NASA zvažuje střílení raketoplánů do vesmíru

Zveřejněno 4. 1. 2011 v rubrice Zajímavosti

Raketoplán DiscoveryZatímco vesmírný program využívající raketoplány je na následujících minimálně pět let u ledu, NASA se v mezičase snaží přijít s novým a levnějším způsobem dopravy raketoplánů na oběžnou dráhu kolem Země. Velké naděje vkládá do jejich střílení elektromagnetickým dělem.

Space Rail Gun

Není se čemu divit, neboť každý klasický start přijde daňové poplatníky na 450 milionů dolarů. I proto loni v dubnu požádal prezident Obama vedení NASA o prověření levnějších alternativ klasického startu s využitím nosné rakety. O pět měsíců později předložili inženýři z NASA plán, který by pomohl ušetřit miliony dolarů za doposud potřebné palivo, zlepšil by bezpečnost astronautů a umožnil by mnohem častější lety do vesmíru. K jeho realizaci je zapotřebí více než 3km kolejí, letoun, který dokáže letět rychlostí desetinásobku rychlosti zvuku a ráz energie dostatečně velké na to, aby dokázala napájet malé městečko.

Pro představu: přiložené video zachycuje nedávný test elektromagnetického děla s délkou dráhy pouhých pár metrů a energetickým pulsem 32 Megajoulů, které urychlí projektil vážící 3.2kg na rychlost vyšší než 2.4 kilometru za vteřinu.

Plány NASA počítají s vystřelením tzv. scramjetu (nadzvukového kluzáku s náporovým motorem) do výšky 60km, ve které by došlo k vystřelení nákladu na oběžnou dráhu a k návratu kluzáku na zem. Tento proces je mnohem složitější, než klasické raketové starty, ale podle inženýrů z NASA je také mnohem flexibilnější. Při využití tohoto systému by totiž bylo možné, jeden den dopravit na oběžnou dráhu satelit o váze pět tun a hned druhý den vyslat k Měsíci kosmickou loď s lidskou posádkou. To vše při mizivé spotřebě paliva oproti dnešním raketovým startům.

Přestože to na první pohled může vypadat jako velké sci-fi, potřebné technologie již existují. Na jaře 2009 překonal kluzák X-43A od NASA rychlost 10 Machů na 12 vteřin a kluzák X-51 od Boeingu letěl rychlostí 5 Machů celých 200 vteřin. Vývoj elektromagnetických děl také zdárně pokračuje (viz přiložené video).

Vědci z NASA odhadují, že k reálným testům by mohlo dojít v horizontu deseti let. Paul Bartolotta, který na projektu pracuje, současnou situaci přirovnal k pečení koláče, „Máme všechny potřebné ingredience. Zbvývá přijít na to, jak z nich upéct ten správný koláč“.

Signature
Související odkazy:
NASA: To nejlepší ze startů raketoplánů
Raketoplán Discovery – unikátní fotografie

Přečteno 29 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.
Autor příspěvku: Martin Pilný

Nikonista, který fotí letadla a RC modely. "Modelář", který nestaví a už ani nelétá. Milovník kvalitního zvuku a pisálek, co občas píše na svůj blog www.PiNa.cz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *