Kebu – To Jupiter And Back

Zveřejněno 3. 5. 2012 v rubrice Hudba & MP3

KebuVangelis, Mike Oldfield, Jean Michel Jarre, nebo nejlépe všichni tři v jednom, to je Sebastian Teir vystupující pod přezdívkou Kebu. A právě tento Kebu včera vydal netrpělivě očekávané album To Jupiter And Back, kterým složil poctu všem jmenovaným velikánům analogových syntezátorových začátků.

Měl jsem to štěstí, že jsem se o tomto albu dozvěděl až z traileru přibližně před měsícem a nemusel jsem tedy strávit dlouhé měsíce čekáním na jeho finální podobu. Co bude obsahem se vědělo s dostatečným předstihem, neboť Kebu ve svém kanálu na YouTube a na SoundCloudu pravidelně publikoval několik svých kompozic včetně komentářů o použitém hardwaru a jeho nastavení.

https://www.youtube.com/watch?v=lxUE4bdrOrk

Měla to být pocta některým ze syntezátorových velikánů, na jejichž hudbě (stejně jako já) vyrostl. Při nahrávání alba byly v zájmu maximální autentičnosti použity pouze analogové syntezátory a jeho nahrávání proběhlo staromódním způsobem za pomocí sekvencerů, cívkových magnetofonů a analogových mix pultů.

GDA Combo

Je sice květen, ale pro mnoho příznivců syntezátorové klasiky nastaly vydáním To Jupiter And Back pravé analogové Vánoce. Je to „jenom“ klasické CD, ale přesto se podařilo zachytit hřejivě sametový analogový zvuk, který u čistě digitálních nahrávek prostě chybí. Převedl jsem CD do FLACu a prohnal jej přes moje audiofilské krabičky a bylo „to“ tam. 49 minut analogové retro nirvány rozdělených do 11 skladeb – až takto jednoduše se dá toto album charakterizovat. K absolutní spokojenosti schází jenom „audiofilská“ verze z „master tape“ ve vysokém rozlišení.

Po zvukové stránce se Kebu hodně inspiroval především na albech Revolution, Rendez Vous a Magnetic Fields jejichž autorem je Jean Michel Jarre. Jeho fanoušci se tak při poslechu budou cítit „jako doma“. Použité zvukové banky si Kebu na svém impozantním „strojovém parku“ naprogramoval sám. Mezi jeho archivními kousky naleznete například Hohner String Performer, Roland Alpha Juno, Roland Juno 60, Korg Mono/Poly, Korg Poly-61, Moog Prodigy, Logan String Melody, Arp Axxe a mnoho dalších.

Na definitivní hodnocení je po pár poslechnutích příliš brzy. Zatím jednoznačně převládá WOAW efekt, který případnou kritiku odsouvá do pozadí. Již teď ale můžu říct, že je to album, které se hned tak neomrzí a neoposlouchá. S každým dalším poslechem objevíte nové zvuky, nová zákoutí, nové sekvence. V dnešní rychlokvaškově povrchní době čin často nevídaný a navíc za pouhých 10 USD. No nekupte to

Signature

Přečteno 31 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.
Autor příspěvku: Martin Pilný

Nikonista, který fotí letadla a RC modely. "Modelář", který nestaví a už ani nelétá. Milovník kvalitního zvuku a pisálek, co občas píše na svůj blog www.PiNa.cz.

5 komentářů u „Kebu – To Jupiter And Back

  1. Michal

    Ahoj Martine, můžu se zeptat, co je to za krabičky? Jinak díky za tip, neznal jsem ho.

  2. Michal

    Díky za odpověď, k čemu je dobré USB u DACu? Optiku i Coax chápu, ale USB jsem na DACu ještě neviděl.

  3. PiNa

    Album si nyní můžete poslechnout i na SoundCloudu.

    Michal: DAC má v sobě integrovaný relativně kvalitní USB převodník, takže je možné transport (PC, Notebook) připojit přímo do něho. Pro maximální kvalitu je ale lepší použít externí USB/SPDIF převodník. Například prověřený HiFace od M2Techu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *