Panasonic LX3 – náhradní krytka objektivu

Zveřejněno 29. 10. 2011 v rubrice PiNa Fotografuje

GGS LX3Panasonic LX3 mi dobře slouží již dva a půl roku. Jeho největší slabinou je však krytka objektivu, kterou když neztratíte, tak se nečekaně rozbije a přestane plnit svůj účel. Sehnat potom náhradní, nemusí být zrovna jednoduché, protože LX3 již delší dobu nepatří mezi  aktuální modely a ve většině obchodů je krytka objektivu beznadějně vyprodaná.

Svou krytku jsem sice neztratil, ale jednoho dne přestala na objektivu držet. Při bližším ohledání vyšlo najevo, že na vině je ulomená jedna z rozpěr, které slouží k uchycení krytky k objektivu. Jak k tomu došlo, netuším, ale nejspíš byla na vině únava materiálu. Přeci jenom je krytka velmi exponovaným kouskem plastu, který musíte při každém focení sundat a posléze nasadit zpátky. Elegantním řešením může být populární modifikace, kdy původní krytku u LX3 nahradíte „automatickou“ krytkou objektivu pro Ricoh LC1. Chvíli jsem o ní přemýšlel, ale nakonec jsem zůstal u krytky původní.

LX3 VYF3198

Má představa, že se zeptám vyhledávače Google, nakoupím a budu mít po starostech, vzala rychle za své. Neznal jsem objednací číslo krytky a nalezené odkazy k cíli nevedly. Vypravil jsem se tedy na diskusní fórum dpreview.com, kde jsem po chvíli hledání v sekci Panasonic zjistil vše, co jsem potřeboval. Panasonic vyrábí náhradní krytku ve dvou barevných provedeních: ve stříbrném s objednacím číslem VYF3200 a v černém s objednacím číslem VYF3198. Obě krytky mají doporučenou prodejní cenu 7.25USD za kus bez dopravy.

LX3 VYF3198LX3 VYF3198

V rychlosti jsem tedy prolétl pár zahraničních eshopů s celkem tristním výsledkem. Ve většině byla krytka vyprodaná s poznámkou, že již nebude a tam, kde ji náhodou měli, si za ni nechali náležitě zaplatit. Po započtení dopravy by nakonec vyšla na 25 až 30 dolarů, což mi přišlo za kousek, byť značkového plastu, příliš.

Nakonec jsem dobře pořídil až na eBayi, kde jsem narazil na chlapíka z Asie, který prodával několik posledních krytek za 9 dolarů s dopravou zadarmo. Byl ale jediný, všichni ostatní nabízeli předražené kopie. Balíček dorazil za 10 dní a jak je vidět z přiložených fotografií, jednalo se opravdu o originální krytku pro Panasonic LX3. Konec dobrý, všechno dobré.

Leica E39 14038

Perlička na závěr: V případě nouze lze použít libovolnou krytku s rozpětím úchytek 39mm. Takovou například vyrábí Leica pod označením Leica Lens cap E39 s objednacím číslem 14038. Jenom za ni například na BH Photo zaplatíte 29.95 dolarů bez poštovného.

Signature
Související odkazy:
Panasonic LX3 a Pražský hrad
Nikon P6000 – zmrzačený high-end kompakt
Video: Panasonic LX3 vs Canon G10
GGS LCD Screen Protector pro Panasonic LX3
Panasonic LX3 – servisní menu

Přečteno 31 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *