Jak mi aromaterapie změnila život

Zveřejněno 13. 6. 2010 v rubrice Zdraví

AromaterapieCítíte se unavení, vyčerpaní, bez života, bez nálady a energie? Jednou z cest, jak vašemu tělu energii navrátit, je využití možností, které nám nabízí moderní aromaterapie – přírodní léčebná metoda využívající 100% čisté esenciální (éterické oleje), získávané z různých částí rostlin a stromů.

Šla jsme po vůni, která se linula po chodbě. Vstoupila jsem do dveří, kde se mi aroma zdálo nejsilnější. A tam mě ta vůně úplně objala, vzala mě přímo do náruče, jako máma, co si k sobě bere své děťátko. Bylo to neuvěřitelné, ve zlomku vteřiny jsem byla malá holčička, co běží rozkvetlou loukou, bosa. Slunce mi svítí na zlatavé vlásky, mám plnou náruč třezalky a v kapsičce u zástěrky s beruškami natrhané žlutavé kvítky divizny, která se tyčila snad až do nebe. Utíkám, abych všechen poklad dala své milované babičce. Usušíme je na půdě a až budou podzimní plískanice, uděláme z nich třeba čaj.

Aromaterapie

Takhle nějak mne aromaterapie zastihla v mém dospělém maminkovském věku na chodbě jednoho mateřského centra. A já ji úplně propadla. Proč? Dnes už to vím. Bylo to hned několik souher náhod najednou. Zafungovala nádherná vzpomínková úroveň z dětství. Zrovna jsem se tak trošku hledala. Byla jsem vyřízenou mámou dvou krásných dětí, ale bez jakékoli vyhlídky na zapojení svých mozkových závitů rozumným směrem. Ta voňavá informace mě však nastartovala natolik, že jsem si vzpomněla, jak je za pomoci bylinek tento svět krásný. A co teprve, když pohladíte tímto dotekem své dítě nebo ustaranou ženu – to se potom dějí kouzla. Ten zážitek z vůně mi začal měnit běh života, o mojí budoucnosti bylo najednou rozhodnuto.

Vítejte ve světě vonných esencí
Když jsem se začala o aromaterapii zajímat hlouběji, byla jsem udivená, co všechno lze dělat s přírodními silicemi. Kolik zázraků může jedna kapka esence způsobit. Vyvede vás z těch všech starostí okolo domácnosti a okolo práce, okolo partnera, okolo sousedky, která se přijde vypovídat ze svých starostí. A kde máte pak nabrat nějakou sílu a radost vy sama?

Nebo esence, které zklidňují. Ztiší ty naše rarášky, co jsou jak andílci, když už hluboce oddychují v peřinkách, ale dostat je do postýlky v rozumnou dobu, to je přímo zázrak! A také nás vonné olejíčky dokážou ponechat v rozumné „poloze“, takzvaně nás zastagnují. Lépe se potom soustředíme a zvládneme mnohem více věcí.

Mne osobně aromaterapie velmi rychle přesvědčila, že je nezanedbatelným pomocníkem v běžném životě. Hlavně směrem k dětem – alternativní, voňavá a účinná.

Začátky jsou těžké…
Na aromaterapii mám sice papír, takže jsem způsobilá se jí zabývat. Nečekala jsem však, že existuje tolik překážek. Jednou z nich je třeba reklama, která propaguje hlavně chemické výrobky. Nejsem nadnárodní společnost, tudíž nemám k dispozici neomezený rozpočet jak k propagaci, tak k nákupu vonných esencí. Přesto jsem se nenechala odradit, protože aromaterapie za to stojí. Je úžasná a šetrná jak k nám, tak i k přírodě.

Začala jsem s pořádáním tématicky zaměřených přednášek pro maminky (např. na imunitu, na bolest hlavy, bolest zad a/nebo na nachlazení). Je krásné provonět aromalampou celou místnost setkání a navazovat přátelství, která se snoubí s vůněmi. Ženy na chvilku vypustí všední rutinu a myslí chvíli také na sebe. Zvolna opouští své starosti, aby se povznesly někam daleko, a začnou si užívat aromaterapie. Rozkvetou jako ta jarní louka, jejich srdce se naplní láskou, pláčem uvolní nahromaděný stres. V tuto chvíli je vše dovoleno, nic není špatně.

Co je to vlastně aromaterapie?
Co se pod tím názvem skrývá? Již ze samotného pojmu aromaterapie je vidět, že se v rámci tohoto oboru setkáváme s vůní. Aromaterapie pracuje se silicemi, které jsou získávány z aromatických siličnatých rostlin. Z historie je zřejmé, že naši předkové si byli dobře vědomi léčebného působení rostlin, jejich extraktů a pryskyřic. A tyto rostliny, které kromě léčebného působení, nabízely také svou krásnou vůní, zcela logicky stály v popředí zájmu všech, kdo s bylinami pracovali.

V oblasti dnešního Orientu byly aromatické léčivé rostliny používány již asi před 5000 lety. V dnešní době můžeme však naštěstí čerpat z poznatků, které shromáždily snad všechny národy světa. Bylo by nemožné najít kulturu, která neužívala léčebných sil obsažených v bylinkách. Z dokladů starých kultur Sumerů, Asyřanů, Egypťanů, Řeků, Římanů a mnoha dalších poznáváme, jak velké bylo vědění o léčivých schopnostech rostlin a z nich získaných extraktů.

Rostlinné silice patří mezi látky aromatické. Využívají se ve velké míře v kosmetickém, farmaceutickém a potravinářském průmyslu a dalších oborech. Aromatické látky působí na čichové nebo chuťové receptory člověka a vyvolávají dojem vůně nebo chuti. Podle druhu použité silice působíme na různé orgány v těle s různou intenzitou a tím vyvoláváme určité žádoucí účinky.

Ne vše má ale příznivý vliv. Některé rostlinné silice obsahují látky, které se projevují různým stupněm jedovatosti – toxicity. Silice, které obsahují tyto látky, se potom nepoužívají vůbec nebo jen omezeně. Aromaterapeut dokáže dobře poradit a zná rizikové faktory a kontraindikace v aromaterapii. (úryvek z knihy Praktická aromaterapie).

Pozvání
Aromatické látky mohou výrazně ovlivnit naši psychiku. Mnoha lidem, zvláště těm, kteří žijí ve velkoměstech, je však upřena možnost běžně se z přírodních vůní těšit.

Ráda bych vás proto pozvala na mé přednášky o aromaterapii, kde se dozvíte, jak přírodním způsobem pečovat o sebe a o své nejbližší, hlavně o děti. Řekneme si, jak důležité je se pohladit a dosytit matrici ženství v nás. Vše je propojeno s „ochutnáním“ vonných olejů a v některých blocích si jako laskominu uděláme malou masáž. Společně se obohatíme vašimi životními postřehy, příběhy a důležitými dotazy.

Aktuální termíny a témata přednášek najdete na mých stránkách.

Těší se na Vás Soňka Čižíková

Přečteno 14 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.
Autor příspěvku: Martin Pilný

Nikonista, který fotí letadla a RC modely. "Modelář", který nestaví a už ani nelétá. Milovník kvalitního zvuku a pisálek, co občas píše na svůj blog www.PiNa.cz.