Vylepšení výškoměru SkyAssistant

Zveřejněno 5. 10. 2011 v rubrice RC Modely

SkyAssistantVariometr, výškoměr a telemetrický systém SkyAssistant se mezi majiteli RC větroňů těší velké oblibě. Slabinou tohoto téměř bezchybného zařízení je jeho provedení (zasmrštěný tištěný spoj), které nabízí minimální odolnost proti mechanickému poškození při manipulaci s ním. Elegantní řešení tohoto „problému“ mi zaslal Dalibor.

Při své poslední ráně Dalibor odepsal nejen svého 4kW Vikinga 2E, ale do modelářského nebe poslal i výškoměr SkyAssistant. Jak jsem již psal v perexu, jedinou slabinou tohoto téměř dokonalého zařízení je jeho mechanické provedení, kdy v zájmu minimální hmotnosti odpadly všemožné obaly a krabičky. Piotr Laskowski jej dodává pouze ve formě tištěného spoje zasmrštěného ve smršťovačce. Máte-li SkyAssistant přichycený k trupu například suchým zipem, dochází při jeho vyndávání (z důvodu vyčítání dat do počítače) nezřídka k ohýbání tištěného spoje, což mu příliš neprospívá.

SkyAssistantSkyAssistant

A tak, když Daliborovi dorazil do nového Vikinga i nový SkyAssistant, rozhodl se tento drobný nedostatek vyřešit. Pouze necelé 3cm široký prostor v trupu mezi motorem a výškoměrem neumožnil snadné vyčítání dat z výškoměru přímo v trupu. Na řadu tedy přišlo „full carbon“ řešení, ve formě uhlíkové destičky, která je na straně antény výškoměru cca o centimetr delší – slouží jako úchytka při vyndávání výškoměru z trupu. Pomocí 3M oboustranné lepící pásky s tloušťkou 1mm je tato destička přilepena ke spodní části výškoměru. Vzniklou mezerou je protažený kabel k regulátoru a celé je to ještě jednou zasmrštěné do ochranné fólie. Přilepené dva pásky suchého zipu slouží k přichycení SkyAssistenta k trupu. Jednoduché, elegantní a funkční řešení…

Signature

Přečteno 62 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.
Autor příspěvku: Martin Pilný

Nikonista, který fotí letadla a RC modely. "Modelář", který nestaví a už ani nelétá. Milovník kvalitního zvuku a pisálek, co občas píše na svůj blog www.PiNa.cz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *