Video: 3kW Big Ceres E od Baudis Model

Zveřejněno 21. 12. 2011 v rubrice RC Videa

VideoPředstavovat zde Velkého Cérese od Jirky Baudise by bylo stejné jako nošení dříví do pověstného lesa. Přiložené video pořízené kamerkou GoPro HD zachycuje let 3kW verze poblíž města Curitiba v Brazílii. Jedinou slabinou tohoto majestátného brusu s rozpětím 3.5m je jeho náchylnost k flutteru, který v čase 2:18 zachycuje i toto video.

Dalibor nebyl jediný, komu se navzdory sebepečlivějšímu sestavení modelu nepodařilo tomuto nebezpečnému nešvaru zabránit. Nakonec musel zvednout páky křidýlek i klapek na téměř dvojnásobek a použít mohutné přepákování. I tak ale nikdy nenašel odvahu na to, aby Velkého Cérese potopil z 800m kolmo dolů tak, jako to běžně a bez sebemenšího zaváhání dělá se svým 3m Vikingem E.

Big Ceres E je jednoduše příliš velký na všechna serva, která se do něho vejdou, protože ta nevydrží extrémní zatížení při potopení a rozjetí modelu s letovkou okolo 5kg. Na výkonnější/silnější serva v křídle již bohužel není místo. Další obezličkou může být použití RDS náhonů u serv, ale toto řešení je možné pouze u závodních speciálů, které po jedné sezóně prodáte a pořídíte nové. Vůle, které po ročním létání u RDS vzniknou, totiž není možné nijak opravit.

Chcete-li model na létání bez limitu, potom je lepší se poohlédnout po některé z omotorovaných F3X třímetrovek. Hledáte-li ale model na katolické létání v termice, potom vás Big Ceres E určitě nezklame.

Signature
Seznam všech článků o Big Ceres E na PiNa.cz

Přečteno 58 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.
Autor příspěvku: Martin Pilný

Nikonista, který fotí letadla a RC modely. "Modelář", který nestaví a už ani nelétá. Milovník kvalitního zvuku a pisálek, co občas píše na svůj blog www.PiNa.cz.

15 komentářů u „Video: 3kW Big Ceres E od Baudis Model

  1. Dzordzik

    Klučina si nevšiml že mu z toho něco odpadlo a pak málem vypadlo? Jak málo stačilo, aby dopadl stejně jako ty viď? Big Ceres-E je kapitola, na kerou hodně nerad vzpomínám :-(

  2. Dzordzik

    Ten flutter tam byl několikrát a tuším i podstatně dřív než v těch 2:18. Zajímavé je, že to dělají vždycky klapky, křidélka ne. Asi to bude jejich větší plochou. Proč Baudis model , když už delší dobu ví, že s tímto je problém, klapky nezmenšil, netuším, ale dobrý dojem to na mě nedělá.

  3. m.v.

    Chlapec je evidentne tvrdak :-))))
    Ty klapky jsou fakt obrovsky a budou asi i dost tezky. Pro flutter idealni kombinace.
    Pritom by je stacilo rozdelit na vic segmentu a kazdymu dat vlastni servo.

  4. Petr H.

    Zmenšit klapky jen tak nejde. Každý profil má danou procentuální hloubku ve které klapka má být. Tím, že jí zmenšíš může být i hůř. O letových vlastnostech nemluvě. Hmotnost, to je jiná věc ale jdou vůbec udělat lehčí při dostatečné pevnosti? Big ceres je proporcionálně spíše F3J. To kdyby šlo 800m po kuli tak je na maděru. Ne každé éro může vydržet dnešní pohony a myslím že J.B. nikdy neřekl, že 3 a více kW bude v pohodě.

  5. Petr H.

    Oprava- flutter není na motoru, myšleno nesmyslně dlouhé lety po kuli k zemi

  6. PiNa

    Petr H.: Už je to pár let, ale pamatuji si docela dobře, jak se Dalibor s BCE trápil a nebyl to jenom ten můj první, skleněný, kde by se to ještě dalo pochopit, ale s problémem flutteru se setkal u všech verzí, které mu prošly rukama, a že jich pár postavil. Konzultace s J.B. tenkrát vyzněly nakonec tak, že letadlo je OK a chyba je v osazení letadla, provedení náhonů atd.

    Jenomže se stejnými problémy se u BCE potýkali i další lidi na RCG. Nakonec pomohlo až předělání pák křidýlek s klapkama.

    Flutter u BCE nesouvisí s použitým pohonem ale s rychlostí, aeroelasticitou a pevností křídla. Projevuje se už při relativně pomalých rychlostech a toho, kdo to nečeká, nepříjemně překvapí. Stačí se podívat třeba na Yuriho video, kde je to více než jasné (v čase 2:32 je tam flutter celého křídla).

    Od začátku je BCE propagován jako bezlimitní stroj s neomezenou rychlostní obálkou, což jak se později v praxi ukázalo, není pravda. J.B. sice dneska BCE dělá s RDS náhonem a vyuhlíkovanýma kapsama pro serva, ale je to jenom obezlička, která neřeší příčinu.

  7. Michal M.

    „Od začátku je BCE propagován jako bezlimitní stroj s neomezenou rychlostní obálkou, což jak se později v praxi ukázalo, není pravda“

    Trochu si rýpnu. Na oficiálních stránkách je uvedeno, cituji: „..almost unlimited speed envelope..“. Do toho se dá schovat skoro vše :). Proto jsem již vždy v této oblasti opatrný.

    Celý problém flutteru u tohoto modelu nejspíše spočívá v rezonanční frekvenci celé konstrukce, na kterou má vliv kombinace mnoha faktorů. Pokud je pevnost a tuhost dostatečná, jedná s pak o problém v rozměrech a tvaru modelu. Pak by stačilo o pár centimentrů změnit rozpětí a problém se přesune na vyšší běžně neprovozované rychlosti.

    Řekl bych, že Jirka Baudis je také pouze výrobce a obchodník, který se snaží uživit. Dobrý výrobek si udělá reklamu sám, a pokud není zas tak dobrý, tak se mu musí pomoci jinými způsoby :). Troufám si říci, že reakce Jirky Baudise by byla následující: „Je tu doporučovaná verze s RDS v několika provedeních, pokud Vám nevyhovuje, lze to vyřešit většími klasickými pákami. V případě že nemáte zájem, nemusíte model kupovat.“. Takto se zachová téměř každý racionálně smýšlející výrobce.

  8. PiNa

    Ahoj Michale,

    díky za příspěvek. Co má Jirka na stránkách vím, sám jsem mu to překládal a po zkušenostech, o kterých jsem se rozepsal výše, jsem do překladu raději přidal to slovíčko „almost“. Bob ze Soaringu tam má stále „If you are looking for a large E plane, with NO speed limit, you found it!“ Což bez DIY úprav není úplně pravda – potvrzeno minimálně na pěti modelech. Kromě RDS verze, kterou jsme v ruce neměli.

    Jak jsem psal, BCE je super stroj, který létá jako po kolejích a svým způsobem je jediný svého druhu. Pro pohodáře, který ho nebude moc rozjíždět, je to téměř dokonalý stroj. Na bezlimitní létání to bohužel není, což je trochu paradox, vzhledem k tomu, že cílovka jsou právě čtenáři rubriky High Performance na RCG, kde se dá předpokládat s velkou mírou pravděpodobnosti, že rozhodně nepůjde o katolické ploužení se po obloze ;-)

    O tom, že Jirka dělá dobrá letadla a je dobrý obchodník nepochybuji. Stačí se podívat na to, jaké popularitě se jeho klasická F3X letadla těší a jak dobře se prodávají. V případě elektro verzí ale k té pověstné dokonalosti ještě kousíček chybí.

  9. Dalibor

    Tohle udělat s Bigceresem tak exploduje v luftu :-) Je to asi cca 250km/h, neb počítám, že těch 30km/h ze sestupných 280km/h požralo vybírání ze střemhlavého letu.

    No .. BigCeres .. na něho vzpomínám se smíšenými pocity. Na jednu stranu to opravdu létá majestátně a na kniplech je cítit ten luxus letu, na druhou stranu naprosto nenadálé fletrování, kdy toto je najednou a zničeho nic..,přitom např 5x ta samá rychlost a sestupový úhel a nic .. a po 6té výbuch.
    Já mám taky jedno video, kdy Bigceres vybuchnul v luftu … bohužel to nebyl model nějakého soudruha ze západu, ale model v mých rukou :-( :-(

  10. Jirka

    Ze zveřejněných i nezveřejněných videí, která jsem viděl, jsem nabyl přesvědčení, že se nejedná o flutter klapek, nebo křidélek. Dle mého názoru se jedná o rozvibrování celého křídla při dosažení určité kritické rychlosti a směru obtékání křídla. Domnívám se. že to samé by se dělo i s křídlem bez klapek. Myslím si, že věc souvisí s velikostí modelu a štíhlostí profilu křídla.
    Osobně si ale myslím, že věci uškodilo hlavně to, že se opakované problémy s modelem tajily, a našlo se dost lidí, kteří si jej právě na základě nadšených recenzí zde diskutujících, kteří o problému věděli, koupili.

  11. Dalibor

    Jo vcelku asi máš pravdu. Jedno je ale jisté, mohutné přepákování klapek a křidélek pomohlo posunout bod flutteru o hodně dál.
    Jo a ono to nebylo vše tak jednoduché, napsat je to šmejd, který flatruje. Dlouho jsme vůbec nevěděli proč, jestli to je vlastnost či chyba jednoho kusu. No, jak jsem psal, pokud se s tím létá rozumně, je to famozní stroj. Jen se prostě s ním F3B šílenosti dělat nedají.

  12. Michal M

    „mohutné přepákování klapek a křidélek, pomohlo posunout bod flutteru o hodně dál“

    Na vině bude opravdu s nejvyšší pravděpodobností příliš elastické křídlo. Při ohybu křídla se ohýbá i klapka, což vede k jejímu vychylování z původní výchylky. Díky nějaké kladné zpětné vazbě, tato vynucená výchylka přispívá k větším rozkmytům křídla, čímž tento efekt – flutter posiluje. Při velkém přepákování, klapku podrží servo o troku lépe na místě a příčina vzniku flutteru je tak více tlumená.

    Řešením by pak bylo udělat střed křídla, ale hlavně klapku dostatečně tuhou, problém bude asi v délce té klapky, kde ohyb už nebude nezanedbatelný. RDS toto řeší stejným způsobem jako velké přepákování, přídržná síla je totiž mnohem větší než u klasického náhonu s kratšími pákami. Jinak zkušenosti s RDS mám u 2 roky starého modelu, vůle se tam objeví, hlavně u neutrálu, ale co se týká přesnosti při výchylkách a přídržné síle, tak je to podstatně lepší než klasický náhon. Někde také padnul názor, že klapka, pokud má trochu vůli (cca 1mm na obě strany) tak si najde svou ideální polohu za letu.

  13. Radim

    Me se zda, ze se rozkmita cele kridlo, viz. zaber na nabezku, vlny jako krava. Analogie reseni je podobna jako na listu vrtulniku, soustredit hmotnost do torzky, kridelka musi byt co nejlehci pokud mozno stat. vyvazena. Reseni prepakovanim jen muze posunout okamzik „pravdy“ o par km/h dal. Bohuzel jine reseni na hotovem modelu neni mozne. Je-li to f3j, nelze s nim letat jako s hotlinerem. Kdyz resili let.obalku, asi nebyla rec o dvou kilech elektriky navic?! Jinak souhlas s Jirkou.

  14. thr

    Martine, ta poslední věta mi přijde jako nesmysl… Pokud budu chtít model na „katolické létání v termice“, tak bych musel být dost magor, abych zvolil Big Cerese, který je jednak poměrně těžký a navíc má „rychlý“ profil – jakékoli moderní F3J mi poskytne v tomto režimu více. Big Ceres byl lákavý právě v tom, že jsi měl „nadupané letadlo“ na efektní rychlé průlety, ale přitom větší a „majestátnější“ než běžné třímetrovky. Jenže pokud jsou s ním v tom „rychlém režimu“ problémy, tak to celé trochu ztrácí smysl :-(((

  15. PiNa

    Tome, samozřejmě máš pravdu. Šlo mi jenom o nějaký protipól k létání bez limitu, na který se tovární verze BCE moc dobře nohodí a první, co mne napadlo, bylo ono katolické létání v termice ;-)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *