Výzkum termiky: Ptáci ji létají nejlépe

Zveřejněno 11. 5. 2011 v rubrice RC Modely

Birds ThermalNarazil jsem na zajímavý dokument, který se zabývá výzkumem chování ptáků v termice a následnou aplikací získaných informací při vývoji autonomních UAV letounů. Autory tohoto dokumentu jsou pánové Zsuzsa Ákos, Máté Nagy, Severin Leven, Tamás Vicsek a jeho PDF verzi si zde můžete stáhnout.

Thermals

Download “Výzkum termiky”

Thermal_Research.pdf – Staženo 3265 × – 1,36 MB

Signature
Související odkazy:
F3X Viking E Race – 1076,6m v termice
Létání v termice – 1426,5m
Létání v termice – 1356m

Přečteno 79 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.
Autor příspěvku: Martin Pilný

Nikonista, který fotí letadla a RC modely. "Modelář", který nestaví a už ani nelétá. Milovník kvalitního zvuku a pisálek, co občas píše na svůj blog www.PiNa.cz.

9 komentářů u „Výzkum termiky: Ptáci ji létají nejlépe

  1. Dalibor

    To mě vždy fascinuje, jak např Káně, které má mnohem větší plošné zatížení než naše hračky, točí bublinu na poloměru, o kterém se mi může jen zdát :-) Na ptáky nemáme a hned tak mít nebudeme :-(

  2. Petr

    kamarád modelář/pokusník jednou našel mrtvé Káně.. touha po vědění byla větší než cokoli jiného… a výsledek 78g/dm2…

  3. juraj

    ja by som to nevidel tak čierno. Nie je to fascinujúce, že v dobe, kedy je človek sebavedomejší ako kedykoľvek predtým, lebo si myslí, že už toho vie veľa, je ešte stále množstvo vecí, ktoré treba objavovať??? Toto je žiarivý príklad.

  4. petr

    Není nad to, lítat termiku s jedním až čtyřmi káňaty zároveň, u nás se mi to daří poměrně dost často a vždycky si při tom říkám,že takovou mechanizaci křídel nikdy člověk nevymyslí. Prostě příroda je příroda.

  5. klobouk

    Teď jsem koukal na chudáka v kleci.. Orel Stepní 2,4 metru a až 9kg…
    A v termice stopají jako model za 25-35 g /dm2 Peklo. Včera jsme se sousedem zahlédli nad našimi domečky dravce, který sem evidentně nepatří a ještě měl na pařátech špagát od rolničky. Dilema: napráskat ho, nebo mu nechat svobodu ?

  6. Jiří Veselý

    Zdravím,
    model 2850 mm, MH30, 1550g. Létal jsem s vypnutým el. motorem.
    Svého času jsem napsal článek o thermickém létání ptáků do RC REVUE. Článek nebyl zveřejněn.
    Obsah stručně: na letišti u Pesvic jsem dopoledne v oparu kroužil
    asi v 10ti až 15ti metrové výšce. Najednou přiletěl místní čáp a jal se se mnou vytáčet. Ale ouha, ať dělal co chtěl, musel zamávat křídly, aby se udržel jako můj model. Pak to vzdal. Proto si nemyslím, že jsou takové jedničky. Trochu bych přibrzdil u rorýse, protože má asi thermovidění. Proč by také létal krajinou sem tam bez mávnutí, když se asi živí vzdušným planktonem a stačí na to otevřít zobák a letět rovně.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *