Video: Austria – RC model větroně s rozpětím 15m

Zveřejněno 16. 10. 2010 v rubrice RC Videa

VideoMarkus Frey ze Švýcarska postavil největší (z hlediska rozpětí) rádiem řízený model větroně na světě. Jedná se o dřevěnou maketu historického větroně Austria v měřítku 1:2 s rozpětím 15m, délkou 4,5m a váhou přes 70kg. Přiložené video mapuje tento projekt od počítačového návrhu, přes stavbu, až po úspěšný zálet a zápis do Guinessovy knihy rekordů.

Předloha modelu pochází z roku 1928 a navrhl ji pilot Robert Kronfeld ve spolupráci se skupinou studentů Akaflieg München z Technické univerzity v Mnichově. Při posledním letu, který se uskutečnil 22. července 1930, byl větroň kompletně zničen – při vletu do mraků se konce obou křídel ulomily a letoun se ve vývrtce zřítil – jeho pilot se zachránil na padáku.

Signature

Přečteno 66 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.
Autor příspěvku: Martin Pilný

Nikonista, který fotí letadla a RC modely. "Modelář", který nestaví a už ani nelétá. Milovník kvalitního zvuku a pisálek, co občas píše na svůj blog www.PiNa.cz.

9 komentářů u „Video: Austria – RC model větroně s rozpětím 15m

  1. Martin

    na to mohu dodat jen . „ty krávo“ a všechna čest … asi má doma hangár
    zdravím!

  2. thr

    To fakt ta předloha měla 30 metrů rozpětí, jak plyne z měřítka 1:2? To se mi skoro nechce věřit… Pokud ano, tak je ten větroň sám o sobě možná větší unikát než model :-)

  3. PiNa

    Tome je to tak. Až do roku 2000 to byl největší větroň na světě, překonala ho ETA s rozpětím 30,4.

  4. Jakub

    Fakt dost hustý. Jen by mě zajímalo co má ta vlečná za motor?

  5. thr

    Pina: no tak pak sedí můj příspěvek – originál je skoro větší unikát než model :-) A popravdě se moc nedivím, že v roce 1928 skočil destrukcí, 30m křídlo větroně není zcela triviální ani dnes. Ale pokud měl pilot padák a úspěšně ho použil, tak to ještě dopadlo dobře a můžeme na to hledět se zájmem ničím nezkaleným…

  6. PiNa

    Destrukce proběhla až v roce 1930, z čehož vyplývá, že 2 roky normálně lítal. Unikát v každém ohledu :-)

  7. jaroslav prchal

    Bohužel popis je zcela nepřesný. Konstruktérem Austrie nebyl R.Kronfeld, ten ji pouze zalétával,zalétával větroně konstruované A.Lippischem ve výzkumném středisku RRG. Konstruktérem byl prof.Dr, Kupper z Vysoké technické školy v Mnichově, stavbu provedl Akaflieg Mmnichov, začala na podzim 1930,větroň byl zalétán až v roce 1931. Austrie měla mít co nejmenší opadání a značnou klouzavost, což se prokázalo, ale nikoliv nijak výrazně oproti jiným typům. Stavba přišla na třicet tisíc marek, což byla obrovská suma, běžný výkonný větroň tehdy přišel na dva tisíce DM. K havarii došlo při soutěži na Rhőnu v červenci 1932, den po havarii Austrie zahynul na větroni Fafnir při startu do bouřky G.Groenhoff. Austrie měla celou řadu vynikajících technických řešení,popis by byl ale pro komentář příliš dlouhý.

  8. Radim

    Večná při záletu byla Bellanca s 3W 240 twin spark, pilot Ueli Nyffenegger.
    Markus Frey pracuje v Zurichu, po nocích vyvařuje koleje pro tramvaje.Když prší má volno.Volného času má evidentně dost.

  9. Karel

    Monografie je v AeroHobby č.1,2006.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *