Two Steps From Hell – traileroví bozi

Zveřejněno 2. 3. 2013 v rubrice Hudba & MP3

Two Steps From HellMožná jste si toho také všimli. V upoutávce na nový hollywoodský biják zní nejepičtější hudební podklad, který jste kdy slyšeli. Těšíte se do kina, ale tam z něho nezazní ani nota a nenajdete jej ani na doprovodném soundtracku. Je to tak, hudbu k trailerům mají na svědomí hudební společnosti, z nichž ta nejlepší nese jméno Two Steps From Hell.

V případě Two Steps From Hell je použití superlativů zcela na místě. Za šest let existence mají na svém kontě stovky skladeb, které zazněly v trailerech k těm nejzvučnějším hollywoodským filmům, byly použity v nejúspěšnějších videohrách, v televizních pořadech, v reklamních spotech největších světových firem a znělkách mimořádných sportovních událostí.

Two Steps From Hell

Two Steps From Hell tvoří norský hudebník Thomas Bergerse (vpravo) a odborník na virtuální nástroje Nick Phoenix. Sídlí v Los Angeles v Kalifornii a jak již bylo zmíněno, specializují se především na hudbu k filmovým trailerům, kterou nejlépe vystihuje jejich firemní motto „Music Makes You Braver“ – Hudba vás činí odvážnějšími. A je tomu opravdu tak. Při poslechu jejich nejúspěšnějších skladeb máte pocit, že svět patří vám, že neexistuje nic, co byste v ten okamžik nedokázali. Až takovou sílu mají mohutné orchestrální kompozice kombinující v sobě klasické živě hrané nástroje, elektroniku, rockové bicí a nezbytný pěvecký sbor ve stylu Carmina Burana.

Poslechněte si až do konce jejich nejčastěji používanou skladbu „Heart of Courage“, která kromě jiného zaznívala i na začátku fotbalových zápasů na fotbalovém šampionátu UEFA Euro 2012 a hned pochopíte.

Two Steps From Hell vydali celkem 18 tématicky laděných ukázkových alb a 6 alb pro veřejnost. Většina tracků vniká přímo v počítači s využitím všech možností, které vyspělé audio technologie nabízejí. Finální verze se v drtivé většině případů nahrávají s živým orchestrem a při tom Two Steps From Hell obvykle využívají služeb české firmy Capellen Music Production, která se specializuje na filmovou a populární symfonickou hudbu a je schopna připravit vám orchestr přesně na míru. Chcete-li se dozvědět více o tom, jak jejich kompozice vznikají a proč mají takový úspěch, přečtěte si rozhovor s nimi na stránkách ASCAP.

Heart Of Courage

Navzdory počátečnímu „wow“ efektu se bohužel většina jejich skladeb celkem rychle oposlouchá. Přestože Two Steps From Hell obvykle nahrávají s živým orchestrem a s živým pěveckým sborem, tudíž by kvalita nahrávek mohla být výjimečná i po technické stránce, opak je bohužel pravdou. Při finálním masteringu se z nich stávají klasické oběti Loudness War, jak je patrné z přiloženého průběhu právě skladby Heart Of Courage z alba Invincible (2010), která má DR pouhých 5.

Je mi jasné, že hudba v traileru musí být pro maximální účinek náležitě hlasitá, ale nejde mi do hlavy, proč i všechna jejich alba pro veřejnost musí mít průměrný dynamický rozsah 6. Je to málo. Je to velká škoda. Ale taková je hold doba, kvalitním nahrávkám nepřeje.

Signature

Přečteno 72 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.
Autor příspěvku: Martin Pilný

Nikonista, který fotí letadla a RC modely. "Modelář", který nestaví a už ani nelétá. Milovník kvalitního zvuku a pisálek, co občas píše na svůj blog www.PiNa.cz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *