Jeb Corliss – Grounded – Osudný Seskok

Zveřejněno 24. 2. 2012 v rubrice Zajímavosti

VideoTak dlouho pokoušel profesionální base jumper Jeb Corliss štěstí, až 16.1.2012 v Jižní Africe při seskoku ze Stolové hory utrpěl mnohočetné zlomeniny obou nohou. Přežil a zatím co se dává pomalu dohromady, uvolnil video ze svého osudného seskoku. Jak sami uvidíte, chyběl opravdu pověstný kousíček a mohlo být definitivně vymalováno. DOPLNĚNO

Zde je Jebovo vyjádření, které uveřejnil na svém profilu na Facebooku:

Na base jumpingovém fóru se mne ptali, co se stalo. Toto byla moje odpověď:

Odpověď je velmi jednoduchá. Letěl jsem příliš nízko a udělal jsem chybu. Šel jsem po černém balónku, který v podstatě ležel na skále a chtěl jsem zkusit do něho kopnout nohou. Abych to mohl udělat, musel jsem letět nízko a naplocho mezi kameny. Moje levá noha narazila na kámen a stáhla mne ke skalní římse, kterou jsem vzal v pase při plné rychlosti. Kdybych nenarazil do toho kamene, mohlo se mi to podařit, stejně tak jsem mohl narazit. Z pořízeného záznamu se to nedá jednoduše poznat. Vše se děje velmi rychle. Ale když jdete do seskoku, při kterém centimetry rozhodují o tom, zda se vám to povede, nebo ne, pravděpodobnost nárazu je velmi vysoká. Věděl jsem to, risknul jsem to a zaplatil cenu za to, že jsem to příliš hrotil. Beru plnou zodpovědnost za své činy a jsem jenom šťastný, že mám stále nohy, které mohu rehabilitovat.

Není to poprvé, kdy jsem se zranil a nebude to ani naposledy. Hrotím to, vždycky jsem to hrotil a vždycky budu. Jednoho dne zemřu a jenom doufám, že až se to stane, bude to při něčem, co opravdu miluji…

Jeb

Signature
Související články:
Jeb Corliss – Grinding The Crack
Video: Wingsuit Flying – The Need 4 Speed
Jeb Corliss – wing-suite demo video

Přečteno 16 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.
Autor příspěvku: Martin Pilný

Nikonista, který fotí letadla a RC modely. "Modelář", který nestaví a už ani nelétá. Milovník kvalitního zvuku a pisálek, co občas píše na svůj blog www.PiNa.cz.

13 komentářů u „Jeb Corliss – Grounded – Osudný Seskok

  1. Marty84

    Měl fakt namále, ale jenom co mu otrne, bude skákat dál, ten bez adrenalinu nemůže být.

  2. Dalibor

    Tak to je drsný….Mám pocit, že se stejně jednou rozmašíruje na kaši.

  3. Radim

    To je chuťovka, pak ještě na ty rozsekaný háky doskočit (nebo spíš dopadnout), to musela být kaša-malta..

  4. Marek

    …no nadruhou stranu měl kliku jako prase, že tohle vůbec rozdejchal

  5. Franta

    Jeb napsal na Facebook:

    „I was asked in a base jumping forum what happened. This was my response.

    Well the answer is very simple. I was flying to close and messed up :) I was going for a black balloon that was basically laying on the rocks and was going to try and kick it with my foot. In order to do this I had to fly low and flat between boulders. My left foot clipped a boulder that dragged me into a flat ledge that I took at the waist at full speed. If I had not clipped that boulder I might have made it, I might have still impacted. It’s very hard to tell from the footage. Everything happens very fast. But when you go for a flight where inches are the difference between making it and not making it well impact is very possible. I knew this and took the risk and paid the price for pushing way to hard. I take full responsibility for my actions and am just happy I still have legs to do rehab on.

    This is not my first time getting hurt and it will not be my last. I push it, always have and always will. One day I will die and I just hope that when I do, it will be doing something I truly love…

    Jeb“

  6. Marek

    …jo, jo, taky jsem to včera četl a „pěkná“ je taky ta fotka s tou dírou v noze až na kost z nemocnice

  7. PiNa

    Franta: Díky, překlad jsem do článku doplnil.

    Marek: Viděl jsem, ale do článku ji raději dávat nebudu – kdo chce, ať se mrkne tady. Je to navíc ještě masochista, když odmítá léky proti bolesti a těší se na pekelné bolesti a taky adrenalinový závislák, když se dobrovolně potápí mezi tygří žraloky.

  8. Marek

    …nojo holt když někdo dělá to co on a překonává tím i nejsilnější pud sebezáchovy, tak prostě nemůže bejt úplně normální a jak psal „jednou aspoň umřu při tom co mám rád“ ;-)

  9. PiNa

    Našel jsem ještě toto video z HBO Sports s novými záběry, kde hovoří o tom, že tam Jeb pár dní skákal, že už to byla téměř rutina, a že ke zranění došlo při jednom z posledních skoků při natáčení. A ten jeho spoluskokan, ten teda nemá chybu. Musel jsem si ho vytípnout z videa. O sponzorovi nemůže být pochyb ;-)

  10. PiNa

    Dneska Jeb napsal, že poprvé vyšel do schodů a že je úžasné, jak rychle se vše začíná vracet do normálu, když může zatěžovat nohy.

    I walked up stairs today for the first time :) It’s amazing how fast everything starts coming back once you can weight bare on your feet :)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *