Nikon D7000 – názor Thoma Hogana

Zveřejněno 2. 10. 2010 v rubrice PiNa Fotografuje

Nikon D7000Nikon minulý týden oficiálně představil novou zrcadlovku D7000, která by výhledově měla nahradit stále poměrně populární model D90. Co na nový přírůstek do produktové řady říká Thom Hogan, který byl v tu dobu fotit v daleké Africe, jak hodnotí současný lineup Nikonu a jaká má očekávání od nástupce D300s (D400)?

Dobrou věcí na tom, být delší dobu kompletně offline, je to, že nejste vtaženi do každodenních diskusí na internetu, které mají tendenci končit probíráním neuvěřitelně malých detailů, jež nejsou nezbytně důležité. Většinu podrobností o D7000 jsem věděl již delší dobu, ale až do oficiálního ohlášení jsem je nikterak nekomentoval. Ještě lepší bylo, že v průběhu týdnů předcházejících tomuto ohlášení, kdy šum a reklamní hype gradují, jsem byl ve vzdálené Africe a jenom fotografoval. Moje mysl je tak nyní docela čistá, co se týká výkonnosti a diferenciace produktové řady. A tak myslím, že můžu hovořit o nové nabídce Nikonu relativně nezaujatým způsobem, který není ovlivněný obvyklým internetovým tlacháním.

Nikon D7000

Předem jenom prohlásím, že D7000 je nejdůležitějším fotoaparátem, který Nikon zákazníkům představil od modelu D70 (a možná D700 pokud ji berete za „spotřební“ model; zajisté je to fotoaparát, který si kupuje hodně spotřebitelů). V digitální generaci jsou sedmičky pro Nikon důležité. D70 byla tím, co jim přineslo významný úspěch u zákazníků. D700 vzala konkurenci výhodu plnoformátového snímače. D7000 bude … no, mělo by se ukázat, že je to přesná trefa do toho, co pokročilý amatér od digitální zrcadlovky očekává. Jedinou věcí, kterou D7000 nemá a cílová skupina by ji mohla chtít (chce), je full frame snímač.

Pro případ, že vám podrobnosti ohlášení unikly, Nikon D7000 je 16mp DX zrcadlovka, s 6fps, s hledáčkem se 100% pokrytím, více kovový a více utěsněný než Nikon D90 a má několik funkcí, které se daly předtím nalézt pouze u profesionálních těl (například měření expozice se staršími ručně zaostřovanými objektivy). D7000 kromě jiného do vínku také dostal 39 bodový autofocus, měřící senzor s dvojnásobným počtem pixelů, dvojitý slot pro SD paměťové karty, 1080p/24fps HD video a novou závěrku testovanou na 150.000 snímků. Podle Nikonu D7000 není nástupcem D90, ale v produktové řadě zapadne mezi D90 a D300s. Poslední věta je takové malé marketingové kličkování: Nikon má stále dostatečné skladové zásoby D90 a její výroba pokračuje i nyní, kdy se do výroby chystá D7000. Přesto nemám pochybnosti o tom, že D90 bude z nabídky během jednoho roku vyřazený, možná to bude i dříve. D90 bude pravděpodobně součástí týdenních nabídek, které Nikon pravidelně před vánocemi nabízí a jakmile výroba skončí a skladové zásoby se vyprodají, D90 bude historií.

Co se týká D3100, Nikon zvolna opouští skladové snímače od Sony. V případě senzoru u D3100 je jeho specifikace trochu zvláštní. Zdá se, že se Nikon rozhodl, že nepatrně zmenšená varianta DX je tou správnou cestou, ale nejsem si jistý, co bylo motivací k tomuto drobnému zmenšení (například 1.55x oproti 1.52x). I když nic z toho není důležité. Jedinou věcí, která je důležitá, je, jak nové DX snímače obstojí proti konkurenci. Podle ukázkových fotografií, které jsem měl možnost doposud vidět, bych řekl, že obrazová kvalita vypadá slibně. Bez možnosti komplexního otestování zrcadlovky není však zcela jasné, kde jsou slabá místa nových DX snímačů. (Všechny snímače mají slabá místa, některé slabší než ostatní). Diskuzi o obrazové kvalitě nechám tedy na později, až budu mít možnost s fotoaparáty fotografovat.

Myslím, že rozhodnutí zvýšit počet megapixelů na 16, je dobré. Pro ty, kteří momentálně fotí s 12mp DX zrcadlovkou, to nebude žádný drastický rozdíl, protože navýšení počtu pixelů je lehce pod hranicí, kde většina lidí pozná rozdíl (i při 100% zvětšení). Ale pokud jde o kompromis mezi pixely pro ořez, nebo velké tisky versus výkon objektivu versus šum a dynamický rozsah, myslím, že 16mp je nejspíš lepší volba, než nedávno ohlášený 18mp snímač od Canonu (dokonce na o něco málo menším snímači: 1,6x). Zdá se mi trochu divné, věnovat úsilí do vývoje 14mp i 16mp snímače. Nechápu smysl návrhu dvou snímačů s velmi podobnou specifikací ale s jasně rozdílnými sensely. Nemůže tam být ani cenový rozdíl (jiný než extra náklady na návrh dvou snímačů) ani není pravděpodobné, že by tam byl velký výkonový rozdíl. Jediné, co mne napadá, je, že tam jsou výrazné rozdíly ve výnosu, pravděpodobně kvůli použité elektronice snímače (snímač D7000 je 14-bit s rychlejším snímkováním a snímač D3100 je 12-bit s pomalejším snímkováním). Přesto je snadnější vyrobit dvě varianty 16mb snímače, než současně vyrábět 14mp a 16mp snímač. Někdy si myslím, že Japonci jsou až příliš vtažení do starého modelu prodeje HiFi produktů: mnoho malých rozdílů ve vlastnostech jednotlivých výrobků navržených pro snadnější prodej těch dražších. Vlastnosti ale nejsou nutně funkce. Funkční rozdíly snadněji prodávají dražší zboží než rozdíly ve vlastnostech. A D7000 se funkčně hodně liší.

Nikonní DSLR nabídku lze nyní určitě rozdělit na starou/novou. Modely D3100, D7000, D3x a D3s rozhodně posouvají laťku a jsou (většinou) velmi „aktuální“ ve svých schopnostech a výkonu. Modely D5000, D300s a D700 nyní vypadají trochu staromódně. Zdá se mi jasné, že D5100 dostane snímač z D3100 pro vylepšení dětského fotoaparátu. Vzhledem k designovým sklonům Nikonu, zůstane pravděpodobně D5100 trochu výstřední s několika jedinečnými funkcemi (nastavitelné LCD) zatímco si od sousedních modelů některé vezme (snímač z D3100, pár funkcí z D7000). D700 se může vydat několika cestami, ale jako nejpravděpodobnější se mi zdá, že dostane snímač a schopnosti D3s. Na kombinaci 12mp a D3s není nic špatného, i když Nikon pravděpodobně i tento snímač povýší na 16mp (no, dobrá, na videu je také potřeba zapracovat).

Toto vše nechává nástupce modelu D300s (D400) jako velkou neznámou. Nikon si sice ponechal trochu místa v návrhu nového modelu (18mp, 8+fps, napájený grip, atd.) ne však mnoho. A D400 potřebuje více než to, co je zřejmé, aby zaujala pozici mezi D7000 a nástupcem D700, protože D7000 disponuje funkcemi (jako například možnost použití non-CPU objektivů), které byly předtím doménou Dxxx těl. Ale Nikon potřebuje něco mezi D7000 a nástupce D700, protože jinak by cenový rozestup byl příliš velký. Takže všichni počkáme a uvidíme, co přinese D4 a D400.

Autorem tohoto textu je Thom Hogan, přeložil Martin Pilný.

Související odkazy:
Nikon D7000 – propagační video od Nikonu
Nikon D7000 – recenze, fotky, videa
Nikon D7000 – Benevolent Mischief promo video
Nikon D7000 – nástupce D90
Thom Hogan: Vše o stabilizaci (VR) od Nikonu – III.
Thom Hogan: Vše o stabilizaci (VR) od Nikonu – II.
Thom Hogan: Vše o stabilizaci (VR) od Nikonu – I.
Thom Hogan – Vymluvte se na výbavu
NIKKOR 70-200 VR II – další názory Thoma Hogana
Nikon D90 – názor Thoma Hogana

Přečteno 12 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.
Autor příspěvku: Martin Pilný

Nikonista, který fotí letadla a RC modely. "Modelář", který nestaví a už ani nelétá. Milovník kvalitního zvuku a pisálek, co občas píše na svůj blog www.PiNa.cz.

1 Komentář u „Nikon D7000 – názor Thoma Hogana

  1. Marcel Šparlinek

    Díky za překlad. Zajímavý článek.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *