Extrémní zálet F3F brusu Stinger na svahu

Zveřejněno 7. 9. 2012 v rubrice RC Modely

Ceres F3B EZatímco rtuť teploměru v uplynulých týdnech s neuvěřitelnou lehkostí překonávala pravidelně metu 30 stupňů ve stínu, to správné modelářské osvěžení mi přinášely vzpomínky na fotografie z extrémního záletu F3F brusu Stinger od Vaška Vojtíška, který proběhl o letošních Velikonocích v Lofotech v Norsku.

Zálet provedl zkušený harcovník Kjell Sture Johansen, který se RC modelům věnuje již více než 15 let a za jehož profesní životopis by se nemusel stydět žádný letecký odborník. Na svém kontě má i návrh a výrobu vlastního F3F speciálu NWC – Norwegian Wild Card, které věnoval více než tisíc hodin svého volného času, a se kterým nakonec obsadil na Mistrovství Norska v kategorii F3F z celkového počtu 20 závodníků slušné 10. místo.

NWC F3F

Kjell Sture navíc pravděpodobně patří mezi nejšťastnější modeláře na světě (tedy pouze v případě, že má neomezený domácí rozpočet), neboť jeho nadšení pro kompozitové F3F brusy s ním sdílí i jeho přítelkyně Annette. A byla to právě ona, s níž se vypravil na rodinnou velikonoční návštěvu za rodiči do Lofot. Přestože předpověď počasí nevypadala vůbec dobře, oba si s sebou vzali své čerstvě postavené modely (Stigner a Espresso) s úmyslem zalétnout je v Lofotech na svahu.

Extremní F3FExtremní F3F

První den se bohužel příliš nezadařilo. Po několika hodinách čekání za hustého sněžení v bezvětří oba skončili s mokrými modely i vysílači. Probuzení do dalšího dne však bylo mnohem optimističtější – svítilo sluníčko a foukal slušný vítr. Cesta na svah, která obvykle trvá přibližně 20 minut, si tentokrát vyžádala více než hodinu a půl. Z části za to mohl hluboký sníh, kterým se oba museli brodit, z části byly příčinou časté sněhové přeháňky, při kterých nebylo vidět doslova ani na krok.

Extremní F3FExtremní F3F

Chvíli poté, co dorazili na svah, přestalo na pár minut sněžit, a tak Kjell Sture v rychlosti složil Stingera a poslal ho do vzduchu. Neužil si ho však dlouho, neboť během minuty se opět zatáhlo a začalo sněžit. Nechybělo málo a málem o svého nového Stingera přišel. S trochou štěstí přistál a po dalších 20 minutách čekání na lepší počasí to oba vzdali a začali se brodit hlubokým sněhem zpátky domů.

Celé mi to připomnělo zimní zálet Sharona Profi X Electro, který proběhl v Rakovníku před dvěma lety v únoru. Jenom toho sněhu nebylo tenkrát tolik a nesněžilo, ale ten pocit „když musíš, tak musíš“, ten byl nejspíš stejně intenzivní.

Signature
Související články:
Sharon Profi X Electro od Valenta Model – Zálet

Přečteno 104 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.
Autor příspěvku: Martin Pilný

Nikonista, který fotí letadla a RC modely. "Modelář", který nestaví a už ani nelétá. Milovník kvalitního zvuku a pisálek, co občas píše na svůj blog www.PiNa.cz.

3 Komentáře u „Extrémní zálet F3F brusu Stinger na svahu

  1. Dalibor

    Já to beru tak, že se létá, když je chuť … jestli je třicet, nebo mínus deset, je putna. Nejsu žádný srabík :-)

  2. Tomáš

    Dobrej šílenec, ale to jsme někdy všichni.

  3. kratas

    Ne že by jsme si to pravidelně užívali, ale svahovačka na sněhu, když svítá sluníčko je naprosto boží. Ono si člověk moc často nemůže na svahu užívat touch and go :).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *