ladislav 608347901

  2. PiNa

    Dobrý den, přečtěte si poslední odstavec tohoto článku, je tam odkaz na chlapíka, který tyto moduly vyrábí a kde jej můžete objednat. Kompletní popis instalace je u něho ke stažení v PDF verzi.

  3. Novák Ladislav

    Dobrý den, pane kolego, snad jsem počítačovej vůl nebo ten odkaz již není platný, prolezl jsem všechny odkazy ale Yogi na RCManii, ani jméno Jaro Macko a tedy kontakt jsem nenašel. Snad je to moje neschopnost ale pomozte mě, snad se Vám to podaří najít a pak budu kopírovat Váš postup. Předem děkuji. Novák (asi není jiný zdroj na tento modul a tak by mě mrzelo létat elektry na odečtový čas a nevyužívat baterky do možného a bezpečného maxima)

  4. PiNa

    V posledním odstavci klikněte na „Jaro Macko“ a dostanete se k němu na stránky. Tam je kompletní přehled jednotlivých verzí a jeho mailová adresa. Vyberete si tu, kterou potřebujete a pošlete mu email. A to je celé.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *