Nejlepší počasí pro Android a zadarmo

Zveřejněno 14. 3. 2013 v rubrice Aplikace a Hry

MeteoservisKdyž jsem zde na blogu před 3/4 rokem psal o aplikaci Meteoservis, která v té době byla jasným králem mezi aplikacemi pro předpověď počasí v ČR a SK pro Android, ani ve snu by mě nenapadlo, že za pár měsíců bude vše jinak. Ale stalo se. Král je mrtev, ať žije král! Imaginární korunu přebírá aplikace Aladin oficiálně podporovaná ČHMÚ.

Meteoservis Android

Meteoservis donedávna nabízel vše, co by měla správná aplikace pro předpověď počasí mít. Poslední dobou však přestaly fungovat pravidelné aktualizace numerického modelu předpovědi počasí a opakovaně se stalo, že místo ikonek s očekávaným počasím jste měli na displeji prázdno. Velká škoda.

Najít náhradu nebylo nic jednoduchého. Stále platí, že zahraniční aplikace „naše“ počasí tak dobře, jako ho uměl Meteoservis, bohužel neumí. Snad jen s výjimkou serveru YR.NO, který má sice přesnou předpověď pro většinu míst u nás, ale nohy mu podráží velmi slabá aplikace pro Android.

Na doporučení jsem vyzkoušel Aladina od Androworks, mobilní aplikaci roku 2012, která se těší oficiální podpoře Českého hydrometeorologického ústavu. Po prvním spuštění následoval šok. Ta tam bylo jednoduché, maximálně přehledné a srozumitelné uživatelské rozhraní Meteoservisu. Aladin totiž aktuální informace o srážkách, větru, tlaku, teplotě a relativní vlhkosti zobrazuje v jednom panelu, který na první pohled působí značně nepřehledně. Chce to ale vytrvat a po chvíli mu zaručeně přijdete na chuť.

Aladin Obrazovky

V horní části jsou zobrazeny aktuální hodnoty, ve spodní části je zobrazena grafická interpretace předpokládaného vývoje počasí během následujících 48 hodin. Grafickému zobrazení teploty, tlaku, větru, relativní vlhkosti a oblačnosti jsou věnovány samostatné obrazovky, mezi kterými se přechází klasickým přetažením. Data jsou přebírána přímo od ČHMÚ, což by mělo být dobrou zárukou relativně vysoké spolehlivosti předpovědi. Mám-li zpětně ohodnotit uplynulých 7 dní, během kterých jsem Aladina využíval, použil bych slovní spojení „sedělo to celkem dobře“. Je ale jasné, že nezanedbatelný vliv na úspěšnost má omezení předpovědi pouze na následujících 48 hodin.

Co se mi na Aladinovi hodně líbilo, bylo automatické zjištění aktuální polohy přes GPS. Odpadá tedy pracné přepínání mezi místy, kde se obvykle pohybujete tak, jak tomu bylo u Meteoservisu. Pokud vaše zařízení GPS nemá, můžete vybrat požadované místo z rozsáhlého seznamu. Aladin zobrazuje i radarová data a to stejným způsobem, jak jsme zvyklí z webu ČHMÚ. Je však potřeba si doinstalovat modul Meteoradar. Modeláře určitě potěší přehled vývoje oblačnosti, směru i síly větru a to i v nárazech. Mít po ruce všechny dostupné údaje o nadcházejícím počasí není vůbec špatné a rychle se na to zvyká.

K dokonalosti Aladinovi ale stále něco málo chybí. Aplikace nemá vlastní widget a pro zjištění předpovědi ji musíte pokaždé spustit. U aplikace pro předpověď počasí nepochopitelný nedostatek. Také není možné nastavit automatické aktualizace. K aktualizaci dochází buďto ihned po spuštění aplikace, nebo lze data obnovit ručně výběrem aktualizace z menu. Pokud vývojáři tyto zmíněné nedostatky odstraní, nebude mít Aladin chybu a mnozí z nás si na Meteoservis už ani nevzpomenou.

Signature

Přečteno 89 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.
Autor příspěvku: Martin Pilný

Nikonista, který fotí letadla a RC modely. "Modelář", který nestaví a už ani nelétá. Milovník kvalitního zvuku a pisálek, co občas píše na svůj blog www.PiNa.cz.

3 Komentáře u „Nejlepší počasí pro Android a zadarmo

  1. Marek Vrzák

    Čau Martas,

    Aladina mám ve své Galaxce už taky nějaký ten pátek – je to dobrá aplikace a ještě používám hodně před plánováním lítání aplikaci Wind GURU pro Android…

  2. Vašek Ch

    jj, Aladina používám od podzimu když vyšla beta verze. Co se týče radaru, používám aplikaci od radareu.eu
    Přeci je jen dobré se podívat do Německa, jak od západu se blíží bouřka.

  3. Aladina už používám hooodně dlouho. A doplňuji to wetteronline, které má taky aplikaci i radarem. Přeci jen na západě potřebujem delší dosah :)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *