Thom Hogan: Vše o stabilizaci (VR) od Nikonu – I.

Zveřejněno 23. 6. 2010 v rubrice PiNa Fotografuje

Vymluvte se na vybavuThom Hogan poslední dobou publikuje jeden zajímavý článek za druhým. Nedávno se zaměřil na vysvětlení všech aspektů týkajících se systému stabilizace objektivů VR od Nikonu. Článek přináší celou řadu nových informací a boří mnoho zažitých mýtů. Vzhledem k jeho velkému rozsahu jsem se rozhodl překlad rozdělit do několika částí.

První a nejdůležitější pravidlo VR je toto: nikdy neaktivujte VR, pokud jej opravdu nepotřebujete.

Ano, toto pravidlo je zcela v rozporu s tím, co se zdá, že většina lidí na celém světě dělá a co Nikon naznačuje ve své inzerci a marketingu. Jednoduchým faktem ale je, že VR je řešením problému a pokud tento problém nemáte, použití VR se může stát problémem samo o sobě.

Pro pochopení tohoto tvrzení je potřeba nejprve porozumět tomu, jak VR vlastně funguje. U Nikonu je VR v podstatě skupina čoček v objektivu, která svým pohybem kompenzuje libovolný detekovaný pohyb těla fotoaparátu. Protože tato skupina čoček je obvykle umístěna hluboko v objektivu, většinou poblíž clony (ale ne přesně v místě clony), musíme myslet na to, jakým způsobem aktivované VR ovlivní optickou cestu. Existují okamžiky, kdy skupina čoček při svém pohybu ovlivňuje kvalitu obrazu místo pouhé stabilizace?

Já věřím, že existují, ačkoliv je to vliv téměř neznatelný. U některých objektivů dochází při aktivaci VR k ovlivnění bokehu ve střední vzdálenosti. Jinými slovy, pozadí u fotografované scény se pohybuje trochu jinak, než bod zaostření na optické cestě. Výsledkem je to, co já nazývám „busy bokeh“, nebo bokeh, který nemá ten jednoduchý tvar a pravidelnost, které očekáváme od nejkvalitnějších objektivů.

Nikon VR

Většina lidí, kteří VR používají, se nezajímá o to, jak VR vlastně funguje. Jednoduše věří, že je to zvláštní forma magie. Není. Jedná se o fyziku nikoliv o magii. A jednou z fyzikálních záležitostí je vzorkovací frekvence. Vzorkovací frekvence mechanismu detekce pohybu určuje, jaký druh a jaké množství pohybu může být odstraněno. Troufnete si uhodnout, jak vysoká tato vzorkovací frekvence může být? Podle Nikonu je to 1000Hz. To zní dost dobře, nemyslíte? Ne. 1000Hz je 1/1000 vteřiny.

Nyquistův teorém vzorkování nám říká, že přesná rekonstrukce spojitého, frekvenčně omezeného, signálu z jeho vzorků je možná tehdy, pokud byl vzorkován frekvencí alespoň dvakrát vyšší, než je maximální frekvence rekonstruovaného signálu. Tudíž v případě Nikonu lze bezpečně odstranit rušivé pohyby až do 500Hz (1/500s). Ačkoliv vzorkovací frekvence se týká pohybu těla fotoaparátu, částečně také souvisí s rychlostí závěrky. Například, lamely závěrky přejíždějí přes senzor rychlostí vyšší než 1/250s a exponují pouze část obrázku v daném čase. Dalším aspektem VR systému je skutečnost, že těsně před otevřením závěrky „vycentrovává“ pohyblivé čočky. Řečeno jednoduše, je toho hodně, co musí být při velmi krátkých rychlostech závěrky správně, aby se to neprojevilo na výsledné fotografii, což obzvláště platí u dlouhých skel.

Ale to ještě není všechno: máte-li zapnuté VR, výsledná fotografie nebude zcela totožná s tím, co vidíte v hledáčku. Ano, hledáček sice zobrazuje vše věrohodně, včetně vlivu VR, ale VR systém od Nikonu těsně před otevřením závěrky ještě ustřeďuje VR čočky. To znamená, že můžete získat trochu odlišný záběr, než jaký jste viděli v hledáčku.

Autorem tohoto textu je Thom Hogan, přeložil Martin Pilný.

Související odkazy:
Thom Hogan: Vše o stabilizaci (VR) od Nikonu – II.
Thom Hogan – Vymluvte se na výbavu
NIKKOR 70-200 VR II – další názory Thoma Hogana
Nikon D90 – názor Thoma Hogana

Přečteno 31 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.
Autor příspěvku: Martin Pilný

Nikonista, který fotí letadla a RC modely. "Modelář", který nestaví a už ani nelétá. Milovník kvalitního zvuku a pisálek, co občas píše na svůj blog www.PiNa.cz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *