Jeti Duplex 2.4 GHz – MSPEED

Zveřejněno 20. 5. 2010 v rubrice RC Modely

Jeti DuplexPo delší pauze tu mám další článek od Petra Perutha, který se pustil do testování dvou novinek ze sortimentu firmy JETI Model. Jmenovitě se jedná o senzor pro měření rychlosti MSPEED a o systém MGPS. Obě novinky spolupracují s DUPLEXem a dnes si můžete přečíst povídání o první z nich.

I když se to na první pohled nemusí zdát, společnost JETI model neusnula na vavřínech a i nadále pokračuje v přípravě a uvádění nových modelářských čidel a zařízení spolupracujících se systémem DUPLEX, která využívají možnost on-line přenosu dat k pilotovi.

Proto se mohu po delší odmlce s vámi podělit o pár praktických zkušeností nabytých v průběhu testování dvou novinek ze sortimentu doplňků pro DUPLEX. Jmenovitě se jedná o senzor MSPEED, který bude uvedený na trh jako novinka v červnu 2010 a o systém MGPS, který je prozatím nejkomplexnějším zařízením z řady DUPLEX, a který se nyní nachází ve fázi testování a dolaďování konečné podoby s dosud ještě nespecifikovaným termínem uvedení na trh a finální podobou zpracování dat.

DUPLEX MSPEED

MSPEED je senzor měřící tzv. indikovanou vzdušnou rychlost (IAS), což je rychlost modelu vůči rychlosti okolního vzduchu. NE tedy vůči zemi, tak jak je obvyklé u většiny ostatních zařízení pro měření rychlosti modelů. Informace o této rychlosti je velice užitečná při ovládání modelu. Co více říci k tomuto „jednoduchému” senzoru, které dělá přesně to co má a to díky velmi přesné Pitotově trubici – měřicímu přístroji, který umožňuje měřit rychlost proudění média jejím převedením na tlak. Vynalezl ji počátkem 18. století Henri Pitot. Nejčastěji se využívá její vylepšená varianta pro měření rychlosti u letadel, ale i pro měření rychlosti průtoku v průmyslových aplikacích.

DUPLEX MSPEED

U MSPEED lze snadno nastavit hodnotu pádové rychlosti a alarmem signalizovat její pokles pod tuto hodnotu. Další funkcí senzoru je indikátor rychlosti, který umožňuje pilotovi lépe sledovat rychlost modelu a tím odhalit jeho chování při různých rychlostech. Pilot si nastaví požadovanou rychlost, velikost kroku a při překročení/podkročení požadované rychlosti bude na tuto změnu zvukově upozorněn.

DUPLEX MSPEEDDUPLEX MSPEED

Pro lepší čitelnost aktuální rychlosti je v úvodní obrazovce senzoru MSPEED zobrazen sloupcový graf rychlosti, který je uživatelsky nastavitelný. Měření rychlosti je založeno na principu změny dynamického tlaku při změně rychlosti modelu.

MSPEED se skládá z pitot-statické trubice a senzoru relativního tlaku, který je s pitot-statickou trubicí spojen silikonovými hadičkami. A jak už jsme si zvykli, je možné prostřednictvím bezdrátového systému DUPLEX měřené informace ze senzoru MSPEED přenášet a v reálném čase je zobrazovat na JETIBOXu a nechat se průběžně informovat o aktuální rychlosti modelu a překročení/podkročení nastavených veličin. Rychlost lze zobrazit v jednotkách km/h, m/s či mph. Snímač je vybavený vstupem, pomocí kterého je možné vynulovat a spustit měření řídícím signálem během letu.

Snímač MSPEED lze v trupu umístit téměř kamkoliv. Pouze je třeba dbát na to, aby nebyl poblíž zdrojů tepla (motor, regulátor, baterie), což by mohlo negativně ovlivnit hodnoty snímaných tlaků. Pitot-statickou trubici je nutné umístit mimo proud vzduchu od rotující vrtule. U jednomotorového modelu je stačí trubici umístit na křídlo – ovšem dostatečně daleko od trupu. U dvoumotorového modelu je jednodušší instalovat trubici přímo na trup – a to nejlépe na nějaký držák tak, aby byla trubice minimálně 2 cm od trupu.

Pominu-li přesnost měření (výrobce udává přesnost 5km/h), kterou nemám, jak v domácích podmínkách ověřit, potom MSPEED zcela splnil má očekávání. Snadná, téměř plug-n-play, instalace a funkční měření. Co víc si přát ;-) Technické parametry, doporučení k instalaci do modelu a popis vlastností a možností nastavení naleznete v PDF návodu výrobce:

Download “Návod k obsluze MSPEED DUPLEX”

MSPEED_CZ.pdf – Staženo 1710 × – 1 000,01 KB

Petr Peruth
Petr.Peruth(zavináč)interoute.com

Související články:
Jeti Duplex 2.4 GHz – MULI6, MRPM a MVARIO
Jeti Duplex 2.4GHz – recenze (FMT 07/2009)
Problém s Duplexem? Vyjádření firmy JETI Model
Jeti Duplex 2.4 GHz – nový firmware
Jeti Duplex 2.4 GHz – instalace TU modulu
Jeti Duplex 2.4 GHz – Duplex TF a Duplex TG
Jeti Duplex 2.4 GHz – praktické zkušenosti I.
Jeti Duplex 2.4 GHz – praktické zkušenosti II.
Jeti Duplex 2.4 GHz – praktické zkušenosti III.
Jeti Duplex 2.4 GHz – praktické zkušenosti IV.
Jeti Duplex 2.4GHz – recenze (FMT 07/2009)
Video: Test 2.4 GHz RC systémů
XPS: Skočí, nebo neskočí?
2.4 GHz Futaba Fasst systém v tvrdém testu
2.4GHz modulární řešení ano či ne?

Přečteno 38 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *