Nejlepší předpověď počasí pro Android a zadarmo

Zveřejněno 2. 6. 2012 v rubrice Aplikace a Hry

MeteoservisAplikací pro aktuální předpověď počasí pro chytrý telefon s OS Android jsem za poslední rok a půl vyzkoušel bezpočet, abych nakonec zakotvil u tuzemského Meteoservisu, který nabízí detailní předpověď počasí spolu s aktuálními informacemi o oblačnosti a srážkách speciálně pro ČR a SK a lze jej bez nadsázky označit jako nejlepší počasí pro OS Android.

Aplikací a widgetů pro předpověď počasí existuje na Google Play nepřeberné množství. Ve většině případů se jedná o zahraniční programy. Na první pohled zaujmou graficky dokonalým uživatelským rozhraním a líbivými ikonami. Časem však zjistíte, že je to také obvykle vše, čím se mnoho těchto aplikací může pochlubit. Data pro předpověď počasí čerpají z neznámých zdrojů pochybné kvality a povrchní předpověď počasí pouze pro pár vybraných měst v naší kotlině uspokojí málokoho. O její přesnosti raději ani nemluvě.

Naštěstí jsem při svém procházení tenkrát ještě Android Marketu (nyní Google Play) narazil na aplikaci Meteoservis od Radima Fryče. Tato byla původně vyvíjena pouze pro platformu Windows Mobile, kde se těšila velké oblibě uživatelů a získala celou řadu nezávislých ocenění (například Mobilní Aplikace Roku 2011) . Od února 2011 je Meteoservis díky Vlastimilu Válkovi k dispozici i pro operační systém Android. Aktuální verze je 1.20 a nabízí téměř ten samý komfort, jako oblíbená verze pro Windows Mobile.

Meteoservis Android

V jednoduchosti je síla a krása. Uživatelské rozhraní je maximálně přehledné. Na čtyřech obrazovkách, mezi kterými přepínáte tlačítky na spodní liště aplikace, se dozvíte vše, co potřebujete vědět o předpovědi a vývoji počasí v nadcházejících dnech a hodinách. Od zobrazení aktuální předpovědi a teploty v tříhodinových intervalech, přes souhrnný přehled pro nadcházejících 5 dní, až po radarové snímky aktuálních dešťových srážek a oblačnosti. Na plochu mobilu si můžete umístit Widget (od 2×1 až po 4×2) a mít tak aktuální předpověď neustále na očích.

Meteoservis nabízí předpověď celkově pro 40 měst, z nichž 12 je v ČR. Není to sice mnoho, ale pro představu o tom, jak bude v dané oblasti to vyhovuje. Lze přidávat i nová místa, je však potřeba znát ICAO kód civilního letiště, které se v blízkosti nachází. Podmínkou nezbytně nutnou je, aby pro daný ICAO kód existovala předpovědní data. Zajímavá je i možnost nastavení kompenzace teploty pro vybrané místo, například pro vyrovnání teplejšího mikroklimatu uvnitř větších měst.

Přesnost předpovědi Meteoservisu je velmi vysoká. Na rozdíl od ostatních aplikací jeho autoři nepřebírají meteorologická data z webu, nebo z jiných meteo-serverů, ale jejich aplikace sama interpretuje výstupy numerických modelů (GEFS). Aktualizace předpovědních dat probíhá po Internetu. Lze aktualizovat přes GPRS/EDGE nebo WiFi. Datová náročnost je mizivá, bavíme se o množství dat řádově v desítkách kilobytů. K dispozici je aktualizace automatická – vždy po nahrání nových dat na server Meteoservisu, nebo každou hodinu.

K dokonalosti Meteoservisu chybí opravdu málo. Automatická aktualizace bohužel funguje pouze přes GPRS/EDGE. Přes WiFi musíte aktualizaci provádět ručně, což je asi jediná moje výtka k tomuto programu, který je jinak bez chyby. Bylo by dobré, kdyby do příští verze autoři doplnili například možnost automatické aktualizace ihned po připojení chytrého telefonu k WiFi síti. Potom by to bylo dokonalé.

Jak již bylo zmíněno v nadpisu článku, Meteoservis je freeware a je šířen zcela zdarma. Stáhnout si jej můžete přímo do telefonu na Google Play. Budete-li s ním spokojeni (a já věřím, že budete), nezapomeňte autorům přispět nějakou tou korunou na další vývoj. Za nejlepší předpověď počasí pro OS Android si to zaslouží.

Signature

Přečteno 199 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.
Autor příspěvku: Martin Pilný

Nikonista, který fotí letadla a RC modely. "Modelář", který nestaví a už ani nelétá. Milovník kvalitního zvuku a pisálek, co občas píše na svůj blog www.PiNa.cz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *