Tenda W311R+ router a odpojování od internetu

Zveřejněno 25. 7. 2011 v rubrice Ze života

Tenda W311R+Za pár korun jsem si pořídil v recenzích chválený WiFi router Tenda WR311+. Instalace proběhla bez problémů. WiFi tam, kde jsem potřeboval. Na první pohled tedy vše OK. Potíže však nastaly při pokusu o připojení notebooku přes WiFi. Po 10 minutách pravidelně docházelo k jeho odpojování od internetu a zůstávalo pouze připojení k místní síti.

Nejprve jsem hledal chybu v notebooku. Pečlivě jsem překontroloval parametry WiFi připojení k domácí síti, zda jsem při jejich zadávání ve Windows neudělal někde chybu. Neudělal, ale i tak všechny pokusy o připojení k routeru končily do 10 minut odpojením od internetu. Když nepomohl ani reset WiFi karty v počítači, následoval letmý pohled na poblikávající LED diody na bílé krabičce routeru, který dával tušit, že teoreticky by vše mělo být v pořádku, neb podle nich šlapala přesně tak, jak má. Skutečnost však byla stále stejná. Router po prvním odpojení od internetu zprostředkoval následně připojení pouze k místní síti.

Tenda W311R+

Po jeho resetu (softwarově přes webové rozhraní, nebo krátkým vytažením konektoru napájení) k dalšímu odpojování od internetu sice již nedocházelo, ale stačilo router vypnout na delší dobu (například přes noc) a po jeho zapnutí se situace opakovala. Připojení OK, do 10 minut odpojení od internetu a náprava až po jeho resetu. Pokud by běžel 24/7, bylo by po problému, ale v mém případě, kdy jej na noc vypínám, to byla zbytečná komplikace. Ještě jsem překontroloval nainstalovaný firmware (byl to ten nejnovější) a zvolna začal přemýšlet o reklamaci.

Tenda W311R+ WiFi Settings

Vzhledem k tomu, že při instalaci byl router propojený s notebookem síťovým kabelem a k žádným výpadkům či k omezení připojení nedošlo, napadlo mne jako poslední možnost, zkusit si pohrát s nastavením WiFi parametrů (WLAN Settings -> Basic Settings). Změna vysílacího kanálu ani změna úrovně vysílaného signálu nepomohla.

Co však překvapivě pomohlo, to byla změna z výchozího režimu B/G/N na režim B/G. WiFi karta v mém notebooku nejnovější n-kový WiFi standard nepodporuje, což nejspíš vedlo ke zmíněným problémům. Po přepnutí routeru do režimu B/G již k žádným dalším výpadkům spojení nedošlo a od té doby vše funguje přesně tak, jak má a k mé plné spokojenosti.

Signature

Přečteno 86 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.
Autor příspěvku: Martin Pilný

Nikonista, který fotí letadla a RC modely. "Modelář", který nestaví a už ani nelétá. Milovník kvalitního zvuku a pisálek, co občas píše na svůj blog www.PiNa.cz.

6 komentářů u „Tenda W311R+ router a odpojování od internetu

  1. Neshi

    Něco podobného mám s wifi routerem od Asusu a mobilem Samsung Galaxy II. Tam dochází taky cca po 10 min k odpojení. Možná že je to stejný problém. Po navratu z Belgie se na to musím doma podívat.

  2. Dzordzik

    U mě se podobná situace vyskytuje u také chváleného routeru TPLink, poslední FW, hodiny hraní si s nastavením, nemám to ale do 10 minut ale náhodně, někdy jede 4 hodiny ok a někdy se po hodině přepne do režimu lokální sítě a internet už neroutuje. Jestli jsem připojená kabelem nebo přes Wifi NTB nehraje roli. Zkusím to co píšeš a dám vědět. Dell NTB mi sice N standard podporuje, ale člověk nikdy neví.

  3. Tomas

    Mam teke problem s timto zarizenim….a to zejmena s naslednym urcovanim polohy. Pokud se prez wifi pripojim mobilem s androidem, okamzite me to hodi polohu Helsinki, Finsko :)

  4. Peter

    Ahojte,
    ak to niekomu este pomoze, mal som taky isty problem, ale iny operator (Orange Fibernet). Vyriesil som to s tym ze som vypol WDS security (alebo WPS, jedno z toho) a Prevent before attacs. Odvtedy secko pohode.

  5. avod

    Měl jsem ten samý případ jako autor článku a díky jeho návodu vše šlape jako hodinky.

  6. Konečně připojený

    Dobrý den, velice pěkný článek. Přesně tento problém jsem řešil a díky vám vyřešil. už jsem připojen :-)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *