Video: Nový světový rekord v DýSingu 717,7km/h

Zveřejněno 27. 10. 2010 v rubrice RC Videa

DS World RecordLétání s větroni na závětrné straně svahu tzv. dynamické plachtění (Dynamic Soaring) má nový rychlostní rekord. Jeho držitelem je opět Spencer Lisenby, který s modelem Kinetic 100″ na svahu Weldon v Californii pokořil 25.října v ranních hodinách těsně po východu slunce hranici stěží uvěřitelných 717,7km/h.

Stalo se tak v rámci Dyno-Festu 2010, který o uplynulém víkendu proběhl v nejvyhlášenější dýsingové lokalitě na světě. Počasí vyšlo přímo luxusně a rychlost větru v nárazech dosahovala až 113km/h. Proto není divu, že bylo překonáno několik světových i osobních rekordů.

Dyno-Fest 2010

Piloti létali z „kokpitu“, částečně kryti valem z kamení.

Dyno-Fest 2010

Rychlost se měřila speciálně upravenými radary od firmy Kustom Signals a měřiči se kryli za kameny. Změřené rychlosti byly hlášeny vysílačkou do „kokpitu“.

Video z letu Spencera Lisenbyho bylo sice pořízeno kamerkou GoPro HD, ale příliš kontrastní scenérie byla pro ni až příliš. Přestože model byl dobře viditelný pouhým okem, na videu jej bohužel moc dobře neuvidíte. O to lépe jej ale uslyšíte a zvuk je to opravdu parádní.

Signature
Související články:
Video: Nový světový rekord v DýSingu 571,2km/h

Přečteno 30 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.

9 komentářů u „Video: Nový světový rekord v DýSingu 717,7km/h

  1. Jiří

    Dal jsem si to v HD na celou obrazovku a možná 2 x jsem zaznamenal nějakou šmouhu …

  2. Standa

    Mne by zajimalo, jak to potom zastavi?

  3. Dzordzik

    Zastavit to není takový problém, prostě vytratí rychlost. Co mě spíš zaujalo je, že létá ještě stále létá na MHz pásmu. Netušíš jaké bylo vybavení a rx a jak je tam řešená anténa? vlaje za modelem nebo je to řešené podobně jako u Bček – kovová struna za ocasem nebo z křídla ven? Serva tam používají tuším JRka.

  4. Mickey

    Na strankach modelu to popisuje. Nepouziva 2,4GHz kvuli zastineni uhlikem (jak jiz bylo predem receno model je defacto uhlikovy ingot). Sebemensi vypadek signalu, (nejen) model na srot :). Jinak nahony musi byt totalne bez vuli jinak flutter ovladaci plochy (viz. jejich web).

  5. Martin

    Prima zpráva je taky to, že tenhle model se vyrábí v Hradci Králové :-)

  6. Radim

    Tohle je masakr, škoda že není lepší video:(

  7. PiNa

    Radime, lepší video je u jeho předchozího rekordu z roku 2008 – 571,2km/h – odkaz je tady pod článkem, tam je hezky vidět, jaký adrenalin to je.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *