Video: FPV adrenalinové létání v Alpách v HD

Zveřejněno 5. 8. 2010 v rubrice RC Videa

VideoFPV Piloting, neboli řízení modelu z vlastního pohledu za pomoci bezdrátové kamery se stává stále oblíbenějším. FPV video z létání se supy hnědými zde patří k velmi populárním článkům, proto dnes přidávám další zajímavý FPV kousek. Jeho autorem je Raphael Pirker a dokazuje, že pořádný FPV adrenalin si můžete užít i s téměř obyčejným samokřídlem.

Raphael Pirker je na FPV létání závislý a rozhodně se tím netají. Některé jeho kousky, jako například nechtěné přistání na střeše nebo průlet tunelem, doslova berou dech. Video natočil kamerkou GoPro HD připevněnou na omotorovaném a lehce upraveném samokřídle Zephyr od RiteWingRC v Rakouských Alpách.

Signature
Související články:
Video: FPV Proximity Flying
Video: FPV doprovod větroně ASH-31
Video: FPV rekord – 43.54km
FPV PropAway – aneb vrtule mimo záběr
FPV Video – Praha z výšky v HD
FPV Video – Fly low, life’s short
FPV Racer Demo – analogový Wipeout
FPV létání v termice se supy hnědými v HD
Hotliner Nike 2 + kamerka GoPro HD + CRASH!
F3F Vento s HD kamerkou GoPro HD na palubě

Přečteno 38 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.
Autor příspěvku: Martin Pilný

Nikonista, který fotí letadla a RC modely. "Modelář", který nestaví a už ani nelétá. Milovník kvalitního zvuku a pisálek, co občas píše na svůj blog www.PiNa.cz.

9 komentářů u „Video: FPV adrenalinové létání v Alpách v HD

  1. Dzrodzik

    Video parádní, ale ten člověk je nebezpečný magor. Potkat ho jak mi létá nad barákem a přistát mi na baráku, tak jsem mu to rozšlapal. V souvislosti s bezpečností provozování RC modelů a snahou ošetřit je legislativně je toto video vodou na mlýn orgánům. V horách ať si létá jak chce, ale létat tunely, nad baráky kde jsou lidi nebo nad auty, to je o hubu. Nedělám si iluze o kvalitě obrazu toho FPV a schopnosti v té rychlosti vyhodnotit situaci.

  2. Dalibor

    Hi..to těžko. Nejsi zrovna Arnold a kdyby jsi narazil na svalovce, mohl by rozšlapat on tebe. :-)

  3. Jirka_CZE

    Je to paráda, ale chce to aspoň 600€
    Tohle když nadhodím Ježíškovi, tak mě sežere i s pantoflemi :-D

  4. PiNa

    Dzordzik: Jiriku, nikoho neohrozil, zadnou vyhlasku, nebo zakon neporusil. Sam urcite vis, jak hodne video zkresluje. Nebyl jsi tam s nim, nemuzes vedet, jestli vubec v tom domu nekdo v dobe nataceni byl, tunel taky vypadal docela opustene. Uzij si video a nemaluj certy na rakouskou zed :-)

  5. Franta

    Co je to za hudbu? Nikde to nemůžu najít!

  6. thr

    Martine, jenže to co píšeš nic nemění na tom, že FPV opravdu představuje velké riziko z hlediska legislativy. Sotva se aspoň trochu uklidnila situace kolem „BOMD“, tak začíná prosakovat stále víc videí z této nové módy – je jen otázkou času, kdy to bude použito jako argument pro to, že opravdu nelze oddělit „model“ a „UAV“ :-(

  7. PiNa

    Ahoj Tome, riziko to dozajista je, o tom žádná. Ale to je F3B, F5B, F5D, atd taky. Potenciální nebezpečí průšvihu hrozí všude. Nejvíc samozřejmě záleží na majiteli modelu a na tom, zda má všech pět pohromadě – jestli létá „kde se dá“, nebo jenom na modelářským letišti atd atp. FPV je modní záležitost. Při ceně za nejlevnější „setup“ se jeho masového rozšíření u nás zatím moc nebojím. V Rakousku, Německu, USA atp je to ale jiná.

    Když vidím některá videa, tak si říkám, že je to opravdu jenom otázkou času, než to někdo legislativně omezí, nebo než se stane nějaký průšvih. Rozumný přístup, podle mého, je modely vybavené FPV zařadit mezi UAV. To ostatní modeláře neohrozí. Na druhou stranu si umím představit, že se FPV může hodit jako záminka k tomu, hodit všechny modeláře do jednoho pytle a ty potom omezit, zakázat, šikanovat, vydírat atd.

    Jako jedinec to moc neovlivníš a čas ukáže, zda se FPV masově rozmůže a s tím i související problémy a rizika, nebo zda časem zapadne. Podle mého má FPV smysl pouze s HD kamerkou pro pořizování nevšedních záběrů. Bez ní je to při současném rozlišení HUDu obyčejný „simulátor“ o ničem.

  8. thr

    Já vidím rozdíl v tom, že model s FPV leckdy přímo porušují současné návrhy regulací – let na viditelnost pilota atd. Přesně jak píšeš – podle mě model s FPV už doopravdy spadá do toho, jak si „regulátoři“ představují UAV. Jenže tím, že to nadšenci obvykle provozují mezi normálními modely přímo zvyšují to riziko „hození do jednoho pytle“.

    V tomhle je právě rozdíl proti F5D atd – ty sice jistě mohou způsobit úraz, ale pokud jsou provozovány na regulérním letišti atd., tak je případný malér spíš o pojištění atd. – prostě nehoda, která se může stát při jakékoli činnosti. Ale rána s FPV by mohla být z hlediska řešení „zajímavější“ :-(

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *