Elektra One – komerční elektrolet

Zveřejněno 16. 1. 2011 v rubrice Zajímavosti

Elektra OneNěmecký výrobce letadel PC-Aero zdárně pokračuje ve vývoji jednomístného komerčního elektroletu Elektra One. Poté, co před Vánoci letoun úspěšně absolvoval statické zátěžové testy, v PC-Aero očekávají, že by k jeho prvnímu letu mohlo dojít již v průběhu února letošního roku.

Elektra One

Elektra One je prvním za tří plánovaných elektroletů, které v PC-Aero chystají uvést na trh. Kromě nich je v přípravě i dvoumístné a čtyřmístné provedení modelu Elektra One. Tento pohání motor s příkonem 16kW (21 koní), který by měl zajistit maximální rychlost okolo 160km/h. Optimistické odhady maximální délky provozu na jedno nabití hovoří o necelých 3 hodinách. Samozřejmě při mnohem nižší rychlosti než je zmiňovaných maximálních 160km/h.

Svou premiéru si elektrolet Electra One odbyl loni v dubnu na leteckém veletrhu Aero ve Friedrichshafenu v Německu. V té době firma vystavovala téměř holý drak letounu, ale již v listopadu předvedla motorovou zkoušku pohonného systému (viz přiložené video). A nyní po úspěšném absolvování statických zátěžových testů plánuje první let Elektry One na únor letošního roku.

Elektra One - zatezovy test

Tím však plány nekončí. Do budoucna se připravuje vylepšená verze Elektry One s větším rozpětím a vestavěnými slunečními panely pro dobíjení baterií na zemi i za letu. Rovněž se chystá akrobatická varianta tohoto elektroletu s více než dvojnásobným příkonem a zesíleným drakem.

A pověstnou třešničkou na dortu je vývoj solárního hangáru pro uskladnění i nabíjení letounů. Podle výpočtů PC-Aero by měla střecha pokrytá slunečními články o rozloze 40m2 zaručit až 300 letových hodin ročně na Sluncem nabité baterie.

Signature

Přečteno 44 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.
Autor příspěvku: Martin Pilný

Nikonista, který fotí letadla a RC modely. "Modelář", který nestaví a už ani nelétá. Milovník kvalitního zvuku a pisálek, co občas píše na svůj blog www.PiNa.cz.

1 Komentář u „Elektra One – komerční elektrolet

  1. PepaK

    Dalibore, máš o čem přemýšlet… ????

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *