Amazon Kindle 3 – soukromí uživatelů

Zveřejněno 15. 1. 2011 v rubrice Ze života

Amazon Kindle 3S rostoucím počtem prodaných čteček Kindle se začínají množit obavy uživatelů o jejich soukromí a o bezpečnost knih a souborů uložených na čtečce. Tyto obavy jsou částečně na místě, neboť s mazáním knih bez vědomí uživatelů měl Amazon již v minulosti problém. Jak je to tedy doopravdy?

K sepsání tohoto článku mne přiměl dotaz Lukáše, který mi dorazil mailem:

Ahoj Martine,
jak je to s tím prohlížením a následným mazáním věcí u Kindlu (nedávný soudní spor Amazonu se školákem)? To si jako Amazon jednou za čas, když se připojíš na wifi, stáhne vše co máš ve své e-knize a porýpe se ti v tom? Chtěl jsem se zeptat jen kvůli tomu, že mám dost knížek staženo z torrentů, tak aby mě kvůli tomu Kindle neuháněl. To ale není hlavní problém, chtěl bych také čtečku využívat na čtení některých dokumentů na brigádu. Problém je, že tyto dokumenty jsou „confidental“ neboť obsahují různá data klientů a kdyby unikly, tak by mě nadřízení s největší pravděpodobností sežrali za živa.Takže do jaké míry Amazon kontroluje knihy na Kindlu a co s nimi pak dělá? A dá se nějak Amazonu v tomhle zabránit (kromě toho že bych si nezapínal wifi)?
Předem děkuji mockrát za odpověd.
Lukáš

Amazon ze čteček Kindle vymazal knihy pouze jednou a to v roce 2009. Tenkrát se jednalo o knihy 1984 a Farma Zvířat od George Orwella. Vydavatel, který je uvolnil pro distribuci v Kindle Store, k nim neměl všechna potřebná práva a když tato skutečnost vyšla najevo, Amazon bez předchozího varování všem majitelům Kindle, kteří si je zakoupili, tyto knihy vymazal. Přestože jim vrátil peníze do posledního centu, zvedla se mezi majiteli čteček Kindle obrovská vlna nevole. Nelíbilo se jim, že Amazon může po vzoru Velkého Bratra bez jejich vědomí zasahovat do dat uložených v Kindle.

Příležitosti se tenkrát chopil sedmnáctiletý student Justin Gawronski, který si ke knize 1984 dělal do Kindle poznámky, které mu sice po vymazání publikace ve čtečce zůstaly, ale bez vlastního textu byly nepoužitelné. V říjnu 2009 došlo k mimosoudnímu vyrovnání, při kterém Amazon Justinu Gawronskimu vyplatil 150,000 dolarů.

Aby uklidnil stávající i budoucí majitele čtečky Kindle, CEO Amazonu Jeff Bezos se veřejně omluvil za nešťastný způsob, kterým se firma Amazon pokusila napravit vzniklou situaci. Přiznal, že jejich řešení bylo stupidní, bezmyšlenkovité a zcela v rozporu s principy, které Amazon vyznává. Kritiku přijal a přislíbil, že Amazon v budoucnu žádná podobná bezmyšlenkovitá opatření nepodnikne. Tudíž se dá předpokládat, že se žádné další mazání bez vědomí uživatelů konat nebude.

Navíc by se mohlo zdát, že po této tristní zkušenosti se Amazon dalšího špehování uživatelů čteček Kindle vzdá, opak je bohužel pravdou. Jeho snaha o monitorování uživatelů je na jednu stranu pochopitelná. Jenom tak se totiž dozví o tom, co který majitel Kindle čte a jaké jsou jeho zvyky, aby mu při jeho další návštěvě Kindle Store nebo webu Amazonu mohl naservírovat co nejzajímavější nabídku. Otázkou však zůstává, jak s tímto procesem souvisí například odesílání GPS souřadnic aktuální polohy čtečky, které bylo objeveno ve firmwaru Kindle 2. Dobrou zprávou je, že v doposud uvolněných aktualizacích firmwaru Kindle 3 prozatím nic takového není.

Co si budeme vyprávět, největší obavy máme samozřejmě z toho, aby Amazon nepoznal, že na jeho čtečce čteme i knížky, které jsme získali ne zrovna legálním způsobem a nevyvodil z toho patřičné důsledky.

Nadace EFT (Electronic Frontier Foundation) průběžně aktualizuje přehled činností souvisejících se soukromím u čteček elektronických knih. Zajímá-li vás, co všechno Amazon u Kindle může monitorovat a jak s pořízenými daty nakládá, odpovědi naleznete v přehledu od EFT.

Vzhledem k tomu, že poslední verze tohoto přehledu je z ledna loňského roku, neobsahuje informace týkající se konkrétně Kindle 3. Stačí však zavítat na některé ze zahraničních diskuzních fór a dozvíte se celou řadu zajímavých informací včetně neověřených spekulací, které se týkají právě soukromí na Kindle 3.

Neověřené hoaxy o tom, že například imigrační úředníci nevpustili do USA lidi, kteří si četli na Kindle „zakázané“ knihy, je nutné automaticky filtrovat. Informace o tom, zda Amazon ukládá a následně prověřuje soubory zaslané na emailovou adresu čtečky Kindle 3, nebo zda má možnost vidět a případně mazat soubory nahrané „bokem“ přes USB, již za pozornost stojí. Jak to tedy je?

Nejpohodlnějším způsobem, jak dostat do Kindle 3 elektronické publikace, je jejich odeslání mailem na adresu čtečky. Tyto soubory jsou následně uloženy na serverech Amazonu a při synchronizaci doručeny buď přes síť 3G nebo přes WiFi. Podle vyjádření Amazonu, nejsou nikterak analyzovány ani archivovány a po pár dnech jsou automaticky vymazány. Vymazání souborů si ostatně můžete vyzkoušet sami. Stačí si zaslaný soubor pár dní nevyzvednout a přijdete o něj. Podobné je to se soubory, které zasíláte Amazonu ke konverzi, ani ty se pravděpodobně nikam neukládají a po čase jsou vymazány.

Samostatnou kapitolu představují soubory nahrané do čtečky přes USB kabel. Podle jednoho názoru Amazon tyto soubory nejen vidí, ale může si je stáhnout k sobě, případně je ze čtečky vymazat. Zastánci druhého názoru tvrdí, že u souborů, nahraných přes USB kabel vidí Amazon pouze jejich hlavičku: název souboru, jméno autora a titul knihy a nemá možnost s daty nikterak manipulovat. Na konkrétní dotaz u technické podpory Amazonu bylo sděleno, že nejen že nemají možnost s těmito daty manipulovat, ale „bokem“ nahrané soubory dokonce ani nevidí.

Jak je to doopravdy, ví pouze Amazon a ten zatím žádné oficiální prohlášení nevydal. Je ale možné, že paranoia uživatelů čteček Kindle není úplně na místě, neboť Amazon není, na rozdíl například od RIAA, držitelem autorských práv ke knihám, které prodává a v jeho zájmu určitě není postihovat majitele Kindle za čtení ne zcela legálně pořízených knih. To by byla dozajista korporátní sebevražda, kterou si v dnešní době, kdy se bojuje o budoucí postavení ve slibně se rozjíždějícím obchodě s elektronickými publikacemi, Amazon jednoduše nemůže dovolit.

Signature
Seznam všech článků o Kindle 3 na PiNa.cz

Přečteno 10 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.

8 komentářů u „Amazon Kindle 3 – soukromí uživatelů

  1. Tomas Maruska

    Ci amazon vidi, alebo nevidi knihy z warezu by som momentalne neriesil. Co s tou informaciou urobi? Nic. Kludne to moze byt vas sken knihy, co mate doma na policke. Viac ma ale trapi aj teoreticka moznost, ze amazon moze vidiet obsah dokumentov, ktore mam v kindle… Pracujem s dokumentamy (firemnymi), ktore sa nesmu dostat na do cudzich ruk…

  2. PiNa

    Tome, odpověď v článku mezi řádky najdeš. Pokud chceš na Kindle 3 pracovat s „tajnými“ dokumenty a chceš mít jistotu, že se ti k nim Amazon ani nikdo jiný nedostane, potom nesmíš nikdy zapnout WiFi, nebo aktivovat 3G. Tak to bohužel je.

  3. Jiří Panáček

    Tomas Maruska -> Na jednu stranu tvoje obavy chápu , ale přemýšlel si nad myšlenkou, že pravděpodobnost, že o čtečku přijdeš nějakým jiným způsobem (někde ji zapomeneš, krádež) je podstatně větší, než to, že se v ní bude hrabat Amazon ?

    Dle mého názoru nemají confidental data v kindle co dělat.

    Zdraví

    Jirka

  4. jojo

    Dnes se v tom hrabou stroje. Neni problem najit cokoliv od kohokoliv, takze pravdepodobnost muze byt dost vysoka. Otazka, jak moc to budou chtit v Amazonu resit.. Tady bych hledal pravdepodobnost.

  5. Beda

    O tom, že Amazon nevidí název a autora knížek nahraných po usb se dá silně pochybovat – s hacknutým kindlem stačí spustit ze vzdálené konzole showlog -o /mnt/base-us/log a podívat se, co tam je. Mimo spoustu balastu i toto:

    PrefixFreeVolume:DebugInfo::Volume.PathData.validate: /mnt/us/documents/Prijmeni, Jmeno/Nazev knizky.mobi
    Což jsem tam nahrával přes Calibre po USB

    Ale nemyslím si, že by mohl vidět obsah knížek nahraných přez USB.

    Co Amazon vidí/nevidí a ochrana proti špehování se řeší zde:
    http://www.mobileread.com/forums/showthread.php?t=51371&page=1

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *