JETMAN – Yves Rossy

Zveřejněno 19. 4. 2012 v rubrice Zajímavosti

JetmanKaždý z nás si alespoň jednou v životě přál, aby mohl létat volně jako pták. Mezi ty, kterým se tento sen splnil, patří i švýcarský pilot, vynálezce a letecký nadšenec Yves JETMAN Rossy. Stal se prvním člověkem, který se svým křídlem s tryskovým pohonem přeletěl kanál La Manche. Fascinující video E. Cloetense zachycuje jeho testovací lety ve Švýcarsku.

Jetman

Současná konstrukce křídla má rozpětí 2 metry, je vybavena 4 motory Jet-Cat P200 a váží 55 kg bez paliva. Pro palivo jsou určeny dvě nádrže o objemu 13l. Plně osazené křídlo včetně pilota váží 145kg. Yves JETMAN Rossy i nadále pokračuje ve zdokonalování konstrukce svého křídla a přistávacího padáku, který se nyní musí otevírat již ve výšce 800m. Rossyho cílem je vyvinout padák, který umožní bezpečné přistání při otevření ve výšce 200 metrů nad zemí.

Video bylo pořízeno z vrtulníku, který pilotoval Roland Brunner. Záběry natočil a sestříhal Evert Cloetens.

Co dodat? Snad jen to, že spolu s Jebem Corlissem patří Yves Rossy mezi mé nejoblíbenější létající smrtelníky, kteří neustále posouvají pomyslnou laťku až za hranice lidských možností. Jeb si sice mnohem více užije adrenalinu, na druhou stranu Yves má mnohem větší šance na dlouhý život a spokojené stáří.

Signature
Související odkazy:
Breitling – Racing For Anna
Fly With Breitling – Foto soutěž

Přečteno 12 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.
Autor příspěvku: Martin Pilný

Nikonista, který fotí letadla a RC modely. "Modelář", který nestaví a už ani nelétá. Milovník kvalitního zvuku a pisálek, co občas píše na svůj blog www.PiNa.cz.

4 Komentáře u „JETMAN – Yves Rossy

  1. BorekL

    Opravdu úchvatné video. Pochopil někdo, jak ten svůj stroj řídí? Jen změnou těžiště? A jak řídí tah motorů?

  2. zdendys

    Na svých stránkách „jetman.com“, píše, že se křídlo řídí“ jen pohyby těla“…

  3. PiNa

    zdenys: Ke konci videa je hezky vidět, jak sebou mrskne před tím, než křídlo zatočí.

  4. PiNa

    Koukám, že dneska Evert Cloetens video z Vimea z neznámého důvodu odstranil. Tak jsem do článku dal video z YouTube, které má ale hodně slabý hudební podklad a nefuguje tak, jako to původní na Vimeo. Škoda…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *