RM12-MX FASST Modul – uživatelský manuál v PDF

Zveřejněno 12. 7. 2012 v rubrice RC Modely

PCM9XII a stopkySoudě podle ohlasů na článek o FASST modulu pro vysílače JR, nejsem sám, kdo řešil přechod z pásma 35MHz na 2.4GHz. Ve svých mailech jste žádali především podrobnosti o fungování a možnostech tohoto modulu, seznam podporovaných přijímačů a například uživatelský manuál. I proto jsem sepsal tento příspěvek, kde naleznete odpovědi na nejčastější dotazy.

Předně je třeba podotknout, že se jedná o oficiální modul od firmy Futaba, který je pouze z marketingových důvodů prodáván pod hlavičkou firem Hobbico, Robbe a Ripmax. Funkčně zcela totožné moduly, které jsou určené pro starší vysílače Futaba, naleznete na webových stránkách Futaby.

FASST modul pro vysílače JR podporuje následující modely: PCM10, PCM10S, PCM10SX, PCM10SXII, 8103, 9303 (PCM9XII) a 10X.

Jedná se o modulární řešení se všemi jeho plusy i mínusy. Nativní FASST vysílač má pochopitelně mnohem kratší dobu odezvy na pohyb kniplu. Pokud nelétáte extrémní 3D akrobacii s vrtulníky, nebudete mít ve vzduchu s FASST modulem žádný problém.

Při programování vysílače je potřeba mít na paměti, že přiřazení kanálů je u přijímačů Futaba jiné než u přijímačů JR. Rozdíly jsou uvedené v uživatelském manuálu a dobrou zprávou je, že po úspěšném naprogramování vašeho modelu vás tato odlišnost již trápit nemusí.

FASST modul (pochopitelně) podporuje všechny FASST přijímače a to jak originální 7 (R6004FF, R6106HF, R6106HFC, R607FS, R617FS, R616FFM) a 12 kanálové (R608FS, R6008HS, R6014FS, R6014HS) od Futaby tak i jejich oranžové klony. Dvojitý přepínač na modulu slouží jednak k volbě mezi 7 a 12 kanály a také pro volbu regionu – pozice F je pro provoz modulu ve Francii, G pro provoz modulu v ostatních zemích.

Na rozdíl od nativního FASST vysílače, který nabízí možnost naprogramování FailSafe pro všechny ovládané plochy včetně plynu, FASST modul nabízí FailSafe pouze pro plynový kanál a pro pokles palubního napětí pod 3.8V. K otestování nastavení FailSafe v JR vysílači jsem se prozatím nedostal, nejspíš ale fungovat nebude.

Jak již bylo zmíněno v předchozím článku, jedná se o spolehlivé a časem prověření řešení. Na zahraničních diskusních fórech existuje mnoho lidí, kteří s těmito FASST moduly létají F3X a F5X brusy, obří modely i jety. Bez sebemenšího problému.

Za třetinovou cenu nativního FASST vysílače získáte pro svůj 35/40MHz vysílač výhody, které spolehlivý FASST systém nabízí. A pokud se postupem času rozhodnete pořídit plnohodnotný Futaba FASST vysílač, nebudete muset měnit přijímače.

Download “RM12-MX Ripmax - manuál v PDF”

JM912-manual.pdf – Staženo 1510 × – 615,62 KB

Drobným nedostatkem modulu Ripmax je absence manuálu. Naštěstí lze použít manuál k totožnému modulu od firmy Hobbico. Který si zde můžete stáhnout v PDF.

Signature
Související články:
RM12-MX 2.4GHz FASST Modul pro vysílače JR
JR PROPO PCM9XII a stopky na páce plynu
JRPA310 – PC Data Transfer Interface
JR 9303 – modifikace pro větroňáře
Programování JR PCM9XII nejen pro začátečníky
Praktický stojánek pro palcová rádia
Úprava zdroje k JR PCM9XII

Přečteno 53 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *