Krutá pravda o nutnosti nových autolékárniček

Zveřejněno 28. 1. 2011 v rubrice Zdraví

AutolékarničkaTaké jste si nedávno pořídili novou lékárničku do auta. Možná zbytečně, protože se ukazuje, že současná tzv. nová autolékarnička je přímo v rozporu s předpisy EU. Dnes mi dorazil mail, ve kterém se pan Ladislav Žák – školitel záchranářů – zmiňuje o další buzeraci českých občanů/řidičů.

Protože záchranáře přímo učím, něco bych vám všem rád sdělil. V Česku je cca 4,3 milionů registrovaných automobilů. Takže při ceně řekněme kolem 250 Kč za jednu autolékárnu jde o  obchod zhruba za miliardu. Takže evidentně musel mít někdo mohutný zájem. Nicméně si asi sbor zákonodárců jaksi nevšiml, že od loňského roku platí v EU zcela nová závazná pravidla pro neodkladnou resuscitaci. V nich se výslovně nedoporučuje dýchání z úst do úst. Většinou totiž jen zdržuje a má nebezpečné vedlejší efekty. Především většina vdechovaného vzduchu jde do žaludku a chudák postižený se potom dosti často pozvrací s rizikem vdechnutí zvratků. Je totiž takzvaně „předýchán“.

Neškolený záchrance totiž do postiženého povětšinou funí jako do nafukovací matrace. To někdy vede až k velmi nebezpečnému otoku mozku postiženého. Proto se umělé dýchání v té či oné formě doporučuje pouze školeným týmům záchranářů. Primární je masáž srdce. Tečka. Minimálně první čtyři minuty je vždy nejdůležitější masáž – na dýchání raději zapomeňte.

Pokud si totiž vezmete resuscitační roušku s ventilem z lékárny, nasadíte si jí moc těsně a zkusíte dýchat, pocítíte minimálně i jako zcela zdraví lidé silný diskomfort. Pokud máte nějaké dechové obtíže, začnete se sám dusit. Přesto je tato hloupost u nás povinná.

Nové autolékárny a přiložené návody jdou tedy zcela proti posledním předpisům Evropské resuscitační rady a nejsou momentálně ničím jiným, než jen zdrojem velmi dobrého kšeftu a buzerace občanů! Co tedy všechny automobilisty stejně a logicky v dohledné době čeká znovu?

Další nové autolékárničky s jiným návodem a obsahem! Což bude samosebou dalším skvělým kšeftem pro příslušné podnikatelské kruhy většinou velmi blízkých některým vlivným zákonodárcům a politikům.

A ty občane blbečku jen drž hubu a znovu a znovu plať!
Pošlete proto všem a dál i svým zastupitelům.

P.S. Tyto nové předpisy v češtině je možné prosím kdykoliv zhlédnout
např. na web stránkách Pražské záchranné služby.

Související odkazy:
Tonoucí vůbec nevypadá, jako když se topí
Rychlá záchranná služba? Jak pro koho!
Laserová operace očí ano či ne?

Přečteno 9 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.
Autor příspěvku: Martin Pilný

Nikonista, který fotí letadla a RC modely. "Modelář", který nestaví a už ani nelétá. Milovník kvalitního zvuku a pisálek, co občas píše na svůj blog www.PiNa.cz.

6 komentářů u „Krutá pravda o nutnosti nových autolékárniček

  1. Milan

    Na skoleni ridicu u nas v praci nam neco podobneho rikali taky. Dokonce i to, ze stabilizovana poloha je mytus, ktery muze spis uskodit, nez aby pomohl. Ze za x let praxe se jeste nikdo z nich ani z jejich kolegu se zapadlym jazykem nesetkal.

  2. thr

    S lékarničkami vidím dost podstatný problém (a zdroj kšeftu) v logice práce policie při kontrole. V podstatě by stačilo do původní lékarničky přikoupit fólii a roušku – dal by se udělat doplňovací balíček za pár korun a bylo by hotovo (teď chvíli neřešme zde nastíněný rozpor s doporučeními EU).
    Jenže všem je úplně jasné, že když doplní lékarničku s logem „odpovídá vyhlášce XXXX“, tak je bude fízl buzerovat, že dnes už přece platí „YYYY“ a i když si to o doplnění třeba nechá vyložit a pokutu nedá, tak tím budu při kontrole ztrácet čas a nervy – na to se každý vykašle a byznys s novými lékarničkami se točí :-(

    Mimochodem to mohlo být docela zajímavé téma i pro zelené – spočtěte si, kolik odpadu naprosto zbytečně udělala kompletní výměna – víte kolik materiálu, energie a následně odpadu by se uspořilo jen tím, kdyby se dodala kompletní nová náplň jen zavakuovaná do fólie, kterou by si řidič přendal do staré lékarničky? Ale zjevně to není dost atraktivní téma…

  3. Meduza

    Na druhou stranu, stejne moje lekarnicka byla uz pres rok prosla takze mi to bylo celkem jedno :)
    Ale na treti stranu, datum pouzitelnosti obvazu je dost legracni udaj, kdyz si uvedomim, v jakych nesterilnich podminkach bych ho asi pouzil. Myslim, ze rozumne poskytnuta prvni pomoc je asi tak 1000x dulezitejsi nez razitko s expiraci.
    Hlavne ze budou mit fizlaci s cim prudit.

  4. PiNa

    Joseph: Díky, když jsem to sem dával, tak na HOAX.CZ ještě nic nebylo.

  5. Marty84

    Před chvílí to bylo na TV NOVA, potvrdili info v článku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *