Video: Větroň Opus V s turbínkou Colibri

Zveřejněno 26. 8. 2011 v rubrice RC Videa

VideoMilujete adrenalin, nemáte hluboko do kapsy a pohon splašenými elektrony vám již nestačí? Potom zkuste svůj model omotorovat miniaturní turbínkou tak, jako to učinil Ali Machinski u svého větroně Opus. Není to levné, ale ten zvuk a rychlost atakující hranici 300km/h za to rozhodně stojí. A my ostatní, my budeme dál nabíjet baterie.

Opus V Jet Glider

Opus je léty prověřený a velmi populární svahový větroň s rozpětím 1.9m a s rychlým profilem RG-14. Za jeho modifikovanou verzi pro pohon turbínkou zaplatíte necelých 820Euro s příplatkem 50Euro za 4 klapkové křídlo a dalších 50Euro za reflexní barvy. Cena turbínek Colibri začíná na 1.850Euro za nejslabší verzi T15 a končí na 2.569Euro za nejvýkonnější model T25 s automatickým startem. Lze osadit i turbínou JetCat P20SE za 2.395Euro. Palivová nádrž o objemu 320ml vystačí na přibližně 6 minut letu. Při katolickém létání to může být až 8 mminut. Hmotnost modelu s turbínkou (bez paliva) se pohybuje okolo 2kg.

Video bylo pořízené na letecko-modelářské show v Thames Valley v roce 2010 a vystoupení Aliho s nadupaným Opusem patřilo k tomu nej, co bylo loni k vidění.

Síly působící na model v utažených zatáčkách na vysoké rychlosti musí být extrémní. Není divu, že Opus V (s motýlem) v extra zesíleném provedení je velmi populární mezi příznivci dýsingu.

Signature

Přečteno 77 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.

2 Komentáře u „Video: Větroň Opus V s turbínkou Colibri

  1. Dalibor

    Já už to viděl před nějakým časem…a už tenkrát se mi to moc líbilo. Boží hračka. Jen né pro moji příjmovou skupinu :-(

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *