Pozor na kopie zelených MPX servo konektorů

Zveřejněno 11. 2. 2013 v rubrice RC Modely

Kopie MPX konektorůTo, že se v Číně kopíruje všechno, co má nějakou hodnotu, dnes už nikoho nepřekvapí. Existují povedené kopie/klony funkčně i vzhledově téměř k nerozeznání, ale bohužel existují i kopie, které jako originál sice vypadají, ale po funkční stránce to není žádná sláva. Mezi ně patří i kopie populárních zelených MPX servo konektorů.

Na to, že s MPX konektory zakoupenými v tuzemských modelářských obchodech není něco v pořádku, mne již před lety upozornil Dalibor, kterému se rádoby originál roztekl při pájení. Ukázalo se, že to nebyl originál, ale čínská kopie, kterou sice koupíte všude, kvalit původních MPX konektorů však zdaleka nedosahuje.

Pozor na kopie MPX

Na této fotografii je originální MPX konektor. V tuzemských modelářských obchodech téměř vyhynulý druh. V nabídce jej sice uvádějí jako Multiplex konektor, ale můžete se spolehnout, že vám místo originálu dorazí kopie. Kdo by také odolal, když například na Hobby Kingu koupíte 10 párů za necelé 4 dolary (bez DPH a dopravy) a jeden pár následně prodáváte po 45Kč (s DPH) jako například na JINO.cz.

Pozor na kopie MPX

Na této fotografii je kopie. Mezi kontakty chybí nápis MPX, použitý plast nevychází z Thermosetu, jako je tomu u originálu, takže nesnese vysoké teploty při pájení a není chemicky odolný vůči používaným ředidlům (toluen, aceton, perchlor). Provedení kontaktů není tak precizní jako u originálu a zda byl jako materiál použitý FosforBronz, to vědí jenom v Číně.

Pozor na kopie MPX

Rozdíl mezi originálem a kopií je zřejmý na první pohled. Fungovat budou nějaký čas oba. Do běžného modelu s napjatým rozpočtem bych se kopie nebál, ale do výkonných leštěnek jako je Viking E nebo Ceres E bych trval na originálech. Už jenom kvůli pohodlnějšímu pájení, kdy se nemusíte bát, že plast konektoru pájením poškodíte.

Chcete-li originál, ujistěte se před nákupem u obchodníka že to, co nabízí, je opravdu originál MPX konektor. Nepochodíte-li, obraťte se třeba na Lindingera, který má v nabídce jak originály (3 páry – 7.80 Euro) tak i kopie (3 páry – 6,40 Euro). Za fotografie děkuji Standovi – na Rcmanii pod nickem ST.

Signature
Seznam všech článků o konektorech MPX na PiNa.cz

Přečteno 108 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.
Autor příspěvku: Martin Pilný

Nikonista, který fotí letadla a RC modely. "Modelář", který nestaví a už ani nelétá. Milovník kvalitního zvuku a pisálek, co občas píše na svůj blog www.PiNa.cz.

12 komentářů u „Pozor na kopie zelených MPX servo konektorů

  1. dalibor

    V čechách jsou MPX origoš dostupné u JP Models a u Vaňoucha.
    Všude jinde jsem narazil jen a pouze na kopie. Ono se to moc neví, ale existují i další typy MPX konektorů, např s dvojitými kontakty (mám je na svém Vikingovi, nebo rovné dobré například pro spojení uší u F3J), když tak nafotím a pošlu ti to.

  2. thr

    Těch čínských je víc variant, mám také nějaké a nejsou s nimi problémy, nic se nerozteklo atd. A musím říct, že v tomto případě tedy rozdíl „na první pohled“ nerozeznám ani náhodou. Ale je dost reálné, že se najdou ještě horší varianty :-(
    Jinak bych doplnil, že kromě tradičních zelených existují i červené, prodával třeba Graupner, ty mi přišly slušné (ale opět nelze garantovat, že neexistují i „zprasené červené“.

  3. Mira

    Originaly objedna napr. i p. Kostka – chce mu ale v objednavce napsat poznamku ze chcete origose ;)

  4. StandaS

    Já mám originály od Bídy ze Satrie, běžně je má na prodejně.

  5. ST

    Já pro jistotu pájím i ty originál i čínu spojené s protikusem. U tí číny se při opatrném pájení by se ty piny nemuseli hnout.

  6. Romik

    číny normálně fungujou, zbytečně plašíte. Pájí se to zasunutý, když to přepálíš tak se taví i originály.

  7. PeeTee

    Pro Romik: Tak urcite funguji ciny i originaly. Problem je ze si tu za drahy penize kupujes Multiplex konektor a dostanes cinu pochybny kvality. Kazdy at si dava do modelu co mu vyhovuje ja si radsi priplatim za original.

  8. thr

    PeeTee – a kde si myslíš, že se vyrábí valná většina originálů? :-(

  9. PeeTee

    Pro thr: To je jasne. Proto jsem psal „pochybne kvality“ pokud je to original se vsimvsudy at to vyrabi treba na mesici :)

  10. JirkaM

    Romiku, číny právěže NEFUNGUJOU ! Zkus si s některým pinem třeba před pájením lehce zaviklat. Materiál je z bláta a pin se ulomí. (vlastní zkušenost) (:
    To že se ti to podařilo připájet ještě neznamená, že ti to neupadne za letu.

  11. Romik

    Tak já mám číny z hobbykingu za pár centů a asi jsem třeba měl štěstí na serii, holt neni čína jako čína. Zamo do drahýho era již není částka za origo rozhodující, jinak samo díky za informace kde mají originály :-)

  12. Zdenek

    Já mám originál HK :))) a o nějakém roztečení plastu nemůže být řeči, chce to jen umět pájet. Ani není třeba je zasouvat do protikusu. Věřím ale tomu že to co výše přispívající koupili od českých šmelinářů může být v úplně jiné kvalitě….

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *